INTERVIU. Ce spune un profesor-inspector despre învățământul românesc

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, este cvasiabsentă din spațiul public, deși noul an școlar a început cu destule semne de întrebare rămase fără răspuns odată cu plecarea ministrului Sorin Câmpeanu.

Pentru că soarta învățămîntului din România este un subiect de actualitate stringentă mai ales în condițiile actuale, interne și externe, nu ne rămîne decît să ne adresăm oficialităților care conduc în mod direct acest domeniu. Mai exact, inspectorilor generali școlari din județe, în special cadrelor școlare care au o mare experiență la catedră.

Primul interviu din această serie l-am realizat la Târgu Jiu cu Marcela Mrejeru, inspector general școlar al ISJ Gorj. Domnia sa este profesor de istorie din 1996, cînd a terminat Facultatea de istorie din cadrul Universității București, obținînd titlul de doctor în istorie în anul 2011. A fost profesor și director al Colegiului tehnic „Henri Coandă” din Tg. Jiu, iar din 2017 este profesor de istorie la Colegiul „Tudor Vladimirescu”, liceul reprezentativ al județului Gorj.

Marcela Mrejeru este membru PSD și a mai deținut această funcție. Așa cum ne-a declarat în acest interviu, nici o secundă nu a amestecat lucrurile, făcînd distincția clară între profesia sa și cariera politică.

În interviul pe care-l puteți auzi și vedea pe „Cotidianul TV”, Marcela Mrejeru vorbește deschis despre abundența de manuale alternative și despre dificultățile generate, dar și despre acele manuale de educație sexuală, despre care ne-a spus că, în opinia sa, sînt nepotrivite pentru clasele mici, o astfel de temă putînd fi abordată eficient doar la clasele mari, cînd adolescenții își pun întrebări despre acest subiect. Dar, spune Marcela Mrejeru, „noi, ca profesori, abordam aceste subiecte cu elevii noștri la orele de dirigenție și înainte de apariția acestor manuale”.

Din bogata sa experiență la catedră, Marcela Mrejeru nu se sfiește să spună că „Desele schimbări de miniștri afectează educația în ansamblu” și că o continuitate a politicii școlare ar trebui să se impună, astfel încît să existe o coerență în evoluția pe termen mediu și lung a domeniului, indiferent de rezultatele electorale.

Am reușit pe parcursul interviului să-i smulgem profesoarei de istorie Marcela Mrejeru și o promisiune: că va susține în „Cotidianul” o rubrică intitulată „Pastila de istorie”, din care vom afla amănunte inedite despre locurile în care s-a scris istoria țării. Primul subiect va fi, desigur, Tudor Vladimirescu și legătura sa cu una dintre casele celebre din Tg. Jiu.

Dar, despre aceste teme, cît și despre altele legate de învățămîntul din Gorj, Marcela Mrejeru vă vorbește în interviul de pe „Cotidianul TV”:

 

Vom continua periplul nostru și în alte județe, alegînd să discutăm despre învățămînt cu inspectorii generali școlari care au fost numiți nu numai pe criterii politice, cum este normal, de altfel, ci și pe baza experienței și competenței profesorilor respectivi. Indiferent de partidul care i-a numit în funcție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Ion Spânu 1818 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Cel mai interesant subiect a fi propus doamnei profesor ar fi crima care se face de ani buni impotriva romanilor prin impunerea unor manuale de istorie rescrisa. Ce ne poate spune despre tradatorii care ordona aceste crime si despre milogii care le executa?

  2. persoanele numite pentru a decide educatia copiilor NU ar trebui sa faca parte din clasa politruca. ce este aia „ministru”? numit politic pentru a decide la ordin extern educatia copiilor romani? adicatelea: stati ca ne spune stapanu ce fel de istorie, geografie etc sa invayayi si pe ce „linie” sa mergeti? educatia trebuie sa fie una singura, copiii trebuie sa invete si atat. TREBUIE SA INVETE ISTORIA ADEVARATA A ROMANIEI IN PRIMUL RAND. CORECT, OBIECTIV SI ADEVARAT. de aici porneste totul. cum sa inveti daca nu stii cine esti?CE LEGATURA ARE ASTA CU POLITICA?

  3. Nu inițiați și un interviu la înaltul patron al Președinției României, domnul președinte Klaus Iohannis despre tinerețea revoluționară a dânsului în postul de inspector general școlar al ISJ Sibiu? Ar fi interesantă o paralelă despre rolul Inspectoratelor Școlare Județene în evoluția spre bine a învățământului din România de la abandonul școlar la performanță înainte și de când este președintele României profesorului și meditatorului de fizică Iohannis. “Câmpu-i alb, oile negre. Cin’ le vede nu le crede. Cin’ le paște le cunoaște.”

