Jurnal american (3)

În urmă cu niște ani, la Cleveland, un domn mi-a întins mîna și a pronunțat într-o engleză americană: „My name is Jimmy Cratchun!“.

Eram în Little Bucharest și foarte aproape de Biserica Little Mary și m-a fulgerat un gînd. Omul este român. „Nu cumva sunteți dintr-o familie românească?“ Întrebarea mea l-a bucurat. „Sigur că da! Suntem ardeleni. Bunicii mei au serviciul de pompe funebre de pe la 1900. Este cel mai vechi serviciu de acest fel din oraș! Vreți să-l vedeți?“

Așa am ajuns la serviciul de pompe funebre al familiei Crăciun, înființat de un ardelean ajuns la Cleveland pe la 1900, cînd Little Bucharest era un cartier dominat de români, cu bănci, restaurante și biserici ortodoxe sau greco-catolice.

Jimmy Cratchun, alias Ion Crăciun, m-a condus la clădirea veche, cu un singur nivel, cu o sală mare și cu o ureche alăturată, în care se afla un birou. Am pășit în încăperea goală la care ajunsesem ca la un obiectiv turistic. Surpriză! În semiîntunericul încăperii, în celalalt capăt, ardea o lumînare, iar undeva lîngă peretele din fundul sălii, pe o masă, se afla un cadavru.

Jimmy a aprins lumina, iar eu m-am apropiat de catafalcul improvizat dintr-o masă.

Un om de aproximativ 70 de ani zăcea întins în pielea goală și cu o lumînare la căpătîi. „Știți cine este?“ „Da! Este doctorul Bucă. Nu știu cînd a venit din România, nu știu ce a făcut, dar a murit alaltăieri pe aici, prin Cleveland. Îi facem și lui o înmormîntare creștinească.“ „Ce știți despre el?“ „Atît! Că este doctorul Bucă. Așa mi-au spus cei care l-au adus!“

Întîlnirea cu Jimmy Cratchun mi-a rămas în minte și mă urmărește mereu, de fiecare dată cînd ajung în comunitățile românești din străinătate. Nu mă gîndesc la cei care au reușit și au dat lovitura, ci la cei care au ratat.

I-am dat lui Jimmy un ziar românesc. S-a uitat peste el, dar după ce a citit cîteva rînduri, mi l-a dat înapoi. „Este o limbă prea grea pentru noi. Este altfel decît o vorbeau tata și bunicul.“

În aceste cîteva secvențe este în mare parte povestea primului mare val de emigranți români în America. Și ceva din povestea tristă a emigrantului nefericit, pierdut pe cine știe unde, de azi și dintotdeauna.

Sunnyside este cel mai mare cartier românesc din Queens, New York. Se spune că înainte erau mai mulți, dar în ultima vreme cei tineri au ales alte locuri și cartierul a fost invadat de asiatici și de alte rase. Queens este un „sector“ al New York-ului, cum ar fi sectorul 3 sau 5 din Capitală. Doar că are 3 milioane de locuitori. Cu votul lor, cei din Queens pot influența alegerea primarului și rezultatele din New York. Queens începe de la East River și ține pînă la Long Island, iar în sud pînă la Brooklin. Queens-ul nu seamănă cu Manhattan-ul. Are case mici, ca de provincie, ponosite și banale, dar și blocuri de 3-4 etaje, cu fațada din cărămidă aplicată. Este un cartier domestic, fără nimic sclipitor, cu reclame banale, cum sunt și cartierele muncitorești din Reșița, Simeria sau Tîrgoviște. Abia de cîțiva ani, zgîrie-norii din Manhattan au început să apară și pe malul stîng al East River. Să nu vă imaginați că un cartier românesc înseamnă români peste tot. Destul de rar poți auzi limba română, deși ici-colo poți vedea cîte un anunț lipit pe geam, scris cu cariocă albastră: „Vînd borș de tărîțe“.

