Iranul condamnă la moarte un fost puşcaş marin american

Justiţia iraniană a condamnat la moarte un cetăţean american, care deţine şi cetăţenia iraniană. Judecatorii l-au gasit vinovat de „cooperare cu o ţară ostilă şi de spionaj pentru CIA”. Americanul are la dispoziţie 20 de zile pentru apel.

Amir Miryai Hekmati s-a născut în Arizona, în familia unor iranieni care au imigrat în SUA. El s-a înrolat in corpul puşcasilor marini în 2001. Cetăţeanul american de 28 de ani a fost arestat în august, iar mărturia sa a fost transmisă de televiziunea publica. El a declarat că oficialii CIA i-au propus să călătorească în Iran pentru o misiune de spionaj. Fostul puşcaş marin ar fi fost antrenat în tabere din Afganistan şi Iark.

Autorităţile iraniene au apelat deseori la arestarea unor cetăţeni americani, însă condamnarea la moarte a unui puşcaş marin în contextul tensiunilor tot mai puternice dintre Washington şi Teheran este un fapt mult mai grav.

Teheranul a mai anunţat arestarea mai multor spioni americani care ar fi avut misiunea de a perturba alegerile parlamentare care vor avea loc în Iran în acest an. Spionii ar fi trebuit să pună în aplicare un plan pentru reducere a prezenţei la urne. Alegerile prezidenţiale din 2009 au fost urmate de opt luni de proteste împotriva guvernului, iar autorităţile au acuzat Washingtonul şi pe aliaţii săi vestici că au pus la cale manifestaţiile, pentru a răsturna regimul teocratic de la Teheran.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.