Interzicerea exportului de zahăr în Ucraina ar putea duce la lipsa acestuia în România

Cel mai mare furnizor de zahăr al României, Ucraina, și-a interzis exportul din țară până pe 15 septembrie, ceea ce ar putea provoca o penurie la noi în țară, scrie Observer.

Ucraina interzice exportul de zahăr pentru a-și asigura consumul. Iar România suferă cel mai mult din cauza acestei decizii. Din octombrie 2022 până în aprilie 2023, a importat aproape 85.000 de tone de zahăr din țara vecină, de 26 de ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Aceasta reprezintă 30% din totalul importurilor Uniunii Europene. Zahărul ucrainean a devenit o șansă pentru fabrica din Ludus, care a trecut printr-o perioadă dificilă. La începutul acestui an, acesta a fost salvată de investitori și, în lipsa materiilor prime autohtone, din Ucraina au fost importate și ambalate peste 25.000 de tone de zahăr.

Acum, oprirea exporturilor pune fabrica într-o situație în care nu își poate îndeplini contractele. În viitorul apropiat, în România este de așteptat un deficit de zahăr, odată cu creșterea prețului acestuia.

În prezent, în România există doar două fabrici de zahăr. În 2022, suprafața de sfeclă de zahăr din România a scăzut cu 54% față de 2021, iar producția a scăzut cu 64%. Din cauza funcționării a două fabrici de zahăr, România abia putea acoperi 35% din cantitatea de zahăr necesară consumului intern. Așa că va trebui să continue să importe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

16 Comentarii

  1. 25 sau chiar 85 de mii de tone pot parea cantitati mari, insa nu sunt mari tinand cont de nivelul necesarului de consum a unei tari cum este Romania, ci inseamna doar maxim 5 kg de zahar pe an pentru fiecare locuitor, nemaipunand la socoteala si industria alimentara. Daca acum cativa ani cand am importat de 26 de ori mai putin zahar din Ucraina nu a fost o criza de zahar, inseamna ca nu va fi nici acum, deoarece cu siguranta ca exista si productie proprie, plus alte tari de unde se importa.

  2. Romania a fost transformata dupa 1990 in tara de consum net, in orice domeniu! Fara importuri se moare de foame, intrucit forta de munca este plecata afara! Bravo guvernanti, v-ati lasat amagiti de Vest si acum chitaim, nu producem mai nimic! PS. Ukrania forteaza sa dam drumul la importul liber de cereale, fara vama, taxe, etc..

  3. Pai la inceputul pandemiei UE a interzis romaniei sa NU exporte grane. Tot UE interzice romaniei sa nu importe grau ucran. Nu poate acuma acelasi UE sa interzica Ucrainei sa NU exporte zahar? Sau ce suntem noi, o enitate de slugarit SUA, tarile occidentale si mai nou si Ucraina?

  4. Folosiți miere și îndulcitori. Sunt mai sănătoși decât zahărul. Sfecla de zahăr din ukra este infestată cu chimicale.

  5. Am căutat în zadar zahăr făcut în România pe rafturile unui magazin. Pe un pachet scria Zahăr Bod dar era adus din Ucraina. Poate din toamnă; aud că doi români au cumpărat fabrica din Luduș de la cineva din Franța ce, poate, a cumpărat de la Stat cu $1 (un dolar), privatizare fiind la vremea aceea, cum altfel, srategică.

  6. Orice roman care se respecta are in dotare 10kile de „zar” pentru dulceturi, dres tzuica/rachiu, socate, capsunate, visinate si alte asemenea. Pe vremuri nu puteai sa te misti fara culturi de sfecla cu fabrici de zahar aferente. Daca le-au vandut si inchis sa fie sanatosi sa stea la mila unuia sau altuia sub regimul „profesor emerit” Ghinion cu apucaturi oligarhice.
    Prea mult zahar nu e bun. Merge si miere.

  7. Daca stiam…, nu mai cumparam deloc zahar…
    Cel putin e bine ca nu mai folosesc zaharul in afara de cel din trestie de zahar(care sigur nu vine din Ucraina nazista), pe care-l foloseste sotia la cafea.

  8. Abia putem și noi să avem zahăr cubanez ieftin!
    Că de ăsta ukrainean pesticidat vîndut sub etichetă dă Jarmaniya, șî cu prețu’ dublat artificial în „dăcît” 8 luni, m-am săturat!
    Oricum nu mai există gospodine în Țarrra asta iEșuată, ca să mai pună acasă în borcane gemuri și compoturi! …mai există „dăcît” chatizde, „escorte”, șî „vedete TV” botoxate, plimbătoare kompetinte dă kaniși pă trotoare.
    Apropo: aț’ văzut că Plăvanu’ FackTotumu’ v-a redus prețu’ la untu’-dă-Lemn ukrainean? Dă la 18 leipălitru, oloiu’ acu’ ie la 6 leipălitru! …nu dă alta, da’ NU SE VINDE, șî banii trăbă daț’ răpide Ukrainei, ca să-ș’ poață plăti armamentu’, la amerloci! …că, altfel, se supără proaspăta Ambasadoare tikiată, care ne zîce nouă că ea-i fericită cu guWernu’ Doftorilor măCiucă șî Bode, șî că ne rekomîndă să-i păstrăm pă fon’țîi pă acești idioț’…..[RumBurak Rishi]

