Dacă există o lecție de învățat din acest „non-debate“ lamentabil privind pensiile, aceasta este nepregătirea extraordinară a Franței și, mai larg, a Europei, de a stăpâni provocările pe termen lung, scrie economistul Jaques Attali.
Fostul consilier al președintelui François Mitterrand și fondator al BERD, consideră că„ Ar trebui să luăm în calcul acest aspect în măsura în care președintele Republicii, care mai are încă patru ani lungi înainte, propune doar o agendă pentru trei luni.
(VIDEO) Proteste la Paris: „O să vă enervăm!”
Spre deosebire de alte țări, în Franța nu există o reflecție serioasă asupra a ceea ce ar putea deveni țara în 2030, în 7 ani, adică „mâine dimineață“; și cu atât mai puțin despre ceea ce ar putea alege să devină în 2040 sau 2050.
Sub eticheta „Franța 2030”, găsim doar un plan de investiții, desigur semnificativ (54 de miliarde de euro), menit să ofere țării autonomie în câteva sectoare cheie și o modernizare a învățământului superior în aceleași sectoare; și nimic de gândit la celelalte dimensiuni ale țării în 2030 și cu atât mai puțin în 2040 sau 2050.
Lăsăm așadar fanteziile, rareori pacifiste, să prolifereze despre ceea ce ne așteaptă și acordăm mai multă greutate previziunilor pesimiste decât posibilelor soluții.
De fapt, multe amenințări planează asupra țării; cu atât mai mult cu cât, fiind astăzi una dintre cele mai bogate, mai sigure și mai puțin inegale țări din lume, cu o climă deosebit de temperată, mulți oameni pot avea în mod legitim sentimentul că lucrurile merg atât de bine încât nu pot decât să se înrăutățească.
În căutarea unor țapi ispășitori
Absența unor previziuni serioase, realiste, dezbătute democratic și împărtășite, refuzul de a căuta cauze și de a se mulțumi cu țapi ispășitori, lasă apoi loc celor mai extreme propuneri populiste. În același timp, acest lucru creează condițiile pentru realizarea acestor previziuni extreme, întrucât, din lipsă de gândire serioasă asupra viitorului, refuzăm să acționăm pentru a-l orienta în timp spre ce este mai bun și ajungem să intrăm în panică la sfârșit. Moment în fața unor probleme pe care le-am fi putut rezolva dacă am fi făcut pașii potriviți cu mult înainte; ne scufundăm apoi în căutarea țapilor ispășitori, pentru că nu ne-am făcut timp să căutăm soluții neapărat complexe pentru probleme complexe.
Refuzul de a planifica dinainte este una dintre dimensiunile unui dușman de moarte al umanității: tergiversarea. Dacă ar fi fost luate în considerare primele prognoze IPCC ( The Intergovernmental Panel on Climate Change) în urmă cu treizeci de ani, am fi plantat specii de plante diferite decât cele care ne populează acum câmpurile și pădurile. O problemă care este prinsă la timp, pentru că s-a prevăzut, este mult mai ușor de rezolvat decât dacă s-ar fi lăsat să se deterioreze. Pentru că nu luăm problemele la timp, creăm condițiile pentru ce este mai rău. Orbirea partidelor teoretic reformiste este cea care trimite la culcare partidelor populiste.
Detectați ce este în pericol să dispară
O țară, o companie, o familie sau o persoană, nu pot construi nimic mare, incitant, serios, consensual sau empatic dacă nu se gândescc la ce pot deveni pe termen lung. Pentru a face acest lucru, este necesar să faceți un efort pentru a detecta ceea ce este în pericol să dispară și ceea ce este urgent de adus la viață. Unii oameni, unele companii, duc astfel de reflecții; și unii jucători publici. Prea rar și prea confidențial.
Dacă o astfel de reflecție s-ar fi făcut în urmă cu câțiva ani, la scara întregii țări, am fi evitat să ne regăsim astăzi cu lacune enorme în controlul sectoarelor strategice, în aprovizionarea cu resurse vitale, în dezordinea urbană și rurală, în controlul datoriilor noastre și al echilibrului pensiilor noastre.
Jacques Attali: De ce n-a devenit România o inimă?
