Joia care a stârnit dispute

UPDATE Patru membri CSM au transmis, încă din luna martie, președintelui Consiliului Lia Savonea o solicitare similară cu cea a ministrului Justiției Ana Birchall, aceea de a informa în timp util cu privire la zilele în care sunt desfășurate ședințele de plen, pentru a-și organiza programul activităților.
Membrii CSM Andrea Chiş, Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban şi Florin Deac au transmis, în luna martie, o scrisoare către președintele Consiliului, Lia Savonea, prin care cer respectarea termenului de 3 zile, prevăzut de lege, pentru publicarea ordinii de zi a ședințelor.
„Tot în vederea previzibilităţii, vă solicităm să stabiliţi zilele în care se desfăşoară şedinţele Plenului şi ale Secţiei de judecători, precum şi orele de începere a acestor şedinţe, întrucât am constatat că acestea se stabilesc în mod total imprevizibil. Având în vedere împrejurarea că dumneavoastră, în calitate de preşedinte, cunoaşteţi sau aveţi obligaţia să cunoaşteţi lucrările aflate pe rolul consiliului, vă solicităm să stabiliţi ordinea de zi cel puţin orientativă a şedinţelor Plenului şi ale Secţiei de judecători pe termen de o lună cel puţin. Menţionăm că solicităm să vă îndepliniţi aceste atribuţii pentru a asigura condiţiile necesare în vederea respectării transparenţei activităţii consiliului, participării asociaţiilor profesionale şi a colegilor interesaţi la lucrările consiliului, precum şi în vederea asigurării posibilităţii studierii în timp util a acestor lucrări de către membrii consiliului, pentru a ne putea exercita atribuţiile prevăzute de lege, în cunoştinţă de cauză fiind cu privire la lucrările aflate pe ordinea de zi”, se arată în scrisoarea transmisă de membrii menționați și obținută de Mediafax.
Potrivit acestora, nu pot să-și stabilească un program al altor activități pe care le au în calitate de membri din cauza „modului imprevizibil în care sunt stabilite şedinţele Plenului şi ale Secţiei de judecători, precum şi ordinea de zi a acestora”.

