Izvoarele de apă, de la stat la afaceriștii conectați la Servicii

Statul pune mâna pe izvoarele naturale de apă și le dă afaceriștilor conectați la Servicii, scrie Răzvan Robu în gazetadecluj.ro.

Vă prezentăm mai jos articolul integral

Ministerul Economiei, condus de baronul PSD de Giurgiu Nicolae Bădălău, a inițiat o propunere legislativă (Legea resurselor hidrominerale) care, dacă va fi adoptată, va da dreptul statului român să concesioneze toate izvoarele de apă naturală firmelor private interesate. Cei mai mari jucători din România pe piața apei naturale sunt companii precum Coca Cola sau societăți conduse de personaje legate de SRI. Astfel, orice izvor de apă naturală din România va putea fi captat și stors de bani.

Prin proiectul de lege „LEGEA RESURSELOR HIDROMINERALE” (L326/2019), statul se împroprietărește cu terenul pe care există izvorul și îl concesionează societăților comerciale interesate.

Niculae Badalau

Art. 14 al (1) din lege prevede că ”resursele hidrominerale se pun în valoare prin activități geologice și hidrogeologice, de prospecțiune, explorare și exploatare, care se concesionează persoanelor juridice române ori străine, potrivit prezentei legi”. Potrivit proiectului de hotărâre, 90% din redevență se achită către bugetul de stat, restul plății fiind virat în contul administrației locale pe raza căreia se găsește izvorul.

Până acum, singurul aviz negativ dat acestei legi a fost emis de Comisia economică, industrii și servicii din cadrul Senatului, însă cu siguranță legea va fi promulgată.

Guvernul a adoptat, în data de 23 mai 2019, un act normativ privind resursele hidrominerale care vizează dis­tribuirea unei părţi din redevenţe comunităţilor locale şi reguli mai clare şi simplificate la încheierea contractelor de concesiune pentru investitori. Proiectul de lege privind resursele hidrominerale se află în lucru la comisiile permanente ale Senatului. Conform datelor de pe site-ul Senatului, actul normativ are termen de adoptare tacită de 45 de zile de la data de 1 iulie 2019, respectiv cel târziu pe 11 octombrie 2019.

Alin Gutu

Societatea Națională a Apelor Minerale, instituție care se constituie un factor decident în această afacere, este condusă de Alin Guțu, unul dintre ”copiii de mingi” ai baronului de Giurgiu, Nicolae Bădălău, șeful ministerului care a inițiat acest proiect legislativ.

Cine sunt concesionarii apelor din România

La textul de lege au participat reprezentanți ai firmelor Perla Harghitei SA, Rio Bucovina (afacerea fraților Hayssam) și CARPATHIAN SPRINGS SA, afacerea elvețianului miliardar Jean Valvis. De asemenea la textul legislativ au fost consultați reprezentanții Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, condusă de candidatul la alegerile prezidențiale, Alexandru Cumpănașu, ai Patronatul Apelor Minerale Naturale din Romania, o asociație a marilor societăți comerciale din industria apei cum ar fi ROMAQUA GROUP BORSEC, cea mai mare societate de îmbuteliere a apei din România. De remarcat este faptul că Alexandru Cumpănașu a fost pe statul de plată al firmei Romaqua, condusă de oameni care au legături cu Serviciile.

Carpathian Springs, controlată de Jean Valvis, a primit în concesiune, pentru 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani, perimetrul Barnar Vest, din județul Suceava. Omul de afaceri va exploata resursele de apă minerală din acea zonă, în schimbul unei redevențe derizorii. În cei 20 de ani de concesiune, statul va încasa puțin peste 2,8 milioane de euro, deoarece pentru concesionarea suprafeței de 2,054 km pătrați, Carpathian Springs plătește o taxă anuală de 32.000 de lei/km pătrat, respectiv aproape 0 de euro. Pe lângă cei 32.000 de lei/km pătrat, concesionarul achită și redevență minieră de 4 euro/1.000 litri de apă.

Omar Hayssam

Sirianul Omar Hayssam deţinea contractul de concesionare cu Societatea Naţională Ape Minerale pe 25 de ani prin firma Bucovina Mineral Water S.A, fosta Moldo Drinks Production. În 2017, grupul polonez Maspex Wadowice, proprietarul Tymbark, a cumpărat firma Rio Bucovina, prețul tranzacției fiind de la 1,8 milioane de euro. Rio Bucovina deține o cotă de circa 10% din piața românească a apelor îmbuteliate.