Nu este prea târziu. Și nimic nu ar fi mai interesant decât să pornești la o astfel de reflecție. Probabil că este un vis, dar să ne imaginăm pentru o clipă că fiecare municipiu, fiecare departament, fiecare regiune, fiecare minister, fiecare companie, fiecare asociație, fiecare familie și chiar fiecare dintre noi ar trebui să lanseze o vastă reflecție asupra a ceea ce am putea deveni în 2050 sau chiar, de ce nu, în secolul următor. La urma urmei, cei care sunt născuți astăzi sunt probabil să fie încă prin preajmă atunci când începe secolul douăzeci și doi. Este timpul să ne confruntăm cu viitorul“.
Jacques Attali
Doctor în ştiinţe economice, Jacques Attali a fost timp de zece ani consilier al lui François Mitterrand. Este fondatorul a patru instituţii internaţionale: Action Contre la Faim, Eureka, Positive Planet şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
… si acum face pe „ianiznaiu'” !! Zece ani a avut ca, eminenta cenusie a uneia din cele mai negre pagini din istoria Frantei moderne, sa-si dea seama de dezastrul actual spre care se indrepta aceasta tara, si n-a facut nimic ! … E doar o alta jigodie ! Attali, un fel de Kissinger francez !
Puneți o poză în care i se vede creștetu’-capului, acoperit cu TIKIYE……[RumBurak Ștrul]
Paiii …toate se potrivesc perfect la Romania, ca la LEGO. De remarcat ca parca vorbeste Nicolae Ceausescu. L-am ucis. Popor de idioti !
Mai scutiți-mă de acest individ! Și încă cap de listă (scuzați cacofonia). Un fel de Năstase francez. Îl prefer pe Ilie Muromet, pardon, Ilia Moromete, că e de-al nostru, un adevărat ESCU. Din moment ce eu investesc într-un tânăr care o va șterge în Occident cu primul prilej, înseamnă că am jucat la Caritas. Așa că nici în cot că mi se rupe de ceea ce va fi peste 5-10-15 ani pe plaiurile încă mioritice.
Banca Ioropiană păntru Reconstrucţîie şî Dezvoltare, șî Banca Ioropiană păntru Investiții, (cel puțin!) sunt împănate cu aghienți di tri sekse „în adormire” trimiși dă la Bukale, beyzadele cu diplome dă „tip Doftoricesk măCiucă șî Bode”, impostori akțeptați dă Komisiya Ioropenisă la fel cum a fost akțeptată impostoarea Luluța-KukuveaMNow……[RumBurak Rishi]
Attali? pai, individul ARE BANI. Nu face „dezvoltare prin îndatorare” (Keynes), pe care, însa, le-o aplica altora. La fel lui Macron (fost ministru al … economiei). Si altora, mai ales din PS (Laurent Fabius, miliardar, Strauss Kahn, fost miliardar, si el, dar cu fosta sotie, înca si mai miliardara, si ambii, fosti ministri ai economiei, François Hollande cu fufa, castelul din Gasconia si vila de la Cannes, Cazeneuve, la externe, Moskovici, basarabean, fost ministru al … economiei si comisar european si tot la … economie, Thierry Breton, actual comisar european la … piata interna si tot fost ministru francez al … economiei, etc., etc. … ). Tipii CU BANI dându-le „sfaturi” („lectii”) ALORA FARA BANI despre ce sa faca…: s-a mai vazut. Câteva exemple: razboaiele religioase, Razboiul de Independenta american (Sudul, bogat, Nordul industrial, cu datorii), Revolutia de la 1789, Franta, Revolutia din Octombrie, 1917, Rusia, Comuna din Paris, Franta, Primul si-al Doilea Razboi Mondial … Marx, domnilor, MARX fiind SINGURA solutie. „Sculati, voi oropsiti ai vietii …!” „Allons, enfants de la Patrie!”
Cum o sa aratam la 85 de ani ? Probabil cu barba !