  9. Regim obedient, Globalizme si globalizatzi. Principalul inamic al ce nu controleaza ei, de-aia a existat falimentul impus, in general. Globalistii sa controlezr tot productia interna e suverana. Si regimul Iohannis renunta la orice legat de suvernitate. Asa implica renuntarea la suvernitate in favorea UE, la cheremul unuia si altuia, productie de alimente, farmaceutica inclusiv vaccinuri, orice in cele din urma. O multinatioanala se poate retrage cand are chef fara avertisment se prabuseste cand are chef si se cara in Asia. Santajisti daca nu obtin ce cred ei ca merita ajutoare de stat de sute de milioane de dolari, maCiuca si Ciolannis nu au bani de salarii de profesori.

  10. Stați voi liniștiți, se coc fructele, se fac gemuri, dulcețuri vin țuică, etc, trebuie să existe un motiv de scumpire iarăși, mai ales că prețul a inceput să scadă din lipsa vânzărilor, noroc că zahărul nu are termen de garanție!

  11. Daca doar o mica parte din ceea ce stim despre efectele zaharului ar fi dezvaluit in legatura cu orice alt material folosit ca aditiv alimentar, acel material ar fi interzis rapid. Concluzia este ca zaharul deranjeaza chimia corpului si suprima sistemul imunitar. Este bine cunoscuta afinitatea tesutului canceros pentru zahar. Zaharul este otrava si este peste tot ingredientul preferat pentru otravirea alimentelor. Asa ca subiectul articolului este nul, neavenit si hilar. Adica, e criza de otrava?

  12. dumnezeu nu bate cu bita,fabrica din ludus a fost ofertata de o asociatie de producatori din zona,dar a venit o pitipoanca si le-a stricat intelegerea,a cumparat maimuta de la francez,fara sa gindeasca ca s-ar putea sa apara si aceasta problema,ai fabrica de ce nu faci contracte cu agricultori din zona ca sa ai materia prima?daca tot le-ai furat-o, asta e

  13. Pai daca tradatorii din fruntea Romaniei au distrus inclusiv fabricile de zahar…… . Si totusi acum 2 ani germani au cumparat fabrica de la Oradea pe care au daramat—o si acum pe rafturi avem zahar produs la Köln. Problema este ca agricultorii din Bihor Arad si Satu Mare care aprovizionau cu sfecla fabrica de la Oradea au renuntat la cultivarea sfeclei de zahar. Ce este distrus este distrus cine sa mai puna pe picioare Romania ca in anii ´50—´60 si cu cine cu astia tatuati pensati si cu blugii facuti franjuri ?

  14. parlamentarilor si guvernantilor care au distrus productia de sfecla de zahar si implicit fabricile de zahar…aliment strategic, daca excludem diabeticii, zaharul este un suport si psihic reducand starea de neliniste, depresia…noroc ca occidentul prin supermarketuri ne va ajuta, o stire pt cresterea pretului…

  15. poate ne explici de ce mama a ajuns la 90 de ani, mancand dulceata, dulciuri ca si frantuzoaica de 122 de ani.. zaharul, amidonul, asa zisii carbohidrati sunt poliacizi ca si alcoolul etilic CH3-CH2OH din palinca, vin, bere care ”mere”, atunci organismul nu-i afectat…bolile au cauze mult mai complicate decat crezi…nu medicii hotarasc numarul de zile ci Creatorul ei doar pot cosmetiza viata sau suprima ca in pandemie folosind medicamente cu efecte secundare fara sa le compenseze cu medicamentul pt hipertensiune pt diabet, etc.

  16. Romania seamana cu o suprafață de teren care a ajuns o parloaga.
    Totul e un JAF! Nemernicii de ieri si de azi sunt bine-merci. Locul lor in mod corect e in pușcării. Ei au adus țara in stare de Colonie Devalizata.
    Ce spune Frans Timmermans vicepresedinte al Comisiei Europene:
    „Problema ROM NIEI este tipică pentru țările din Africa si din Asia care desi sunt pline de resurse naturale se zbat in sărăcie din cauza prostiei si hoției care colcaie in acele țări .
    Resursa umană ajunsă in fruntea țării e de o calitate atât de jalnică încât reprezentanții ei, dupa ce ca sunt hoți sunt atât de proști incat isi închipuie ca pot păcăli pe toata lumea desi ei nu sunt capabili să comunice in limba maternă „.
    Ce zici CIUCĂ? Esti vizat? Dar tu Ciolacu? Virgil Popescu ce e? hoț sau prost ? Iohannis tu comunici bine in austriacă si americană. BRAVO!
    Ai ce ți-ai dorit,stat EȘUAT!
    Basescu il facuse stat MAFIOT.
    Acum e un stat MAFIOT și ESUAT !
    CHIAR NU VA E RUȘINE SA SCOATETI CAPUL AFARĂ IN EUROPA?
    Nu aveti pic de demnitate, de patriotism ?
    Repet! Locul vostru e in pușcării!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.