Și băieții din Servicii beau apă

Romaqua Grup este condusă de generalul (r) Constantin Rotaru, fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe (1999 – 2005). Pe vremea lui Ceaușescu, a lucrat la informații economice, inclusiv la ICE Dunărea, unitatea prin care se derulau operaţiunile de Aport Valutar Special ale Securităţii. În anii ’90, fiind trecut temporar în rezervă, a condus societatea Grivco International, a mogulului Dan Voiculescu. Administrează Romaqua Group din 2005.

Un alt șef al acestei societăți este Ioan Păun, general (r) SIE. În calitate de consul general la Hong- Kong, a supravegheat trimiterea în ţară a unor bunuri în valoare de 611.000 de euro, destinate familiei lui Adrian Năstase, premierul de atunci. Drept urmare, a devenit martor cheie în celebrul dosar „Zambaccian“. S-a angajat la Romaqua Group când a ieșit în rezervă, la mijlocul anilor 2000.

Emilian Ivan, tot general (r) SIE, format în Războiul Rece. A lucrat pe spaţiul american cu acoperire diplomatică, apoi la informații economice în subordinea generalului Rotaru. Ivan a preluat divizia de cafea a Romaqua Group, dar a părăsit compania după doi ani.

Un alt administrator al Romaqua este avocatul Adrian Vilău – fost colaborator al Securității, ex-deputat și finul lui Ioan Talpeș (al doilea director SIE din anii ’90). L-a reprezentat pe generalul Păun în dosarul lui Năstase.

Octavian Creţu, patronul Romaqua Group, le-a pus pe tavă procurorilor înregistrarea unei discuţii purtate cu Adrian Năstase în 2006. Reieşea că fostul premier îl şantaja pe Creţu cu dezvăluirea calității de ofițer a lui Păun, dacă acesta nu-şi revizuia declaraţiile din dosar. Crețu e căsătorit cu fiica unui diplomat chinez.

Potrivit declarației de avere, Alexandru Cumpănașu a primit de la Romaqua pentru anul 2018 o remunerație de 3.000 de euro.

Apa Europei dată cu dedicație

România deține aproximativ 60% din apele minerale ale Europei – aproximativ 2500 de izvoare, datorită structurii geologice a subsolului. Ea se numără printre țările cu varietatea cea mai mare de resurse de apă minerală din Europa, dar și din lume. Ele sunt bogate în conținut mineral, calciu și sodiu în N -V țării, în timp ce în centru și est se regăsesc cu precădere apele minerale magneziene, sodice și feruginoase.

Ce taxe vrea statul pentru apa de izvor

Potrivit acestei legi, redevența pe metru cub de apă (minerală, de izvor și de masă) este de 4 euro, apa minerală terapeutică este taxată cu 2 euro/mc, apa minerală terapeutică utilizată pentru băi balneare este taxată cu 0,1 euro/mc, iar pentru apa geotermală nu se plătește nicio redevență. Contractul de concesiune se încheie pentru o perioadă de maxim 49 de ani.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

11 Comentarii

  1. ROMANIA A AJUNS SAT FARA CAINI INCAPUTA PE MANA UNOR GOLANI, CARE SE CRED MARI „INVESTITORI”. AFACERISTI DE CARTON, CARE DE 30 DE ANI JEFUIESC SISTEMATIC TARA, CU COMPLICITATEA CRIMINALA A CELOR AFLATI VREMELNIC LA PUTERE. AR TREBUI PEDEPSITI EXEMPLAR TOTI CEI CARE „AU PUS BOTUL” PUNAND BOGATIILE TARII LA CHEREMUL UNOR DERBEDEI, PRIN CONFISCAREA AVERILOR SI ANI GREI DE PUSCARIE.

  2. sifiliticii ăştia ne omoară efectiv!!! Trebuie să ieşim în stradă!

  3. In toata lumea apa este pretioasa, mai ales datorita contaminarii cu nitrati, etc. a panzelor freatice, tot mai greu va fi peste ani ca sa bem o apa de calitate, in acest contex nu trebuie exploatate in exces rezerva vitala a Romaniei, trebuie lasat si urmasilor, urmasilor nostri un strop de apa curata si neinfestata cu reziduri nocive, oricum nu veti duce in mormant agoniseala din aceasta lume asa ca respectati tara si viata, sunt locuri in lume unde apa menajera este folosita la udat florile, iar voi vreti sa risipiti ceea ce s-a adunat in milioane de ani pt o renta derizorie pardon redeventa…Daca totusi in tara asta mai sunt vizionari in ceea ce se numeste Dezvoltare Durabila ar trebui sa stie ca dupa criza alimentara va veni criza apei cea mai crunta si greu de gestionat istoria nu incepe si nu se sfarseste in sec.XXI sau in urmatorii 20 de ani, ea va continua si dupa…

  4. Urlatorul asta de cumpa..nasu se vrea presedinte? I se strange latul si vrea imunitate totala!? Apa noastra am gasit-o tocmai in cairo in supermarketuri botezata de nestle!