CSM îi răspune Anei Birchall privind convocarea sa la plen și precizează că a fost anunțată cu privire la organizarea ședinței de joi așa cum au fost anunțați toți membrii Consiliului. Referitor la solicitarea ministrului de a nu suprapune plenul cu ședințele de Guvern, CSM spune că este imposibil.
În privința solicitării Anei Birchall de a nu suprapune ziua plenului cu ședințele de Guvern, Consiliul spune că „există o imposibilitate obiectivă de a da curs”.
CSM arată că nu pot stabilite zile fixe pentru plen deoarece, „din agenda publică a ședințelor de Guvern, se poate observa că acestea nu au loc în aceeași zi a săptămânii (cu titlu exemplificativ: pentru luna mai 2019 fiind stabilite în zilele de marți, miercuri sau joi, iar pentru luna iunie 2019, până la acest moment, în zilele de luni, miercuri sau joi)”.
„Ședințele de plen sunt stabilite cu regularitate în fiecare zi de joi, cu excepția situațiilor în care, din motive ce țin de lipsa cvorumului sau de caracterul urgent al lucrărilor înscrise pe ordinea de zi, este stabilită o altă zi de ședință. Subliniem faptul că, deși nu există nicio dispoziție legală sau regulamentară care să prevadă o eventuală procedură de consultare pentru stabilirea datei/orei ședințelor de plen de către președintele Consiliului, doamna judecător Lia Savonea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, în scopul de a asigura programarea ședințelor și cvorumul necesar bunei desfășurări a acestora, a procedat la verificarea prealabilă a disponibilității membrilor”, se arată într-un comunicat transmis de CSM.
Potrivit sursei citate, ședințele Plenului Consiliului au avut loc chiar și în condițiile în care nu au fost prezenți toți membrii, întrucât au fost implicați în alte activități deja stabilite, precum deplasări externe/interne, conferinţe, concedii de odihnă etc. „ceea ce evidențiază imposibilitatea adaptării datei ședințelor cu agenda fiecăruia dintre membri, cu atât mai puțin în situația în care lucrările înscrise pe ordinea de zi erau urgente”.
„În aceste condiții, la data de 18 iunie 2019, ora 17:26, Consiliul Superior al Magistraturii a adresat, prin intermediul poștei electronice, având ca destinatar Cabinetul Ministrului Justiției, invitația pentru doamna ministru Ana Birchall de a participa la ședința Plenului Consiliului din data de 20 iunie 2019, ora 12:00. Facem precizarea că invitarea Ministrului Justiției s-a realizat în aceeași modalitate și în aceleași condiții pentru toți membrii de drept, mod de lucru uzitat de Consiliul Superior al Magistraturii încă de la începutul acestui mandat”, mai spune CSM.
Precizările vin după ce ministrul Justiției, Ana Birchall, a transmis conducerii Consiliului Superior al Magistraturii o scrisoare prin care adresează rugămintea să fie stabilită o zi fixă pe săptămână pentru plen, astfel încât să nu se suprapună cu zilele când participă la ședințele de Guvern.
De altfel, ministrul Justiției, Ana Birchall, a transmis, joi seară, că a informat-o din timp pe Lia Savonea, președintele CSM, despre faptul că nu poate participa la plenul CSM de joi, ședință care fusese convocată marți după-amiază.
Ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de joi, în care trebuia să se discute validarea Adinei Florea la conducerea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), a fost amânată pentru luni, din cauză că nu a fost întrunit cvorumul de prezență.
Un alt subiect aflat pe ordinea de zi era cererea lui Gheorghe Stan de a i se rezerva un post de procuror la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), până la încetarea mandatului de 9 ani ca judecător la Curtea Constituțională.
Mihaela Gidei, mihaela.gidei@mediafax.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Problema este ca Birchall are de propus alti candidati pt posturile acelea!Candidati care nu lucreaza pt sistemul judiciar romanesc!
    De aici si neparticiparea! Ramine de vazut! O tinem sub observatie!
    Nu prezinta incredere!Trebuie inlocuita de urgenta!

  2. Cand se vor prinde psdistii cu coloana vertebrala ca mama tradatorilor ” Viorica Vasilica Dăncilă a știut că se vor fura alegerile de când a dat OUG, la ordinul lui Pahonțu, tot atunci când i s-a spus că șeful direct al lui Pahonțu, Iohannis, îl va băga pe Dragnea în Pușcărie, iar ea va deveni mare șefă peste un PSD care moare. Furtul masiv de voturi s-a făcut cu știința și aprobarea Vioricăi Vasilica Dăncilă. De aceea PSD-ul nu spune nici „pâs”.
    După ce Viorica Dăncilă a dat OUG nr. 6, în România alegerile s-au MILITARIZAT. Suntem singura țară din lume care pe timp de pace face alegeri MILITARIZATE! În treacăt fie spus, am fost observator OSCE în 1997 în Albania, în timpul Războiului Civil, și nici măcar acolo alegerile nu erau MILITARIZATE.”

  3. Birchall e chiar picata din Luna ? Ministrul Toader reusea si nu avea astfel de probleme mediatizate de participare la plenul csm, dumneaei este muuuuult mai sofisticata..si extra-consiliata

  4. De unde au gasit-o și pe doamna Ana Birchall și mai ales la justiție? Se pare pentru ocuparea de funcții în România zilelor noastre este ca în muzica ușioară, nu ți-au scos polipii când ai fost mic și pronunți pe nas ai șansă să fii vedetă, sau ai nume cu rezonanțe și grafie străină ajungi ministru, sef DNA, consilier la Cotroceni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.