Isărescu a dezvăluit care sunt cele două mari riscuri sistemice severe pentru economie

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a declarat joi că instituția pe care o conduce a identificat pentru prima oară un risc sistemic sever la nivelul sistemului financiar-bancar, pe fondul intensificării iniţiativelor legislative din ultimele şase luni.

Acesta s-a referit la legea dării în plată, pentru care a rămas problema retroactivităţii în ultima formă adoptată, și a adus în discuție și Brexit, posibila ieșirea Marii Britanii din UE.

„În ultimele şase luni s-au intensificat iniţiativele legislative care îşi propun să reglementeze domeniul financiar-bancar, prin intervenţia în contractul dintre bănci şi clienţi. Una dintre ele este legea dării în plată, iar în ultima formă adoptată sunt amendamente care corectează o parte din elementele semnalate, dar rămâne chestiunea de fond, pe care o reprezintă retroactivitatea, care se menţine, dar şi stabilitatea şi credibilitatea cadrului legislativ”, a afirmat Isărescu la deschiderea conferinţei de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare.

Legea menționată permite debitorilor persoane fizice să închidă un credit cu ipotecă dacă cedează băncii imobilul și se află în procedură de reexaminare în Parlamentul României. Programul Prima Casă a fost eliminat din legea dării în plată, iar plafonul pentru datornicii cu probleme a fost crescut la 250.000 de euro. Sunt două dintre amendamentele votate, marţi, de către deputaţii jurişti.

Decizia finală aparţine Plenului Camerei Deputaţilor. El a ținut să spună că studiul din acest an cuprinde două riscuri noi, pe lângă cele şase incluse în rapoartele anterioare, respectiv un risc sistemic sever intern şi un risc sistemic ridicat extern, acesta din urmă vizând posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Isărescu a subliniat că BNR a decis să considere că toate propunerile privind cadrul legislativ în domeniul financiar-bancar se concentrează într-un risc sistemic sever.

„Am luat această decizie pentru că ştim că există şi alte iniţiative legislative care afectează stabilitatea. Putem considera că este un an electoral şi astfel de iniţiative apar, dar problema de fond rămâne”, a spus guvernatorul. Conform acestuia, România a realizat în ultimii 26 de ani reforme structurale ample, a construit o piaţă funcţională, s-a deschis către investiţii şi a transpus aquis-ul comunitar, însă aceste reforme s-au dovedit că nu sunt ireversibile, iniţiativele legislative recente dovedind această teorie.

„Asta ne dă dreptul să arătăm cât de riscante sunt aceste iniţiative, riscă să încalce dreptul de proprietate, să contrazică fundamentele economiei de piaţă, să creeze instabilitate, incertitudine, cu toată suita de probleme care derivă de aici”, a adăugat şeful BNR.

Isărescu a atras atenţia că, într-un mediu extern turbulent ca cel din prezent, toţi trebuie să fie atenți la tot ce se schimbă astfel încât să nu intre într-un derapaj de gândire, să nu promoveze confuzia şi să nu creeze vulnerabilităţi interne suplimentare, care să se adauge la mediu extern în mari schimbări, adăugând că „suntem în ape încă necutreierate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4636 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.