Întrebări legate de intrarea Romgaz în afacerea gazelor din Marea Neagră

Romgaz a anunțat că s-a înțeles cu americanii de la Exxon pentru preluarea părții lor din compania de proiect ce are concesiunea pe perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Tranzacția urmează să fie realizată după ce AGA Romgaz va valida decizia de ieri a Consiliului de Administrație, caz în care Romgaz va plăti Exxon până la 1,07 miliarde de dolari pentru 50% din compania de proiect, din care 10% la semnarea contractului, restul într-un interval de timp mutual consimțit. Romgaz nu are acești bani disponibili, dar este bancabilă, așa încât se va împrumuta în acest sens.

Tranzacția este suspensivă de unele clauze, care nu au fost detaliate, dar le putem intui, cel mai important fiind schimbarea legii ofFshore adoptată în vremea Guvernului PSD, în sensul de a fi mai prietenoasă fiscal cu investitorii. Per total, încheierea afacerii este estimată pentru primele luni ale lui 2022. În acest caz, primele gaze ar fi aduse la suprafață în 2026.

 Până atunci însă, o serie de întrebări se pun:

·  Cum s-a ajuns la suma de 1 miliard?  Ce reprezintă acest 1 miliard, lucrări efectuate de Exxon până acum și concesiunea?

·  Dat fiind faptul că Romgaz va cumpăra Exxon Bahamas, compania înregistrată într-un paradis fiscal a companiei “mamă” din Irvinf Texas, și că o achiziție reprezintă preluarea activului, dar și a pasivului, cum arată bilanțul acestui vehicul investiționar? Are datorii semnificatrive Exxon Bahamas, și dacă da, cum aflăm? Aici, ministrul Energiei Virgil Popescu spune că totule este în regulă, compania este “curată

·  De ce , dacă Romgaz tot cumpără Exxon Bahamas, care încă este operator al proiectului Neptun Deep, de ce cedează operarea proiectului partenerului OMV Petrom? Operatorul este cel care angajează contractantul general și care supraveghează cap-coadă toate lucrările. În fond, și Petrom, ca și Romgaz, au aceeași expertiză în forajele de apă adâncă, adică nu prea mare.

·  Care este efortul investițional pe care și-l asumă Romgaz odată cu perfectarea acestei tranzacții. Forajul în apă adâncă este cel mai scump, mai trebuie aduse plarforme de foraj, trase utilități, construit conductă din larg la țărm

·  Fără a nega avantajul evident pe care faptul că o companie a statului roman este parteneră într-un proeict care va exploata una dintre cele mai mari reserve de gaz din Europa continentală, cine ne va garanta că aceste cantități chiar vor ajunge în România și că vor fi chiar folosite pentru crearea de valoare adăaugată local?

La toate aceste întrebări vom reveni cu posibilele răspunsuri, odată ce termenii tranzacției vor fi clari.

În Marea Neagră se derulează în ultimii ani trei investiții majore. În perimetrul Neptun Deep din platoul continental românesc al Mării Negre, OMV Petrom și ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva la 11-13 miliarde de metri cubi. Americanii de la Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) şi Gas Plus International B.V. („Gas Plus”) au primit aprobarea din partea Guvernului României, prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale, pentru Studiile de evaluare a resurselor geologice și rezervelor de gaze libere aferente zăcămintelor comerciale Ana și Doina, care fac obiectul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (“Proiectul MGD”). Toate acestea au înghițit miliarde de euro și până în prezent nu s-a scos nicio moleculă de gaz din perimetrul câștigat de România în urma procesului de la Haga de delimitare a platoului continental şi a zonelor economice exclusive. Rușii de la Lukoil nu sunt mulțumiți de căutările de la Trident, iar OMV Petrom ține statul român în șah invocând legislația offshore neprietenoasă. Singurii care mișcă pe frontul perimetrelor atacate în ultimii ani din Marea Neagră sunt americanii de la Black Sea Oil & Gas, societate deținută de fondul de investiții The Carlyle. Recent, partenerii lor, Grupul Servicii Petroliere, societate controlată de românul Gabriel Comănescu, a început etapa de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gaze în România din platoul continental al Mării Negre.

Exxon a anunțat de câțiva ani că pleacă din Marea Neagră pentru că vor să se concentreze pe alte zone din lume unde pare că există potențial mai mare. Atunci, autoritățile române au avansat ideea ca în locul americanilor să vină cei de la Romgaz, companie deținută de stat. Doar că Romgazul nu are experiențe în largul mării. De asemenea, a apărut vestea că rușii de la Lukoil vor să plece, nefiind mulțumiți de potențialul perimetrului Trident. La fel a și în cazul Neptun Deep, Romgaz s-a arătat interesată de afacere, cerând mai întâ acces la camera de date pentru a vedea dacă merită să cumpere partea rușilor.

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Mihai Soare 1073 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Exxon Bahamas?? Interesant nume mai ales cel insular care imi sugereaza imediat anti-coruptie si responsabilitate fiscala! Pentru astia a facut Dragnea puscarie si interveneau presedintii americani ca le era frica sa nu-i jecmaneasca statul roman cu prea multe taxe?

  2. Mda../rrrom gaz.. Cât de mândru și fudul ești române, de cum te țepuiesc patriotic niște de la ”organe”.. cu ochii albaștrii, de te indoaie..Ăștia, cu lefuri de zeci de mii de euro, cu cotizație permanentă la cei tocmai la butoane dâmbovițene, fac orice in favoarea evident a altora, dar cu ”banii indărăt”.. Știu tabla impărțirii de nivel inalt..Iar ciumatu ortodox, polimea, nu are nici păduri de unde să fure lemne..

