Judecătoarea Gîrbovan șterge pe jos cu pactul lui Iohannis

Judecătoarea Dana Gîrbovan consideră că propunerea lui Klaus Iohannis de a include problemele din justiție într-un pact național semnat de toate partidele este demagogie și arată folosirea justiției în scop electoral. Aceasta spune că președintele trebuie să declasifice unele hotărâri CSAT.

Iată mesajul integral al judecătoarei postat pe Facebook:

„Independenta justitiei este o valoare constitutionala, nu subiect al protocoalelor, acordurilor sau parteneriatelor politice!

Propunerea Presedintelui Klaus Iohannis de a include problema justitiei intr-un „acord/pact national”, pe care sa il semneze toate partidele, este pur si simplu demagogie si folosirea – pentru a cata oara? – a subiectului justitiei in scop electoral si populist.

Independenta justitiei se respecta de catre toate institutiile, de catre toate partidele politice si de catre fiecare cetatean, nu se negociaza la masa verde intre partidele politice! Romania a mai trecut prin experimente similare, in ani electorali, si efectul a fost mereu nociv pentru justitie.

Garantarea independentei justitiei revine numai si numai Consiliului Superior al Magistraturii.

Apararea independentei justitiei ca si valoare constitutionala revine Curtii Constitutionale.

Aceasta este arhitectura statului de drept din Romania si competentele fiecaruia trebuie respectate.

In rest, despre apararea justitiei prin discursuri politice si prin pacte pe justitie si de coabitare, istoria recenta a Romaniei ne-a aratat deja pericolele grave pe temen lung ale acestora pentru institutiile din justitiei si credibilitatea lor.

Sa ne reamintim aceasta istorie recenta.

Ideea unui pact pe justitie a fost folosita in campania electorala din 2009, dezbatuta in Parlament si apoi abandonata imediat dupa alegeri.
https://www.mediafax.ro/…/parlamentul-a-respins-raportul-co…

Ulterior, in 12.12.2012, Presedintele Basescu si Premierul Ponta semnau celebrul „pact de coabitare”, prin care, printre altele, se refereau la independenta justitiei si suprematia legii.

Semnatarii pactului isi asumau consolidarea independentei justitiei in raport cu influenta politica, respectarea prevederilor Constitutiei la emiterea ordonanatelor de urgenta si punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale, asigurarea functionalitatii institutiilor afectate si identificarea de garantii pentru pastrarea atributiilor institutiilor statului de drept, numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor grupuri parlamentare si introducerea unui proces transparent de numire la varful parchetului.
http://gov.ro/…/stir…/acord-de-colaborare-institutionala.pdf

Ce a urmat pactului a fost exact opusul celor enuntate in acel pact:
– numirea procurorilor de rang inalt s-a facut prin troc politic;
– s-au constituit echipele mixte procurori-ofiteri SRI si creat planuri comune de actiune;
– Guvernul a continuat adoptarea OUG-urilor, inclusiv in domeniul justitiei;
– au fost deschise mii de dosare penale vizand judecatori si procurori, inclusiv deschise din oficiu sau pentru solutiile pronuntate;
– CSM, Inspectia Judiciara si Inalta Curte de Casatie si Justitie au semnat la randul lor protocoale cu SRI.

Pactul respectiv a fost pur si simplu folosit politic, prezentat ca trofeu si la aceea vreme ambasadelor si reprezentantilor Uniunii Europene care, cu totii, au aplaudat „progresele” facute cu pretul prejudicierii independentei justitiei, prin intruziunea SRI-ui in actul de justitie, si a incalcarii drepturilor omului si normelor democratice intr-un stat pretins de drept.

Pactul nu a avut o viata lunga, el fiind denuntat de premierul Ponta, pe motiv ca presedintele Basescu ar fi afirmat ca l-a “pacalit” cand l-a convins sa semneze pactul.

Ca atare, problemele recurente ale justitiei nu doar ca nu s-au rezolvat prin acel pact dintre Basescu si Ponta, ci, mai grav, justitia a fost tarata in certuri si lupte dintre adversari politici, intr-o zona care ar trebui sa ii fie complet straina. Mai mult, vechilor probleme cu care se confrunta justitia li s-au adaugat altele noi, de o gravitate fara precedent.

Lectia e simpla: justitia trebuie scoasa din absolut toate jocurile si trocurile politice, nu mai trebuie folosita ca arma electorala si fiecare institutie trebuie DOAR sa isi respecte atributiile si obligatiile ce ii revin dupa Constitutie si lege.