  5. Cumpanasu s-a spalat la Izvorul Tamaduirii,orb era,nu prost, si a recapatat vederea panoramica!
    Intreb si eu de ce trebuie Romania sa umple buzunarele grecului Valvis si a generalilor pensionari din SIE si SRI?Ce obligatie avem ca pensionarii aia sa fie impiedicati sa joace tintar in parc?S-au ei au facut Lovilutia si tara are niste datorii fata de ei,da,da,
    Nu mai vorbesc de teroristul Hayssam,chiar il finantam noi?

  6. Ceea ce face min.economiei securistu badalau se poate incadra la ÎNALTĂ TRĂDARE!Se se opreasca prin lege privatizarea surselor de apa din ROMÂNIA!A ajuns in magazine un bidon de 5 L de apa plata 9 lei?? E posibil așa ceva?Pai ce sintem in deșert? El și securiștii care o conduc pe veorica care scumpește gazele și curentul electric de 2-3 ori mai scump ca in Ungaria,Cehia,Austria! Trebuie sa fii inconștient ca prim.min. si min.economiei sa nu-ti dai seama ce impact au astea! Vor scumpii toata productia produsa in România si poate baga toate firmele care concureaza cu cele vestice in faliment datorita pretului curemtului elctric si a gazelor!

  7. Trebuie sa cerem in strada nationalizarea exploatarii tuturor resurselor noastre, interzicerea vanzarii terenurilor agricole catre straini si exploatarea forestiera pe scara larga de catre firmele austriece , suedeze si de care dracu or mai fi. Trebuie sa ne ridicam odata si odata din genunchi. ROEXIT

  8. Singura variantă corectă este ce a făcut Slovenia. Slovenia a introdus în Constituție un amendament prin care apa nu este bun comercial și este administrată exclusiv de statul sloven în beneficiul cetățenilor (https://www.green-report.ro/apa-potabila-constitutie/). Amendamentul a fost introdus ca urmare a unei inițiative cetățenești. Cred că boicotul de la inițiativa cetățenească ce a avut ca scop modificarea articolului din Constituție legat de familie a fost tocmai ducerea în derizoriu a ideii de inițiativă cetățenească și nu imbecilități de genul iubirea nu se votează. Jivinele bruxeleze nu-și permit să piardă și apa din România.

  9. A venit si randul izvoarelor sa fie jecmanite…In curand ne vor lua si pamantul de sub picioare. Asta in corul aplaudacilor UE si a populatiei prostita de „vest” si „dreapta”…

  10. Bai nea zoaristule, decit sa exploateze resursele naturale ale Romaniei strainii, mai bine sa le exploateze romanii, fie ei din servicii sau nu! Ca romanul mai lasa si ceva acasa din profit, nu-l cara pe tot afara! La asta nu gandesti?

  11. Vanzarea resurselor tarii s-a facut sistematic de cei care erau pusi sau erau obligati prin natura functiei ,pozitiei si gradelor sa apere averea tarii.Pentru ce care au depus un juramant ,pentru cei care au imbracat haina statului orce act impotriva tarii este tradare ,iar Romania este impanzita de tradatori,de hoti ,de mafioti.In anii aceea tulburi soarta Romaniei era dictata ca si dupa razboi de cei care isi disputau zonele de influienta.
    Dupa 90 cand a inceput NEBUNIA CU PRIVATIZARILE LA COMANDA nimic nu mai conta ,documente altadata secrete ni se cerea sa le punem la dispozitia orcui !,parca inebunise toti ,venea orce terche berchea sa se informeze de ce facem ,ce tehnologii ce brevete sau licente detinem ,iar dupa fiecare brambureala vedem cum cad cererile de oferta ,cum scade productia cum trebuie sa reducem numarul de salariati .Cei din energie isi faceau de cap prin ei s-au ingropat multe fabrici.
    Au aparut hienele ,coiotii,lacustele ,omizile limbricii tantarii :gen Haisam , gen Valvis ,gen (r) !!,iar startul l-a dat Iliescu „capitalismul de cumetrie „,Roman „industria Romaniei este un cimitir de fiare vechi ” in haosul legislativ cei aflati vremelnic la butoane pe principiul acum ori niciodata au hacuit tara si orce era de vandut s-a vandut celui care dadea spaga mai mare. Asa limbricii ,tantarii ,omizile de ieri sunt SPARLAMENTARII DE AZI !!.Hienele ,sacalii ,coiotii lucreaza tot la intuneric vremurilor tulburi asa cum au mostenit sau cum au fost „dresati „

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.