Italia: cum se împarte dreptatea între guvern și ONG-uri

Politicile antiimigrație ale fostului vicepremier și ministru de Interne Matteo Salvini au fost legale, însă justiția italiană le-a atacat. Asta reiese dintr-o serie de mesaje WhatsApp publicate de presa din Peninsulă.

Fostul ministru de Interne al Italiei a acuzat de mai multe ori justiția că nu își păstreaza imparțialitatea în ce privește migrația. Mesajele schimbate pe WhatsApp de magistrații italieni și publicate de La Verita arată că până și cei care-l acuzau pe ministru considerau legale politicile lui Salvini. Liga, partidul lui Salvini, a acuzat justiția italiană de militantism în acest caz.

Mesajele au fost transmise în 2018, atunci când Salvini (care din septemnrie 2019 și-a reluat locul de senator) a anunțat că va închide porturile italiene pentru navele ONG-urilor care transportau imigranții salvați în Marea Mediterană. Decizia aceasta a stârnit indignarea progresiștilor italieni și din Europa, care l-au acuzat pe Salvini de xenofobie și încălcarea drepturilor omului. Se pare însă că Salvini nu a făcut nimic ilegal, dacă este să-i ascultăm pe magistrații ce au tramsmis mesajele următoare.

”Îmi pare rău, dar nu văd unde nu are dreptate Salvini. Sunt tentative ilegale de intrare in Italia, iar ministrul de Interne intervine pentru a le împiedica”, a scris procurorul șef din Viterbe, Paolo Auriemma. ”Și nu înțeleg deloc ce vrea să facă procurorul din Agrigento cu asta”, a dăugat el, cu referire la acuzațiile de sechestrare de persoane aduse lui Salvini de parchetul din orașul sicilian.

Magistratul Luca Palamara i-a răspuns: ”Aveți dreptate. Însă acum trebuie să atacăm”. Justiția italiană l-a atacat pe Salvini chiar dacă procurorii știau că ministrul nu a făcut nimic ilegal. În timpul conversației, Paolo Auriemma a pus sub semnul întrebării oportunitatea atacării în justiție a ministrului de Interne, spunând că ”toată lumea gândește ca el” și că politica lui are succes la nivelul populației. Palamara a fost anchetat pentru corupție, în 2019, după ce l-a pus sub acuzare pe Salvini.

După publicarea acestor mesaje, deputații Ligii lui Salvini i-au trimis o petiție președintelui Sergio Mattarella, cerându-i o anchetă în acest caz. ”Lucrurile despre care a relatat ziarul sunt grave și intolerabile: trebuie pastrată independența justiției față de politică”.

Au fost și procurori italieni care au investigat legăturile dintre ONG-urile umanitare sponsorizate de ”constelația Soros” și traficanții de care vie din Libia, de unde plecau imigranții către Italia. Unii procurori au declarat presei că exista suspiciunea unei coordonări între traficanți si aceste ONG-uri, ale căror nave începuseră să funcționeze precum niște taxiuri între Libia și Italia.

Odată ajunși în Italia, imigranții intrau în malaxorul mafiei, un lucru despre care a relatat presa italiană, dar și Newsweek, în 2015, la vârful crizei migrației. Fondurile de la guvern și UE oferite în scop umanitar intrau în buzunarele ONG-urilor mafiei care se implicau în administrarea taberelor pentru imigranți. Un etiopian se arăta uluit atunci de ceea ce i se întâmplă în Europa – până și la el în țară cazul său ar fi fost considerat ”trafic cu ființe umane”. ”Nimic, nimic nu se întâmplă aici fără știința Cosei Nostra”, spunea reprezentanta unui grup pentru apărarea drepturilor imigranților.

Aceasta este partea mai puțin analizată a unui fenomen împotriva căruia Mateto Salvini a reacționat. Ministrul de Interne al Italiei a dovedit însă că un guvern este mai slab decât ONG-urile, susținute de cea mai mare parte a presei și de justiție, pornind de la comandamentul ”acum trebuie sa atacăm”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. Italia are nevoie acuta de revenirea lui Salvini in politica la virf, sa-i mature pe cei doi papagali aflati la putere intr-o coalitie „impotriva naturii” si, la fel, pe un presedinte decrepit si la cheremul unor oculte ! E din nou vremea unui Antonio Di Pietro („Mani Pulite”) si a unor judecatori ca Falcone si Borsellino !

  2. Terminati ma cu prostiile…Soros e doar un batranel generos care vrea sa ajute democratiile din toata lumea si pt asta isi pune la bataie averea. N-are alte interese , nici intentii naspa si nici nu intervine cu ong-urile lui in afacerile interne ale tarilor subminandu-le din interior cu asa zisa societate civila platita de el… :))))

    • Io l-am prins pe batrinel ca joaca yoga pe bani. Iar intr-o seara asculta Europa Libera la difuzorul satului.

  3. Asa e ! Mie cel putin mi-ar placea la nebunie sa ma intilnesc cu „batrinelul generos” pe o scara monumentala si sa-i dau un discret brinci, intrebindu-l apoi nevinovat, cind e pe jos si plin de singe, „de ce s-a grabit ?” …

  4. Asa zisele pensii speciale ale CCR, parlamentarilor si magistratilor nu sunt de fapt pensii ci adaosuri date ca pomeni acestor categorii care se considera ei insisi mai presus de lege. Asemenea adaosuri sunt de fapt necuvenite pentru ca toate aceste categorii dispun de pensia legala bazata pe contributivitate, proportionale cu veniturile lor din perioada activitatii. Pentru mari merite in perioada activitatii, acestia primesc adaosuri salariale care sunt luate in calcul si la stabilirea pensiilor contributive. Deci est ilogic si imoral sa oferi sporuri la pensiile contributive unor oameni iesiti din activitate, pentru ce sa primeasca acesti bani? Pentru merite sau alte motive au primit sporuri pe vremea cand lucrau, dar daca stau degeaba acasa, de ce sa primeasca sporuri? Cu totul alta este situatia cadrelor militare, acestia primesc intr.adevar pensii zise speciale, numite asa pentru simplul fapt ca din motive de confidentialitate sporirta, militarii au casa de pensii distincta. Dar si aceste pensii sunt tot contributive, pentru ca la casa de pensii militare se retin contributii lunare. Militarii nu primesc pomeni la pensie precum cei de la CCR, parlament sau judecatorii care sunt intarcati din activitate la varste fragede. Este adevara insa ca si militarii se pot pensiona la varste fragede, chiar imediat dupa ce le mijeste mustata, iar asta nu e in regula atunci cand in structurile militare de toate categoriile predomina contopistii si birocratii. In concluzie, nu este nici o incalcare a constitutiei neacordarea unor suplimente necuvenite de bani unor pensionari contributivi care taie frunza la caini. Meritele si constrangerile conteaza in timpul activitatii, nu dupa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.