Daca Presedintele Klaus Iohannis doreste intr-adevar o justitie independenta, asa cum pretinde, atunci trebuie sa:

1. Publice hotararea CSAT 17/2005, care a creat fundamentul pentru ingerinta serviciilor de informatii in justitie;

2. Declasifice si publice orice alte hotarari CSAT care au vizat sau afectat justitia.

Aceste doua lucruri pot fi facute de Presedintele Iohannis fara sa fie necesar un pact.

Guvernul trebuie pur si simplu sa nu mai adopte ordonante de urgenta decat cu respectarea stricta a Constitutiei.

Ministerul Justitiei este dator sa publice rapoartele privind arhiva SIPA, un episod intunecat din istoria recenta a justitiei.

CSAT trebuie sa faca verificari efective privind legaturile judecatorilor si procurorilor cu serviciile de informatii si sa faca publice rezultatele acestora.

O justitie independenta poate exista doar in conditiile in care politicienii abandoneaza dorinta de a prelua tutela asupra justitiei si doar daca fiecare institutiei isi respecta pur si simplu atributiile si competentele legale si constitutionale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19
Ioana Radu 8517 Articole
Author

37 de Comentarii

  1. NIMIC DE ADAUGAT! CINE ARE URECHI SA AUDA SI OCHI SA VADA!

  2. Felicitări doamna Garbovan. Daca 90% din judecători ar avea curajul și profesionalismul dumneavoastră astăzi Romania ar fi un stat democratic cu o justiție cu adevărat independentă.

  3. Pacte si protocoale….miroase a deformare profesionala.O fi vrut sa zica PROTOCOL PE JUSTITIE.bine ca l-au bagat pe Dragnea la puscarie ca nimeni nu mai cere ca aurul Romaniei sa fie adus in tara….ce vreti ba sa cada lira sterlina…De paduri….NIMIC….mucles…da apa distruge orasele….

  4. Psd-ului trebuie zi-si-noapte sa i se spuna sa lase justitia in pace,sa termine cu ordonanțele. Dna Luju nu a auzit de iordache,nicolicea si…dragnea?

  5. Aspecte de mult bun-simț, izvorâte dintr-o solidă cultură juridică, semnalate de către doamna
    judecătoare Gârbovan. Cu siguranță, sunt și alti magistrați care ar putea ține un expozeu despre
    modul în care este structurată justiția și cum ar trebuie să funcționeze. Din păcate, este un lux
    pe care puțini magistrați și-l permit. Cei mai mulți dintre ei au fost și sunt parte a unor protocoale,
    înțelegeri secrete catastrofale pentru societatea romănească și, firesc, nu-și părăsesc subteranele
    din care continuă să facă mult rău.
    Doamna Gârbovan este unul dintre puținii magistrați cu un discurs sincer și care dorește o justiție
    despovărată de abuzuri și sentințe la comandă.

  6. Distisa judecatoare Garbovan demasca noua marsavie a bolsevicului din Deal care se foloseste de Justitia inregimentata in scopuri electorale. Culmea e ca inregimentarea Justitiei a fost realizata de patronul sau Baseala, el desavarsind-o…
    De fapt demascarea e multilaterala, vizand si diversiunea mult mai ordinara cu referendumul!!! Diversiunea referendumul a fost una dubla, in sine prin implicarea Justitiei intr-un proces de votare si prin simultaneitatea cu europarlamentarele…
    Se confirma sustinerile mele ca bolsevicii repeta aceleasi diversiuni care prind la populatii(populatiile nu sunt popoare!!!).
    Repetabil e si teatrul adversitatii dintre seful agenturii si agentul plantat la sefia partidului adversar(vezi Ilici-Tzapul,
    Baseala-Del Ponte, partial Natzimann-Dragnea!), urmat de teatrul pactelor de coabitare, forme ale teatrului democratiei…

  7. Si fata asta vorbeste intr-o limba pe care BOLSEVICUL COTROCEAN NU O INTELEGE.

  8. #Orwell – Ce faci!? Nu le-ai spus ORTACILOR (lili, misu, mihnea s.a.) ca a aparut un material care nu injura PSD-ul si-l face de kakao pe Malai Mare? Nu i-ai chemat s-o „desfiinteze” pe d-na Garbovan, sa-i arate ei „adevarata” valoare profesionala si ca este o „sluga” a PSD-ului? Ce sa spuna, mai, cazatura, despre Iordache, Nicolicea si Dragnea? Voi aveti un of cu astia trei, ca n-ati reusit niciodata sa-i infrangeti. Doar i-ati balacarit in fel si chip, dar de infrant nexam (inclusiv pe Dragnea, l-ati bagat, in mod ticalos, in puscarie, dar n-ati reusit nici sa-l condamnati pentru ceva real si serios, nici sa-l infrangeti; asta-i!).