Nu tu program, nu tu preț! Probabil că amatorii știu toate aceste detalii și nu au nevoie. Există și două magazine cu produse din România. Nu aparțin unui român. Sunt afacerea unui evreu care nu prea are multe legături cu originea mărfii, dar este un artist în materie de comerț. În Queens sunt mai multe restaurante românești. Cele mai cunoscute sunt Boon și Grădina Românească. Boon este ținut de Radu Pamfil, un moldovean de la Chișinău care a preluat cîrciuma de la fostul proprietar. În Queens sunt și biserici ortodoxe. Așa-zise biserici românești sau „ale românilor“. Am ales să vizitez doar una dintre ele, Sfînta Maria, de pe strada 72 din Queens, mai ales că are un necaz mai vechi. Imediat lîngă biserică s-au așezat niște chinezi care au început să lucreze la construirea unui building. Au săpat lîngă biserică, mușcînd 5 inci din proprietatea bisericii. Mai rău, săpătura chinezilor pentru fundația clădirii lor a dus la crăpături în zidurile Bisericii Sfînta Maria. Părintele Chesarie Bertea a deschis un proces care în aceste zile a atins un moment important. Judge-ul a decis că investitorul chinez trebuie să oprească lucrarea. Altfel, îl arestează! Pentru toți românii care știu cazul, vestea a adus o bucurie de nedescris.

Biserica Sfînta Maria din Queens este o adevărată bijuterie. Un iconostas lucrat cu multă măiestrie, picturi de mare frumusețe, pentru realizarea cărora un credincios (Mike Chiriac) a plătit un milion de dolari, o comunitate de credincioși din care fac parte cam 20 de profesori universitari, toate sunt date care arată mîndria și puterea comunității. La parterul acestei biserici se află o sală socială încăpătoare, bine dotată, în care, după slujbe sau de sărbători, românii se adună la „socializare“. Norocul lor este că au parte de un preot harnic și bătăios și cu o voce de aur. Se spune că părintele ar fi primit invitații de la unele teatre lirice din Europa.

De obicei, românii din Queens sunt la fel ca și cei de acasă. Rar se împacă și deseori se ceartă între ei. Se suspectează și se acuză de colaborări cu Securitatea, de turnătorii, de aderență la PSD (mai puțini) sau la PNL, de toate păcatele pămîntului. Și de la neînțelegerile lor au apărut și certurile între biserici. De obicei, cînd vorbesc despre asta, interlocutorii precizează că ei nu fac parte din nici o tabără, deși în cîteva minute îi toacă numai pe unii, semn că și ei sunt partizani, dar le este rușine să recunoască.

Printr-o alegere mai mult subiectivă, am hotărît să scriu și despre unul dintre ei. Este dintr-un sat de lîngă Orăștie, adică de prin aceleași locuri cu subsemnatul. Este vorba despre omul de afaceri Valentin Pipa. A plecat din România la 21 de ani, printr-o excursie cu un pașaport comun în fosta Iugoslavie. A ajuns în Italia, a făcut cîteva luni de lagăr și a fost luat pe răspunderea sa de preotul Florian Gâldău de la Biserica Sfîntul Dumitru din Manhattan, cel care în anii comunismului a garantat și a semnat pentru sute de emigranți români ajunși pe pămînt american. A prins rapid un job ca muncitor la o firmă care produce aparatură de bord pentru avioane și a mai încercat marea cu degetul și prin alte meserii, ca, în cele din urmă, să se dedice investițiilor imobiliare. Valeriu Pipa este unul dintre cei mai bogați români din New York, un om legat de România, pentru care încearcă mereu să inițieze diverse proiecte. Ba, s-a implicat și în tentativele de a convinge congresmeni să sprijine demersul pentru intrarea românilor fără viză.

