Învățăturile lui Adrian Năstase către Dragnea: „Nu mi se pare normal”

Fostul premier și lider PSD Adrian Năstase i-a recomandat preşedintelui PSD Liviu Dragnea să nu mai solicite în mod public Guvernului să ia anumite măsuri, deoarece Executivul nu va mai avea autoritatea necesară.

”Creând centre diverse, nu poți… Guvernul trebuie să aibă până la urmă propria comunicare, o anumită independență. Și mai este ceva: nu poți să spui ca președinte de partid: ‘Rog Guvernul’ sau: ‘Voi transmite’, ‘Voi cere Guvernului să…’. Nu se poate, Guvernul nu este sub tutelă. Trebuie să aibă autoritate și nu are în condițiile astea. De aceea eu cred că Liviu Dragnea trebuie să găsească un alt mod de comunicare. Nu public, nu pentru a scăpa de criticile unor ziare, care oricum îl vor ataca, unor lideri politici, care oricum îl vor ataca. Nu mi se pare normal să ieși în felul acesta în mod public pentru a-ți sfătui șeful de Guvern pentru că în felul ăsta îi tai practic craca de sub picioare, nu îi dai autoritatea necesară. Or, el va avea nevoie de aceste lucruri”, a spus Năstase luni seară la Antena 3.

Acesta crede că Dragnea trebuie să se ocupe mai mult de Parlament.

”Țin foarte mult ca partidul și Guvernul PSD-ului și acestei coaliții să realizeze performanța pe care și-au propus-o. Așa încât, cred că el trebuie să se concentreze pe activitatea de partid și mai ales pe activitatea Parlamentului, pentru că el nu realizează încă puterea extraordinară pe care o poate avea Parlamentul ca un complement la activitatea Guvernului. N-are de ce să se ocupe atât de mult de activitatea Guvernului, să se ocupe mai mult de activitatea Parlamentului, care poate schimba bazele instituționale și la limită, așa cum cred că ar fi trebuit făcut, să asigure și o revizuire a Constituției pe care, din păcate, liderii USL-ului nu au realizat-o în 2014. Și ăsta este un lucru foarte rău”, a declarat fostul premier.

Năstase s-a arătat nedumerit de modul în care PSD funcţionează în momentul de faţă și a apreciat că „partea grea” va veni în a doua parte a anului.

„Problemele vor începe în momentul în care chestiuni legate de finanțarea proiectelor vor începe să creeze o anumită presiune pe deficitul bugetar, iar FMI a fost zilele astea la București și așteaptă la colț un deficit mai mare care să necesite un nou acord, un împrumut pentru a acoperi suma respectivă și condiționalități privind așa-zisele reforme economice”, a argumentat acesta.

Adrian Năstase a sfătuit PSD să-l folosească pe Victor Ponta în interiorul partidului. ”Le-aş da un sfat, Victor Ponta are foarte multă energie în momentul ăsta şi ar fi foarte potrivit, din acest motiv, să coordoneze departamentele partidului. Am văzut că are o mulţime de de idei. Formula asta în care îşi consumă energia în afara partidului este contraproductivă, este clar că el trebuie pus la încercare”, a apreciat Năstase.

În opinia acestuia, departamentele PSD nu sunt funcţionale şi nu produc soluţii la provocările guvernării.

Pe de altă parte, fostul premier a spus despre Victor Ponta că „ar trebui să vorbească mai puțin la televizor și să acționeze mai mult cu spirit de echipă.

Adrian Năstase a mai declarat că nu crede că Liviu Dragnea sau Victor Ponta vor fi candidații PSD la prezidențiale, ci mai degrabă că ar putea fi vorba de o femeie.

„Nu e clar, s-ar putea să apară un candidat cu un profil ceva mai neutru. Nu va fi Dragnea, nu va fi Ponta, cred că partidul n-a început încă să gândească la acest candidat. Ar putea să fie femeie”, a opinat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.