Kaczynski şi Orban pregătesc „contra-revoluţia culturală” şi reforma UE

La prima apariţie publică împreună, premierul Ungariei, Viktor Orban, şi premierul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, au promis să pună la cale o “contra-revoluţie culturală” şi o reformă radicală a UE după Brexit.

“Îmi place să vorbesc cu preşedintele Kaczynski, pentru că în Europa politicienii sunt miopi. Însă noi nu suntem”, a spus Orban, care a apărut alături de liderul partidului aflat la guvernare în Polonia cu ocazia Forumului de la Krynica, acolo unde Viktor Orban a primit pentru a doua oară consecutiv premiul “Omul anului”.

Orban şi Kaczynski au criticat în intervenţiile lor pe imigranţii, care “elimină identităţile istorice”, au vorbit despre “mirosul capitalului internaţional” şi apoi au promis că vor încerca să reformeze instituţiile UE şi să impună o viziune radical diferită asupra Uniunii Europene. Întâlnirea a fost o prefaţare a dezbaterilor încinse ce vor avea loc săptămâna viitoare la Summitul UE de la Bratislava dedicat viitorului Uniunii.

Spre exemplu, în vederea pregătirii Summitului de la Bratislava, preşedintele României se va întâlni vineri, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, premierul belgian Charles Michel şi cu premierul luxemburghez Xavier.

“În Ungaria avem o vorba despre ce înseamnă să ai încredere în cineva şi noi spunem «poţi să furi cai împreună»”, a spus Orban, aflat la putere în Ungaria din 2010. “Există câteva grajduri, iar unul este foarte mare şi se numeşte UE, iar de acolo putem fura cai împreună cu ungurii”, a răspuns zâmbind Kaczynski.

Guvernul partidului Lege şi Justiţie din Polonia a venit la putere la finalul anului trecut şi începând de atunci a fost criticat pentru că a preluat controlul asupra instituţiilor publice de presă, asupra Curţii Constituţionale şi pentru că a favorizat naţionalizarea unor companii şi bănci. Criticii spun că acesta este exact modelul “democraţiei iliberale” aplicat de Orban în Ungaria.

“Brexitul este o ocazie fantastică pentru noi. Suntem într-un moment cultural istoric. Avem ocazia unei contra-revoluţii culturale”, a spus Orban. “Să aşteptăm oare să acţioneze cei mai puternici? Nu este decât unul într-atât de puternic”, a spus Kaczynski, făcând aluzie la Germania. “Sau ar trebui să preluăm iniţiativa. Sunt pentru a lua iniţiativa. Pentru ca această contra-revoluţie să aibă succes trebuie făcute nişte schimbări în UE, în structura ei, în procesul decizional”, a spus Kaczynski, care a făcut apel ca parlamentelor naţionale să le fie redate prerogativele.

“Pentru noi, premierul Viktor Orban a demonstrat că în Europa lucrurile sunt posibile. Aţi dat un exemplu şi noi învăţăm din acest exemplu”.

“Am urmărit de la început ce fac polonezii. Să fim limpezi… îl respect şi am recunoştinţă pentru domnul Kaczynski. Este mai experimentat decât mine şi are cunoştinţe istorice şi filozofice mai profunde. Dar poate că eu sunt mai spectaculos în ceea ce spun”, a declarat Viktor Orban.

Această admiraţie reciprocă este cât se poate de veridică în ceea ce priveşte poziţia Ungariei şi Poloniei faţă de UE. Cei doi ştiu însă că trebuie să treacă mereu pe plan secund linia politică faţă de Rusia şi NATO dacă doresc ca această colaborare bilaterală să dureze. Guvernul polonez este unul dintre cei mai mari susţinători ai prezenţei trupelor şi tehnicii militare americane în estul Europei, colaborând îndeaproape pe acest plan cu România, în timp ce Ungaria este unul dintre statele ce doresc apropierea de Rusia, atât politică, cât şi economică, favorizând investiţiile ruse în sectoare strategice ale economiei ungare.

Financial Times le atrage atenţia celor doi lideri central-europeni că apartenenţa la cluburile occidentale NATO şi UE vine cu o serie de obligaţii, în primul rând un comportament responsabil. “Domnii Kaczynski şi Orban spun că vor să salveze UE, nu să o îngroape. Dar ar trebui să fie atenţi să nu submineze valorile care au ajutat ca zeci de ţări membre să aibă o tranziţie de succes de la comunism şi să menţină pacea în Europa timp de 70 de ani”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.