Valentin Pipa m-a întrebat pe neașteptate: „Ce mai putem face noi pentru România?“ I-am răspuns simplu: „Problema noastră, a românilor, nu este la cei plecați, ci la cei rămași acasă!“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

20 de Comentarii

  1. Ati ajuns ca Romulus Rusan !Si tovarasul respectiv a colindat SUA, nu pe banii lui,ulterior,dupa 1989:))dovedit dizident!Pe cand un remake „America Ogarului Cenusiu”?:)))

    • „Ardegazul”, dai in unul, tipa doi si nu ma refer la Maestrul, ci la dizidenta Securitatii care-i este sotie autorului deplin conspirat al volumului „America ogarului cenusiu”. Familie de bolsevici, consoarta combatand si astazi pentru Cauza, dupa ce in anii 1990 se facea ca era anti-Ilici Iliescu intr-un fel de ong, tot sörosist. Inca de la mijlocul sec. XIX, Romania gazduieste sute de mii de familii alogene sau autohtone de marxisti deplin conspirati, ulterior de bolsevici!!! Din randul lor Securitatea desemneaza „oamenii de stat” si functionarii care combat mai departe pentru victoria revolutiei mondiale…Problema ta, „Ardegazul”, e ca-l ataci pe Maestru din postura de prostac securist de „dreapta”, adica acele creaturi infame provenite din rezerva de cadre a Securitatii. Altfel nu se explica atacul nemeritat, caci Rusan a colindat America si mapamondul pe vremea lui Ceausescu, cu acordul bolsevicului sovietic Pacepa, creatura NKVD-istului stalinist Saharovski, consilierul sef al URSS in Romania in anii 1950!!!

  2. „Ce mai putem face noi pentru România?”
    „Pentru care jumatate?”

  3. Problema noastra a romanilor este ca dupa ticalosia din dec.’89 suntem jefuiti ca in codru de resursele solului si subsolului, chiar in dispret pentru mediu, precum coloniile din Africa si America de Sud in contrast izbitor cu apartenenta noastra la organismele asatea din care suntem azi parte: N.A.T.O., U.E.,Parteneriat Strategic cu …SUA ! Cine ne jefuiesc, stupoare: rusii, americanii si acolitii lor: evreii, francezii, englezii, germanii, cu ajutorul unor cozi de topor autohtone precum: Traian Basescu, sotul doamneiu Carmen, dusmanul de neam si tara Petre Roman, calamitatea Dacian Julien Ciolos, s.a.m.d. ! Ce sa faca domnul asta Valentin Pipa pentru romani si ROMANIA ??? In rest, sa speram ca in trendul asta nu disparem ca stat national unitar, sa redevenim cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu sa fim jefuiti cu si mai multa abnegatie de cei amintiti mai sus ! p.s.- da problema noastra domnule Cornel Nistorescu este ” la cei ramasi acasa ” deoarece suntem jefuiti de cei care spun chipurile ca ne-au scapat din ghearele ” ciumei rosii ”de la … Rasarit !

    • Da toate cozile de topor sunt din afara PSD
      Bravo cred ca Antena 3 este canalul tau preferat

    • Pt.Florin Starcu. Cozi de topor sunt si in PSD doar Stanescu, Abramburica, Iliescu, Nastase, s.a.m.d.sunt si ei in slujba raului … ! Sanatate maxima ! p.s.- nu am un post tv. preferat, ma uit asa pe mai multe, sigur printre care si Antena 3, oricum la Realitatea nu pot sa rezist sa ma uit astia sunt chiar penibili, penibili, cu repetitie !

  4. Va să zică la New York, în USA, se construieşte fără autorizaţie!?

    • „Assman”, chinezii care au construit fara autorizatie in „cartierul latin” cred ca au emigrat in SUA din Romania si au crezut ca le-a fost returnat avionul pentru o defectiune…

  5. FRUMOS !Gandul la romanii nostrii si punerea in pagina despre ei si viata lor, ne incalzeste.Personal nu as fi putut trai in alta tara.Ei si-au gasit acolo visul, a doua patrie si incearca sa faca ceva pt. bisericile lor ,pt. comunitatea lor. Ca se cearta, sa zicem ca e un schimb de idei…Poate n-a strica mai multe vesti si de ce nu o pagina in ziarul Cotidianul despre ei.La dorim impliniri si noua ne ramane sa zicem „fie painea cat de rea, tot mai buna-i in Tara mea” !