Cum ar putea arăta lumea peste 25 de ani. S-ar putea să arate ca-n epoca de piatră . Franța peste 25 de ani nu va mai exista și nici francezii ,și cu siguranță franțuzul alb va fi o minoritate persecutata și discriminata de majoritatea metisă ,o lume proiectată de Richard von Coudenhove-Kalergi în Statele Unite ale Europei,SUE&SUA(Imperiul Nord Atlantic) Kalergi un Hitler pe invers, au germanii opsesile lor ba vor puritate rasială, ba vor metisare, doar o obsesie o au constantă în existența lor „Un popor, un imperiu, un conducător.” Sau „Reich-ul de o mie de ani” și pentru asta sunt în stare să deschidă abatoare umane.Dacă nu a putut să-l aibă cu un popor de arieni blonzi și cu ochii albastrii, încearcă acum cu metiși, pe albi iau decimat în cele două războaie mondiale și i-au imbecilizat timp de șapte decenii după aceia.
sinagoga lu Satan!
o sa arate foarte maro
De acord stimată doamnă Ileana, chiar așa. Ăsta ar mai vrea să-i și mulțumim pentru serviciile aduse marelui capital (MAȚULUI GROS). Ăstuia și altora ca el le-aș servi zicerea papei Francisc: Capitalismul ucide. Cultura bogăției este cultura crimei. Da, întoarcerea la Marx, umblând puțin la antropologia lui care este una iluminist-raționalistă, deci, cam subțire. În rest, teoria valorii și tot ce spune despre proprietate e lux a-ntâia. În siajul lui un alt economist german, Elmar Alvater, spunea cu puțin timp în umră: Dacă vrei să faci a adevărată schimbare atunci trebuie să schimbi actualele structuri de putere care în capitalism se bazează pe proprietatea privată cea care legitimează formele de însușire și deposedare în sens economic,social-cultural și ecologic. Aici e buba. Numai că mai trebuie și un partid cu adevărat de stânga care să implementeze așa ceva. Când în Chile a ajuns la putere, pe cale pașnică, adică alegeri, un Allende, ce să vezi, Oculta imperialisă americană i-a venit de hac. Eu cred că chinezii cu formula găsită de ei au aruncat Occidentului colectiv mănușa sistemmică, încât amerlocii parcă au înnebunit. Numai că n-o să le meargă. Puneți-vă la rece o butelcă de maotai casă avem cu ce închina, nu peste mulți ani. Bandera rossa, alla riscossa…. ..Venceremos.
Ce treaba are individul asta cu Romania si greva profesorilor? Este preocupat de viitorul lumii dupa 2040-2050?
Iata ce scria in 1991: ” Dupa ce depaseste 60-65 ani, omul traieste mult prea indelungat fara sa produca si costa mult societatea.
Batranetea este in prezent o piata, dar nu este solvabila…
Eutanasia va fi unul dintre instrumentele esentiale ale societatilor noastre viitoare”.
Si cu putin inainte de pandemie :…avem nevoie de o pandemie pentru formarea unui guvern modial…
J. Attali -n.1943, evreu francez maghrebian
UEeste varza ,terminata si plina de probleme un colhoz care este colonia Diavolului drogat si criminal
EVUL MEDIU DIGITAL?
Three Murders Every Hour: South African Farmers Set up Safe Havens as Crime Explodes
-adica 3’000 de albi omorati PE AN:
coloratii aia au de 30 de ani republica LOR de ca’kat!
Cine citeste acest comunist intarziat, desi, e gratis ?
Cum ar putea arata cenzura peste 25 de ani?
@Florins
Attali ar trebui de urgenta eutanasiat. Sa i se faca lui ceea ce dorea el sa le faca batranilor, este scris in cartile lui, dorea eutanasierea batranilor si celor considerati inutili.Scria asta cu detalii in 1981, pe cand era consilierul lui Francois Mitterand. Propunea atunci ca oamenii sa fie ucisi prin injectare facandu-i sa creada ca este pentru sanatatea lor. Acum Attali este foarte batran si inutiol, toata viata lui a fost un parazit care nu a produs nimic util pentru umanitate, ce rost are ca aceasta capusa batrana sa mai fie mentinuta in viata pe cheltuiala societatii? Attali merita sa i se aplice chiar teoriile pe care le-a elaborat, sa le aplicam pe pielea lui mai intai si ale elitei batrane. Mai sunt si alti candidati, cum ar fi toti bosorogii globalisti sau babele insurubate la banii mondiali, ca sa ma refer numai la cativa: George Soros, Christine Lagarde, Henry Kiessinger, Klaus Schwab, Bill Gates, Bourla si multe asemenea mumii care uneltesc impotriva vietii oamenilor.