  4. „„Vox Populi, Vox Dei“ ” … straniu cum mishteaux le anticipa 😀 !
    E cotidianul ca „revista presesi” citit … te-miri-unde ?
    Vadm multe idei si sintagme uitate imediat reluate dupa un comentariu pe fitzuika !
    Asta nu poate insemna decat ca Sleepy Joe va fi impacientat pe noiel dovezi scoase de la aerhiva tamana pentru ai termina pe democratiii (lucrati subteran de diferite organizatii „anonime” 😉 ) inainte de 2024 !
    Stie misteriosul Mishteaux ceva PUNCTUAL pe tema …atacului din decembrie la democrati 😉 😉 😉 😀 😀 😀
    VOM VEDEA ce va preanunta PROPHETUL ! (Biden trebuie atacat inainte de 2023 …mare atentie ! INAINTE ! Nu in in 2023 ci inainte, repet ! 🙂 „eu sunt mic nun stiu nimic FTX” 😉 )

  5. citez:”Inspectorul general școlar din cadrul ISJ Gorj, Marcela Mrejeru, susține că profesorul a mărturisit că a fost condamnat pentru un viol, însă susține că nu l-ar fi comis el. La Liceul Tehnologic Țicleni, un profesor de sport, Trușcă Elvis Emilian (49 ani), vărul primarului din oraș, a recunoscut că a fost condamnat într-un caz de viol, pe care susține că nu l-a comis, și într-un furt de produse de înfrumusețare din Italia.”(stire 2019) ;a luat 1 an si amenda pentru furt pentru viol el zice ca doar a asistat,vorba cantecului
    Foaie verde soricioaica
    am iubit o pesedoaica
    Inspectoare,inspectoare
    Fata mare ,fata mare
    Grasa ,grasa si frumoasa..

  6. **Monstruoasa coaliţie care a acaparat întreaga politică românească pune la cale în Parlament ticăloşie după ticăloşie. La umbra unor sterpe discuţii despre majorări ale pensiilor, ticăloşii trec la automat legi cruciale nu doar pentru detonarea suveranităţii naţionale, dar, chiar mai rău, iniţiative care afectează libertăţile individuale.
    Nici nu s-au oprit ecourile adoptării scandaloaselor legi ale Justiţiei şi aşa-zişii aleşi pun la cale o nouă mizerie. Vă reamintesc faptul că desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie a condus la anularea tuturor cercetărilor care se desfăşurau asupra imbecililor care-au instituit starea de teroare judiciară din perioada băsisto-coldistă. De asemenea, vin achitări în lanţ a tuturor „portocalelor” sistemului, astfel încât, la final, toţi vor ieşi „mai curaţi şi mai uscaţi” – vorba reclamei. Iar ca să fie treaba treabă, sunt voci care şoptesc pe la colţuri că foştii cercetaţi pentru abuzurile extraordinare la care i-au supus pe cei anchetaţi urmează să fie reangajaţi în sistem şi să primească retroactiv salariile din perioada în care au fost cercetaţi. Mi se pare corect: într-o ţară în care cetăţeanul îşi ignoră cu atâta uşurinţă drepturile, e normal ca o mână de golani să-l vâneze la fiecare colţ.
    https://gandeste.org/analize-si-opinii/dan-diaconu-veti-fi-supravegheati-mai-ceva-decat-animalele/126331/

  7. Când ajung în funcții publice niște persoane anonime , cel puțin la nivel național ( scuze !), fără prea multe…( completați voi cu ce doriți), mereu î-mi amintesc de ION ȚIRIAC. La începutl anilor ’90 a fost invitat să candideze la funcția de PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI. Țiriac, politicos a refuzat propunerea. A fost PREA DEȘTEPT pentru o așa ”funcție”. Și așa au ajuns cei… … … care au fost

  8. Învățământul romanesc pus pe butuci de birocrație și politic.Se plâng profesorii despre așa zis formare continua ce se traduce prin module băgate pe gat,în care un/o inutila vorbește continuu.pierdere de timp și de bani din prea marele salariu și asta probabil ca să fie justificata existenta unor bugetari paraziți,pilele care știu doar sa dea din coate… Niște module din care nu se învață nimic util,pierdere de timp pentru a acumula cu bani un număr de credite. Hai sa ne prefacem ca reformam pana se duce dracului bruma de învățământ!

  9. M-am săturat de inspectori de inspectori, care o freacă la umbră și nu amestecă serviciul cu politica, doamne ferește!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.