Ioan Buduca: Tratatul de pace

A fost încheiat un tratat de pace după Al Doilea Război Mondial? Nu. A fost încheiat doar un acord, la Potsdam, după discuțiile de la Ialta. A urmat o conferință de pace, la Paris, care nu s-a putut încheia cu un tratat unic.

O stenogramă ultrasecretă cândva, declasificată acum (Gerald Ford-Ceaușescu-Kissinger), pune punctul pe acest i extrem de important.

Da, da, nu avem un tratat de pace nici acum, după încheierea Războiului Rece.

Neavându-l, dacă pornești un război, nu încalci decât Acordul de la Potsdam.

Asta încalcă Rusia lui Putin în Ucraina? Da. E un element de drept internațional creat atunci. Se încalcă și spiritul acordurilor de la Helsinki, care obligă la non-intervenție militară pe teren străin, oricând posibilă în lipsa tratatului de pace fără alte urmări decât cele politice.

Acum, Putin forțează un tratat de pace, o încheiere solid garantată a celui de-Al Doilea Război Mondial.

Germania este acum unificată în afara prevederilor acelui potențial tratat. Rusia se consideră dezbinată.

În stenograma Ford-Ceaușescu-Kissinger, se vorbește, în 1975, și despre unificarea Germaniei, dar și despre spargerea RSF Iugoslavia, după ce Tito va dovedi că nu e nemuritor, după cum spunea Kissinger. Ceaușescu susținea că acolo nu va fi necesară intervenția militară străină.

Ceaușescu dorea mai întâi tratatul de pace și apoi unificarea Germaniei.

Fără regulile păcii ce ar fi să fie, Germania poate dicta aceste reguli pentru unificarea Europei. Această oportunitate a fost folosită deja.

Intervenția militară decisivă azi nu poate fi decât aceea a SUA, dar rolul SUA ar fi acela de a garanta mai ales un tratat de pace.

Vom avea, după Iugoslavia și după Ucraina, o negociere a tratatului, ori va fi considerată mai productivă pentru SUA forța Acordului de la Potsdam care, odată încălcat, nu e totuna în gravitate cu încălcarea unui tratat?

Ultima oară când am avut tratat de pace a fost după înfrângerea lui Napoleon.

A urmat la belle époque (o sută de ani fără războaie). Apoi? Încă o sută de ani plini de războaie. Azi avem două războaie concomitente, majore ca importanță.

Viitorul tratat, când va fi din nou posibil, are a găsi și China în combinație. Soarta Taiwanului are a fi clarificată militar de dragul păcii îndelungate din garanțiile unui viitor tratat.

Un tratat de acest fel încorporează principiul Unul pentru toți, toți pentru unul”.

Unde îl găsim azi? În alianța NATO. Care e un tratat parțial, deși T-ul din NATO ar fi trebuit să desemneze întregul.

În 1949, NATO a fost creat împotriva URSS. La Conferința de pace de la Paris (1946), URSS a fost împotriva unui tratat de pace în sensul unul pentru toți, toți pentru unul”. Așa că în 1949 s-a făcut un tratat în contra URSS.

Dacă în loc de un tratat ai două tratate, acelea nu pot fi de pace: sunt de război, fie el și rece.

Recomanda 10
Ioan Buduca 1114 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ileano,
    „România … a încheiat o alianţă cu Germania hitleristă şi a participat, ALĂTURI de ea, la războiul împotriva …, poartă partea sa de răspundere în acest război”
    „la 24 August 1944 România a încetat toate operaţiunile militare împotriva.”
    Citat din tratatul de pace.

    Începând cu Stalingrad, Germania a fost într-o continuă retragere, iar în august 1944 Rusia deja ocupa cea mai mare parte a Moldovei și avansa înspre vest deci România nu avea nicio șansă să reziste.
    Singura concesie primită de România pentru armistițiul încheiat și pentru faptul că și-a trădat aliații naziști a fost faptul că i s-a micșorat despăgubirea de război; în rest are fix același statut ca Italia sau Ungaria – stat aliat al Germaniei naziste – și nu face parte din Puterile Aliate sau Asociate.

    În partea noastră de democrație statele nu au drepturi asupra teritoriilor, doar popoarele au; Basarabia era și este locuită de turci, ruși (slavi) și moldoveni, iar Transilvania avea o componență etnică împărțită între vlahii transilvăneni, unguri și germani; deci românii – sau valahii sau vlahii de sud sau muntenii – n-aveau ce căuta să anexeze acele teritorii străine lor.