  6. Daca va duceati si in Forest Hills si alte cartiere mai putin ” faimoase” si mergeati pe jos, vedeati si alte imagini din Queens.
    Case de multe milioane de dolari, restaurante mici si elegante, oameni rasati si cultivati.
    Jamie Dimon, conducatorul celei mai mari banci americane, JP Morgan Chase, acolo locuieste- liniste, nu poluare, ca intr-o statiune de lux. Doar in 2017 salariul lui a fost de 28 milioane de dolari.
    Ne prezentati ceea ce ati vazut d-voastra in scurt timp si apoi generalizati.
    Cat despre ” bisericile” din New York si enoriasii lor americani de origine romana, mai bine sa nu mai vorbim ca e mai rau decat in piesele lui Caragiale. Da’ cine mai e sigur ca unele din aceste biserici sunt chiar romanesti si nu subordonate altor patriarhi :)))

    • Deci, peacolo mi-ai umblat, „Andreea”, in timp ce noi ne strofocam aici sa combatem statul sercurist paralel? Fiecare din noi isi generalizeaza perceptiile, iar tabloul prezentat de Maestru surprinde o multime de imagini interesante. Nu vad de ce te-ai ratzoit la Maestru, caci nu toti sunt binecuvantati de Dumnezeu sa se bucure de cartierele luxoase din uriasa metropola. Nici macar infractoarea basista Udrea nu-si permite, dispunand in acea emisfera de numai 20 milioane de euro si nu pe an! Restul pana la un miliard fiind prin Dubai si in imobile/terenuri in Romania. Un adevar pe care-l exprimi se refera la bisericile romanesti din strainezia, majoritatea controlate deja de Securitate…Despre bancile bolsevice din SUA, gen Morgan, am mai vorbit, dar poate poti tu adauga ceva…

  7. Domnu’ Nistorescu, daca Valentin Pipa e unul dintre cei mai bogati romani din New York, inseamna ca bietii de ei, romanii americani, nu prea o duc bine pe acolo!
    Faceti o cautare online si o sa gasiti o multime de informatii despre V. Pipa- nu prea apare bogat, zau daca exagerez.
    Sa nu uitam ca in zilele noastre gasim online si ce au mancat la cina vecinii nostri.

  8. Articol bunicel, mai ales pentru cei care n-au ajuns inca in America. Citeva precizari : Sunnyside nu poate fi „cel mai mare cartier romanesc din Queens” pentru simplul fapt ca nu e romanesc, ci poate Cornel Nistorescu (sau autorul, daca altcineva i-a scris editorialul) a vrut sa spuna ca aici „locuiesc cei mai multi romani din Queens”, deci mai multi decit in Woodside, Rego Park sau Ridgewood, ca sa le mentionez pe cele mai populate de cei originari din Romania. Apoi, ma asteptam ca autorul sa stie ca se scrie Brooklyn nu „Brooklin” , county-ul sau sectorul cum este numit in articol fiind la fel de important ca si Queens-ul. Unde are dreptate este partea in care scrie despre certurile si acuzele din comunitatea romana. Chiar biserica la care se refera (Sfinta Maria) a luat fiinta dupa un mare scandal care a durat multa vreme, cele 2 parti implicate ( pe de o parte preotul paroh si presedintele comitetului parohial-care dorea sa isi expuna propriile picturi si icoane, sustinuti de episcopul Nathanaiel -catolic convertit la ortodoxie- iar pe de alta parte inginerii si arhitectii care au intocmit voluntar proiectele de constructie ale bisericii) recurgind la autoritatile locale pentru solutionarea divergentelor. Din fericire timpul le face uitate pe toate !

    • 1) Nathaniel e numele Episcopului.
      2) Nu putea sa pronunte “Cratchun” pentru ca asta e transcriptia in engleza a lui “Craciun”, fonetic, “maestrul” cauta sa ne impresioneze cu romengleza lui ?