  9. @Orwell

    draguta,

    cred ca ar fi bine sa mai citesti o data textul….

    Doamna asta judecator face trimitere la Constitutie….justitia nu este obiect de negociere, de pact, de aranjamente intre partide pentru ca atunci constitutia ar ajunge si ea sa fie tratata drept aranjament intre partide…

    or Constitutia nu poate decadea la acest nivel…de aceea aspectele constitutionale nu intra in aria jurisdictionala a parlamentului, ci a CCR-ului…

    doamna in cauza a sesizat foarte bine degradarea problemei in cauza, din motive electorale…

    din cate imi aduc eu aminte, regimurile totalitare au declasat valoarea Constitutiei pentru a favoriza un actor politic..

  10. Trendul asta cu aservirea justiției prin metode „democratice” vine din Occident. Ce nu se poate face prin Parlament poti sa faci cu o Curte Constituțională aservita. Cu dosare penale chiar faci ce vrei, ai bagat adversarul la puscarie – nu exista omul, dispare problema. Nu mai trebuie sa bagi oameni in lagare, sa schimbi regimul, legi. Cu magistrati slugi rezolvi totul. De aceia MCV-ul nu vedea Protocoalele si nici n-a reactionat când a aflat de ele toata lumea.

  11. O femeie , care spre cinstea ei nu fuge dupa fenta, puncteaza foarte clar esenta mizeriei imorale care caracterizeaza ultimii 2 presedinti si sursa puterii lor si a stapinilor lor. Asta inseamna evident ca SRI nu ne apartine in egala masura cu parti din justitie. Exista, fara discutie, oameni care-si fac treaba pentru tara si in interesul Romaniei dar ce folos cind conducerea politica a SRI si presedintele isi bat joc de munca lor?

  12. Impacabil, documentat si la obiect, ca de obicei! Felicitari d-na Girbovan!

  13. „Orwell”, asta ai inteles din ce spune aceasta femeie-judecator !!!. Ai ?! Canalie si bestie basista ?!

  14. Doamna Gîrbovan se joacă cu chibriturile! Ar fi bine să verifice de fiecare dată când folosește mașina dacă prezoanele de la roți sunt strânse. Nu de alta, dar să nu pățească precum Mona Pivniceru!

  15. Cine o baga in seama pe proasta asta pesedista ?
    Inca ii curge din gura sa fie ministru dar nu pupa asta pana in 2024 cand termina KJ mandatul.
    din nefericire sponsoru ei a ajuns la Rahova.
    si ea e mare sefa la o asociatie a judecatorilor cu 14 membri.

  16. @blondapesedistă: foarte inspirat(ă) ai fost cu alegerea nick-ului. Este evident
    că ești de-o prostie rară.

  17. Vasilică, ce-ai pățit, băiatule?
    Iar ai fumat ceva toxic și superconcetrat?
    Mergi la culcărică, jude de mucava!
    Mergi de hodinește-ți bostanul sec!

  18. In ce calitate comenteaza aceasta individa?Ea este una care creeaza zazanie in societatea romaneasca.

  19. @alcibiade- dupa limbaj esti dela km10 , deci nu ma citi, nu te citesc.

  20. Gîrbovan este judecătoare sau femeie de serviciu la curatenie? Judecand dupa prestatiile ei este mai degraba femeie de serviciu, desci stersul pe jos este o meserie care i se potriveste perfect.

  21. Cât de bleg şi mototol la minte să fii , ca să susţii peste tot , sus şi tare prost, ca de obicei, că „rrecentele alegeri europarlamentare au demonstrat clar că românii nu mai vor PSD” ?!
    Când ai trei partide despărţite de doar două procente ( 27, 26 şi 25%) nu poţi debita ca un gater stricat tâmpenii de cea mai joasă speţă !
    Ce înseamnă să n-ai 7 ani de-acasă , dar să ai în schimb 7 case luate prin furt dovedit deja la 2 şi încă nedovedit la celelalte !

  22. @mit: e cazul sa nu mai bei
    atat de mult.Cred ca nick-ul
    tau este „mitilic”, dar, de
    la atata pufoaica ingerata, nu te-au tinut puterile sa
    scrii intregul tau „nume”. Cu doua propozitii goale
    vrei sa convingi lumea ca ai
    ceva de spus? Banuiesc ca e
    nashpa sa ai capul vidat…

  23. Oameni buni nu puteti dialoga civilizat ? De ce folositi un limbaj plin de ura , invective si atacuri la persoana ? De ce nu folositi argumente si apelati la clisee? Care e controversa in ceea ce sustine doamna Garbovan? Scoaterea justitiei de sub influenta politicului este discutabila ? Nu sunteti de acord cu aceasta ? Respectarea Constitutiei este subiect de controversa ? Nu cred . De ce atata ura , dispret si incrancenare ?
    Argumentati , respectati parerea celuilalt si mai ales renuntati la URA ! In rest , numai de bine .
    P.S. Felicitari doamna Garbovan !

