Judecătorii au înapoiat permisul unui şofer mort

Judecătorii ieşeni au decis să redea permisul de conducere şi să reducă sancţiunea unui bărbat care a condus cu viteză mare, dar între timp a murit, transmite Mediafax.

Bărbatul dăduse în judecată Poliţia pentru a scăpa de o sancţiune rutieră, însă în timpul procesului a murit.

Magistraţii Tribunalului Iaşi au stabilit că Valerian V. îşi poate folosi permisul şi trebuie să primească înapoi jumătate de amenda primită de la poliţişti, pe care el o achitase.

”Anulează procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei (…) întocmit la data de 9 martie 2017 de către intimat şi exonerează pe petent de sancţiunile aplicate. Dispune restituirea către petent a sumei de 653 de lei, achitată cu titlu de amendă, aferentă procesului verbal”, arată judecătorii ieşeni, care au menţinut decizia primei instanţe, Judecătoria Paşcani.

Bărbatul dăduse în judecată Poliţia după ce, pe 9 martie 2017, a fost sancţionat contravenţional cu 1.305 lei, reprezentând 9 puncte-amendă şi i-a fost reţinut şi permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile, după ce ar fi condus cu viteza de 105 kilometri la oră în localitate.

Şoferul a contestat în instanţă procesul verbal de sancţionare, iar magistraţii au admis acţiunea, pe motiv că Poliţia nu a făcut dovada verificării metrologice a radarului.

Potrivit motivării emise de instanţă, bărbatul a murit în 6 octombrie 2017.

Specialiştii în astfel de cazuri susţin că legislaţia nu conţine prevederi exprese cu privire la situaţii de acest gen. ”Din păcate, nu există o instituţie în drept care să prevadă astfel de situaţii. Este adevărat că asemenea cazuri pot părea ciudate şi cumva sinistre chiar, dar, din acest punct de vedere, există un vid legislativ. Au existat cazuri în care instanţele au citat diverse persoane câteva termene bune, înainte de a afla că acele părţi nu mai erau în viaţă”, a declarat avocatul ieşean Gianina Poroşnicu, specialist în procese privind legislaţia rutieră.

Acest caz este similar cu cel al bărbatului care a mers la Tribunalul Vaslui, tot în apel, pentru a obţine o sentinţă care să ateste că este viu, după ce fusese declarat mort de către magistraţi. Chiar dacă şi-a pledat cauza în faţa instanţei, magistraţii vasluieni au respins apelul şi au păstrat decizia prin care a fost declarat mort, invocând tardivitatea introducerii apelului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Magistratii vasluieni!? Ha! Cum dracu cereti minte si ratiune de la astia?

    • Judecatori ieseni nu magistratii vasluieni! Vai de mama noastra cu astfel de judecatori care judeca mortii cand stim ca „despre morti numai de bine!”. Daca tot voteaza mortii in Romania de ce nu am judeca si pe morti? Huuo!

    • Totul se datoreaza faptului ca la noi procesele dureaza in medie 4 ani. Sunt sute sau mii de cazuri cand paratii mor cu dreptatea in mana, cand martori importanti mor si procesele raman in aer, se resping. Este ceva de neimaginat in alte tari, din acest motiv nici nu sunt prevazute astfel de cazuri, pentru ca este inadmisibil ca un proces care este limpede ca apa de izvor cu probe, martori, camere de luat vederi, sa dureze ani buni de zile. procesul revolutiei dureaza de decenii, procesele cu mineriadele la fel, procesul Aurei Ion nici acum nu s-a finalizat cercetarea, procese clare ca lumina zilei. Procese de mostenire, procese cu accidente de circulatie, procese cu accidente de munca, procese de malpraxis, clare, din cauza lentorii si a autoritatilor, dureaza ani de zile, iar uneori rezultatul este viciat. lentoarea se datoreaza procurorului de caz si judecatorilor. Este valabil pentru toata tara. Procurorul de caz in loc sa audieze imediat martori, nu cere nici un martor, abia in instanta sunt ceruti, intre timp martorii care trebuiau audiati pleaca din tara, mor, sau din din varii cauze nu mai pot fi audiati. Expertizele medicale dureaza luni de zile, procurorul de caz nu i-a nici o masura, lasa medicul legist si luni de zile sa le pronunte.Toate autoritatile care trebuie sa depuna dovezi la proces le depun cand vor muschii lor, nu exista termene, iar daca exista nu se respecta si nimeni nu este tras la raspundere. Romania este tara in care se moare cu dreptatea in mana si nimeni nu raspunde, este tara in care cetatenii sunt tepuiti de guvern si nimeni nu raspunde, este tara in care statul se imprumuta de bani la cetateni si uita sa-i mai inapoieze.

    • Cand UE prin comisarii pe justitie cer scurtarea termenelor, termenele sa fie rezonabile, sau cand se exprima ingrijorarea in MCV asupra acestor aspecte, sar imediat televiziunile de propaganda ale ciumei rosii si rasiei sa ne bage noua si comisarilor europeni mintile in cap ca sunt ingerinte in actul de justitie, ca este amenintata independenta si suveranitatea statului, ca la noi justitia este independenta, si vin altii sa ne dea lectii de democratie. Suntem cobaii lui Gadea, ciuvica, Badea si alte caricaturi de toate genurile care folosesc mas media ca pe o tribuna de propaganda a ciumei rosii si rasiei. Toti neaveniti, toti inculpatii si penalii, toti imoralii de toate genurile sunt scoase la inaintare si puse sa ne tine noua lectii de cinste, corectitudine, moralitate, cum lupta ei impotriva coruptiei si a nedreptatilor de orice fel

  2. Astia dau permisul inapoi unui mort, altii nu vor sa recunoasca ca un om declarat decedat este viu. Te doare capul de justitia aparata de junker si ppe

  3. Eu cred ca voi, cei care ati comentat nu intelegeti cum functioneaza sistemul judiciar. Este absolut normal ca atat timp cat omul a initiat procedura, aceasta sa fie dusa la bun sfarsit. Este irelevant, si titlul ridicol, faptul ca a primit permisul inapoi, atat timp cat procesul verbal a fost anulat din cauza incompetentei/indiferentei politiei rutiere de a prezenta un certificat metrologic, astea sunt consecintele. Inapoiere permis si restituirea sumei de bani, permisul o sa fie anulat ulterior de seful serviciului Rutiera al localitatii in baza certificatului de deces. Ce ar trebui sa fie important de retinut pentru voi din acest articol este ca familia a primit banii inapoi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.