    Un tratat de pace „unic” n-are sens în condițiile războiului respectiv.

  2. Insa „planurile” se indeplinesc intocmai.
    Președintele SUA, George H. W. Bush și Secretarul General Sovietic, Mihail Gorbaciov, în zilele de 2 și 3 decembrie 1989,se intilnesc,la Malta Gorbaciov este atras in cursa, in 9 noe.1989 cade zidul Berlinului,la 25 dec.1989 este omorit Ceausescu care stia prea multe, despre „planuri”.In 1991 se destrama URSS,de”bunavoie si nesiliti de nimenI”.Habar nu aveau „planificatorii de pace” sa respecte Posdam!Se monopolizau si se revigorau non stop.”Aliatul”rus-sovietic ramasese departe,destramat!Nu are cum sa vada Putin „tratat de Pace”!POSDAMUL NU A FOST RESPECTAT,Kissinger-ul,Ford-ul au facut ce au vrut,cu NATO in frunte.”Germania renaste”prin SUA-vrea „federalizarea” EU,dupa ce a atras si alte tari in „clubul select” ,probabil de golf,maestra de atras tari tinta, ca Romania etc.Asta dupa ce Angelica a „ingerilor”(„negrii”?,a aplcat putin doctrina Kalergi,nu de alta ,dar aveau nevoie de forta de munca, tinara,calificata chiar ,sa revigoreze batrinul popor obosit de atita economie mondiala SI SINGE SUBTIRE.
    iN plus s-a extins si NATO inseparabil legat de UE,deci a vorbi ca Putin se simte izolat si ca ar vrea „tratat de pace”poate fi gindit cumva-data fiind situatia…Cred ca mai degraba ambele tabere se pindesc reciproc,cu teama reciproca sa nu apara de undeva vreun cal troian periculos-,nu se stie niciodata.
    Sunt pre multe forte ce se opun pacii,linistii ,prosperitatii popoarelor,cerinte devenite „crime,lez-majestate,terorism etc.”

  3. Prin Acordul de la Posdam 2 august 1945,URSS, Anglia,SUA au stabilit ca Aliatii ce au invins Puterile Axei in WW2,-prin reprez.Stalin,Truman,Churchill si ulterior,ultimul pierzind alegerile-Clement Attlee sa aduca „pacea”,impunind demilitarizarea, denazificarea, democratizarea și demonopolizarea ,Germanieei si Austriei imp.in cate 4 zone de demarcatie si in 2 zone Berlin si Viena etc.
    Mai sus se vorbeste de faptul ca Ford-Ceaușescu-Kissinger,vorbeau in 1975 de reunificarea Germaniei,si de destramarea Iugoslaviei,Ceuasescu pe buna dreptate vroia tratat de pace opunindu-se interventiei militare in Iug.
    Consider ca de de aici i s-a tras!El era deci in cunostiinta de cauza cu planurile lui Kissinger si Ford,-nu stim daca le-a dezvaluit Moskovei,poate ca da poate ca nu eram in „razboiul rece”.Dar Gorbaciov il ura pe Ceuasescu-poate ca acest criminal al omenirii Kissinger lucra la 2 capete impreuna cu Ford,marele Ford”iluminatul”, cu banul in mainile lui,banul Terrei desigur si-i spusese de Ceausescu,de aici ura lui!
    Deci in 1975 nici gind sa respecte Posdam.In 4 aprilie 1949 – Este creată NATO,18 aprilie 1951 – Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului
    Pe baza planului Schuman, șase țări gestioneaza în comun industria cărbunelui și pe cea a oțelului Germania, Franța, Italia, Țările de Jos, Belgia și Luxemburg,ia ființă în 1952 Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului.Deci Germania in fruntea unui monopol cu alte 5 tari.

  4. @Buduca Ioan spune:
    19 DEC. 2023 LA 15:42
    Eu credeam ca este vorba de entitati ce au purtat razboaie ,el nu sau purtat intre inidivizi evident ca daca au luptat A,B,C,D ei sunt poate oale si ulcele.
    Totusi nu suntem la stadiul de „tratate”intre indivizi pur si simplu, intre doi cowboys,triburi sau echipe la survivor:)
    In Tr.de Pace de la Paris se mentioneaza incetarea razboiului dintre Romania si Ungaria semnat de puterile garante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.