  9. In New York traiesc romani peste tot , chiar si in Bronx , dar adevarul este ca nu conteaza unde traiesti conteaza sa fi om de calitate , iar noi romanii chiar sintem comparindu-ne cu alte natii . Sincer eu am avut parte sa imi petrec o destul de multa vreme si sa colind New York-ul de la un capat la celalalt in decursul vremii , din ’89 incoace si cred ca am reusit cit de cit sa cunosc multe lucruri si fapte ce se pot intimpla in societatea americana – romaneasca din acest oras minunat pe care-l ,,gusti,, doar dupa ce stai un picut mai multa vreme in el . Domnule Nistorescu va apreciez mult pentru felul dumneavoastra de a fi , si sincer ma incinta scrisul dumneavoastra , felicitari si mult noroc !

  10. Pt.Florin Starcu. Cozi de topor sunt si in PSD doar Stanescu, Abramburica, Iliescu, Nastase, s.a.m.d.sunt si ei in slujba raului … ! Sanatate maxima ! p.s.- nu am un post tv. preferat, ma uit asa pe mai multe, sigur printre care si Antena 3, oricum la Realitatea nu pot sa rezist sa ma uit astia sunt chiar penibili, penibili, cu repetitie !

  11. domnul Nistorescu atinjeti o rana dashkisa; neintelegerile mari or mici intre romani fie in interiorul fie in afara granitelor.si descrieti întâlnirea cu ion a lu crashiun carede; se recomanda in cea mai corecta engleza [ americana ; my name is …; pai insu nu stia ca matali esti roman?? pri si o uitat graiul ?? ori [arintii or gasit da cuviinta sa nu l indoctrineze cu limba si teoriile mioritihe?? ultima intrebare nu este intamplatoare ..tot in sua (pa roamneste) am intalnit unprof from a University care nu si invatase fetili sa horgheasca romaneste pentru a nu afecta accentu..ar fi un raspuns la întrebarea da ce nu ne intelejem..tot in sua mergând in afara orasului catre o alta locatie am vazut o casa care avea arborat steagul Gretziei..inteleji matali..când se canta sirtaky ..totiun palicarii canta si joaca chiar daca s ininima sua ului..oricum eu sunt multumit de redarea momentelor traite de dvs in aceasta calatorie..si caaa gluma …shini poati oasi …roadi..sa fiti sanatos si la punga grtos ..sa strabateti continentu in tati directiili….no shacu ..zaua buna.

  12. @Charlie

    Stimate domn, nu m-am ratoit la „maestru” – doar am scris ca prezinta un tablou incomplet al partii din New York numita Queens.
    „Are case mici, ca de provincie, ponosite și banale, dar și blocuri de 3-4 etaje, cu fațada din cărămidă aplicată. Este un cartier domestic, fără nimic sclipitor, cu reclame banale, cum sunt și cartierele muncitorești din Reșița, Simeria sau Tîrgoviște.”
    Ce doream sa spun e ca nu se poate generaliza.
    Daca cautati pe site-urile imobiliare americane in general „Queens” ( deci toate cartierele), apartamente si case cu pret de peste 500 mii dolari o sa gasiti in toate cartierele din Queens.

    Da, m-am plimbat prin New York, dar am facut-o din banii mei, castigati din munca cinstita. Vreau sa spun ca te costa mai mult o saptamana in luna august pe litoral la Mamaia, decat o saptamana la New York.
    Eu am ales New York-ul – nu-mi place sa dau bani ca sa stau pe plaja ca sardelele si sa ascult manele.
    Sanatate va doresc.

  13. Valentin Pipa sau Valeriu Pipa ? Un pic mai multa grija la dactilografie va rog. Eu va spun ca e Valentin Pipa din vazute si cunoscute.
    In rest articolul e corect dar foarte generalist. Nu meritau banii dati pentru a merge pana acolo pentru a vedea si scrie niste lucruri atat de banale care puteau fi citite si pe Google.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.