Iohannis, acuzat de plagiat

Fostul premier Adrian Năstase afirmă, referindu-se la prezența președintelui Klaus Iohannis la protestele de duminică, că a avut sentimentul că „micul discurs” al șefului statului, pregătit pentru „descălecatul din Piata Universității”, a fost plagiat din broșura lui Stephane Hessel cu titlul: „Indignați-vă”.

„Aseară a avut loc al doilea „descălecat” al președintelui Iohannis. De data aceasta, în Piața Universității, „pentru a-și arăta indignarea”, în condițiile în care „românii, pe bună dreptate, sunt indignați”. Îmi era cunoscută sintagma. Era vorba de titlul unei broșuri pe care am adus-o din Franța și pe care i-am recomandat-o lui Valentin Nicolau, care a tradus-o și a publicat-o în 2011, la editura Nemira. Titlul era „Indignați-vă!” Autorul cărții – un personaj de 93 de ani, cu o istorie extrem de interesantă. Stephane Hessel, născut la Berlin, în 1917 și care a trăit din 1924 în Franța. A cunoscut mișcarea dadaista, prin Marcel Duchamp. A participat la Rezistența franceză, a ajuns în lagărele naziste, a supraviețuit războiului, a redactat alături de mari personalități, Declarația universală a drepturilor omului, a activat ca diplomat francez în diverse organizații internationale. Cartea lui – de fapt o broșură de vreo 20 de pagini – „Indignez-vous!” a avut un succes extraordinar. Peste un milion de exemplare vândute în Franța. Câteva din ideile cărții sale:

Stephane Hessel crede că depinde de noi și că trebuie să veghem ca societatea noastra să nu se transforme într-o societate a celor fără documente, a expulzărilor, a suspiciunilor legate de imigranți, de romi, nu o societate în care se repune în discuție statutul pensionarilor sau ceea ce s-a dobândit prin securitatea socială, nu o societate în care media se afla în mâinile celor bogați… În opinia lui, motivul rezistenței este indignarea. Pornind de la lecturile lui Sartre, Hessel crede în responsabilitatea fiecărui individ. Istoria, pentru el, definită hegelian, este realizată prin șocuri succesive și înseamnă înțelegerea provocărilor. Răul cel mare în societățile noastre – crede Hessel (și sunt de acord cu el) – este indiferența. Reacția individului care (își) spune „Nu pot să fac nimic”, „Încerc să mă descurc”… Hessel sugerează o insurecție pașnică, non-violentă împotriva unei evoluții care înseamnă consum de masă, dispreț pentru cei slabi, dispreț pentru cultură, amnezie generalizată și o competiție fără limite a tuturor conta tuturor. Am avut sentimentul că micul discurs al lui Iohannis, pregătit pentru „descălecatul” din Piața Universitătii a fost plagiat din broșura lui Hessel, deși acolo nu era scris nimic despre grațieri și amnistie! S-ar putea totuși ca președintele să nu fi știut sursa inspirației…”, a scris Năstase pe blogul personal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.