  24. @ Smarandache Poate ai vrut sa vorbesti despre Gabriela Baltag, sefa UMJR, muceo ! Mai documenteaza-te !

  25. DA,DA ASA ESTE STIMATA DOAMNA.CU MULTA PLECACIUNE VA SALUT. LA PUSCARIE LANGA DRAGNEA SI SASIUL,ORBAN,BARNA,CIUMAFAIA PITICA,UNUL CU MOACA DE IDIOT FARA PAR.NU STIU CUM II ZICE,DAR ARE O CARPA ROSIE LA PEPT.UN MAHALAGIU HOT,CA COMUNISTUL DE TACSU.SA TRAITI

  26. CEL MAI BINE SI SANATOS ESTE CA NEAMUL ROMANO-DACIC SA STEARGA PE JOS,CU MOPUL,CARPE MURDARE,TARNURI SI MATURICI..TOATA GASCA,SATRA,CLAN,MAFIE,A PERDELEULUI IN FRUNTE CU EMIGRANTUL GHERMAN,RUDA CU CRIMINALUL GHITLER SI HOT DE 7 CASE-UNUL,CU NUME DE SERVITOR,PRES,TOALA,..CARE STA DEGEABA IN COTETUL DE LA 3 COCENI.AMIN.

  27. Urit titlu , Ioana Radu ! Nu trebuie sa te cobori la nvelul unor postaci PSD …ei au interese banesti , sunt platiti ! Iar d.na Girbovan , daca vrea sa fie credibila , n-ar trebui sa aiba aceeasi agenda cu PSDRAGNEA si A3 , tv. de manipulare politica !

  28. Din pacate votantii cei mai multi reactioneaza numai la stimuli emotionali nicidecum la ratiune. Urletele, blestemele si ochii injectati de ura stimuleaza mai usor decat explicatiile rationale, de aceea istoria trebuie retraita de cate ori este nevoie pana ce romanii se vor feri instinctiv de razboiul romano – roman pe care ei nu-l vad azi din cauza lipsei de educatie civica si patrotica.
    Cu alte cuvinte este nevoie de multa educatie pentru ca romanii sa nu se razboiasca cu romanii doar pentru ca asta este in avantajul strainilor ce ne taie padurile, ne iau petrolul si gazele, ne transforma in robii bancilor si depopuleaza tara de oameni muncitori si capabili iar pe cei ramasi ii impart in doua: cei asistati ce trebuie sa moara !!!(???) si cei ce sustin sistemul de pensii si-i dispretuiesc pe primii. …….de parca cei din urma vor fi vesnic tineri.

  29. Bravo doamna Garbovan! Dar credeti ca individul de la Cotroceni, presedintele pedeleprelor, a inteles ceva? Nu cred!!!!! Ar trebui sa-i repetati zilnic cele scrise, doar, doar…..

  30. exceptionala dovada de ratiune si integritate…nu sunt necesare alte comentarii!!!

  31. PS…si totusi: daca si-ar propune sa candideze la presidentia Romaniei cred ca ar sterge pe jos cu persoana nu cu pactul sau (desi sunt convins ca nu acesta este stilul si probabil nici nu are intentia de a-si schimba statutul, cu toate ca ar face un EXCEPTIONAL bine romanilor!)

  32. eu zic ca in chestiuni constitutionale ar trebui sa lasam deoparte simpatiile politice!

    cu astea nu este de glumit, nu suntem in Cismigiu, la coltul microbistului!

    dupa cunostintele mele firave, cei drept, din sfera dreptului, imi pare ca ce spune doamna judecator ar avea valoare de adevar….

    si apoi, una este politicul, alta juridicul….

    politicul se fundamenteaza pe principiul prieten-dusman…

    juridicul aduce sub umbrela sa toata natiunea…

    din aceasta perspectiva imi apare rezonabila afirmatia doamnei judecator….

    daca cineva ma poate contesta, astept cu interes punctul de vedere in cauza!

  33. D-na Garbovan o voce care se face auzita! Mai sunt sperante inca in ROMANIA!
    Multumim D-na Garbovan ca va implicati!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.