  3. AM FOST TAMPITI CAND AM FACUT” CADOU ” ACELE RESURSE DIM M NEAGRA ,IAR CEL CARE TREBUIE ACUZAT DE INALTA TRADARE ESTE TARICEANU ,AZI DOAR EXXON CERE 1,07 MILIARDE $ !,si conditioneaza si exploataea ZACAMANTULUI SA SE FACA PRIN OMW PETROM ! PE O RELATIE PRIETENOASA FISCAL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,S_AU INTALNIT HOTII CU PROSTII ??.
    BAI POPESCULE UNDE I_AI CAUTAT PE EXXON BAHAMAS DE I-AI GASIT CURATI ??,CU CE GARANTEZI TU PERSONAL ACEA CURATENIE ??.
    POPESCULE CONTINUI „MUNCA LA NEGRU ” A LUI TARICEANU ?

  4. Se spune ca Exxon ar fi cheltuit 750 milioane dolari! Cine a controlat? Si daca suma ar fi corecta, pretul de peste un miliard este si concesiunea statului roman? Cum, noi, practic, cumparam ceva ce am dat pe degeaba? Sa spuna Ministerul Finantelor cit a fost concesiunea, daca s-a platit si cind!

  5. Sa dea Dumnezeu sa fie bine. Oricum, un pas inainte s-a facut prin preluarea de care statul roman a ceea ce se cedase anterior strainilor, fie ei si parteneri strategici.

  6. Cea mai mare si mai mare intrebare ramane: cu cate suta % ni se vor scumpi din nou gazele dupa ce vom avea gaze din Marea Neagra?

  7. Romgaz reprezintă ghiara de oțel a serviciilor secrete românești. Și punct. Sistemul de apărare al României, inclusiv pe partea economică, este practic o mlaștină invizibilă, în care oricine, de la Einstein până la ultimul prost, poate crede că a câștigat războiul. GREȘIT! Nu ați câștigat și nu ați luat NIMIC de la român, iar din această mlaștină de securitate, nu veți ieși decât cu picioarele înainte și fără boașe pe voi, ca bonus. Am înțeles că „Romgaz” vrea să facă o ofertă și fraților noștri de la Lukoil pentru o bucățică din perimetrul Trident, adică pentru tot mai precis. Este foarte bine, dar nu aceasta este mega-afacerea pentru Lukoil ci momentul când vor trage o țevușcă direct în România, la fel cum au făcut cu Germania. Dar pentru asta, avem și noi o mică rugăminte la ruși: Basarabia, și ne împăcăm.

  8. @ Mac, Iți fac un pronostic,. Nu le vei ”recupera” niciodată,.Insă vei plăti bani grei doar pentru ideea că poate ai acolo, la mare adîncime, inaccesibil,.. ceva gaz..Intre timp schimbarea climatică nu-ți va permite pe lângă cărbune și petrol, nici utilizarea de gaz,..așa că fă bine și plantează-ți doi trei pomi in jurul casei, ca măcar ceva aer să ai la o adică,.

  9. nu recunoasteti metoda : vandut ieftin, scos activul si vandut pasivul la pret de 10 ori mai mare. asa s-a facut cu toate societatile si patrimoniile Romaniei. asa se va face si cu enel, eon, romtelecom, petrom, etc…. pe scurt dupa vorba populara si tut si cu banii luati. a gresi odata e omeneste dar a repeta greseala e …..,

  10. Alta teapa ordinară a serviciilor, ne cumpărăm gazul românesc din pământul nostru de la o firma din insulele offshore

  11. @Statul securist slugă al UE
    Da, fiule, Exxon Bahamas. Nu ne-au făcut tot felul de guriști „stat bananier”? Poftim răspunsul! Cum vrei, se se numească? Un pic de fantezie, te rog… Așa se va numi de aici încolo această nouă „entitate” unde, ce să vezi, nu apar fete și băieți crescuți printre cocotierii din Bahamas ci alte fete și alți băieți mai moroșeni așa, de prin Carpați și cu ochi albaștri.
    Și acum o întrebare grea pentru tine: tu crezi că ”Exxon Bahamas” va rămâne priponit în Marea Neagră?

  12. Ce-i al nostru e si al lor, si ce-i a lor e numa a lor , cam asa vine cu gazu romanesc, pe care il avem din belsug , dar importam la cel mai mare pret de la ursul rus, ca deh , politica externa e minunata, dar lipseste cu desavarsire.
    Multumim domnului Vacanta Mare

  13. „după ce AGA Romgaz va valida decizia de ieri a Consiliului de Administrație, caz în care Romgaz va plăti Exxon până la 1,07 miliarde de dolari […], restul într-un interval de timp”?
    Păi dacă RromGaz e „o companie a Statului” rromîn, de unde și pînă unde ia decizii de capu’ ei? …40 de papițoi puturoși și ne-calificați, politruci guriști plătiți DE MINE cu salarii exorbitante, care se adună și ei o dată pe lună în jurul unei mese din mahon sculptat cumpărată DE MINE, cu meniul aferent și beuturile plătite DE MINE, ca să-și justifice indemnizațiile de „membri ai C.A.” și „membri ai A.G.A.” plătite DE MINE! Dacă-s în discuție banii mei, ca cetățean EU ÎNSUMI am dreptul să decid dacă le dau voie hoților de la RrromGaz să facă tranzacția asta! PRIN REFERENDUM! Că nu-s banii lor de-acasă (deși sunt sigur că au dus bani destui acasă, la cît au furat DE LA MINE în acești 31 de ani)! Nu mi-i destul că FURĂ DE LA MINE ca să susțină financiar echipe de fotbal la retrogradare, populate cu palmieri aduși de peste mări și oceane – fie din Bahamas, fie din altele asemănătoare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.