Șefa DNA a vorbit jurnaliștilor de la The New York Times

Kovesi, prima reacție după decizia CCR pentru cotidianul The New York Times

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, are o primă reacţie, pentru cotidianul The New York Times, după decizia CCR, care a stabilit că preşedintele trebuie să emită decret de revocare a sa din funcţie, spunând că presiunile asupra instituţiei pe care o conduce s-au amplificat.

Mai exact, Laura Codruţa Kovesi, care rămâne în funcţie în timp ce preşedintele Klaus Iohannis îi analizează viitorul, nu a vrut să facă niciun comentariu direct despre decizia Curţii Constituţionale. Dar, într-un interviu de la sediul DNA, a justificat activităţile instituţiei, precizează The New York Times.

„Este greu să fie schimbate mentalităţi. Ultimii cinci ani au însemnat foarte mult pentru România”, a declarat Laura Kovesi.

„Din cauza investigaţiilor noastre, din cauza condamnărilor, presiunile asupra instituţiei noastre au crescut categoric în ultimul an şi jumătate. Dacă dispare independenţa procurorilor – ceea ce pare că se întâmplă acum -, activităţile noastre nu devin mai dificile”, devin imposibile, a adăugat şefa DNA, conform NYT.

Situația din România, analizată de jurnaliștii de la NYT

Declaraţiile sunt cuprinse într-o analiză amplă a NYT, publicată duminică, privind situaţia din România. Editorialiştii Marc Santora şi Kit Gillet critică, sub titlul „Pretinzând existenţa unei facţiuni a «Statului paralel», liderii României ţintesc spre procurorul-şef anticorupţie”, situaţia din ţara noastră şi în special acţiunile PSD, lăudând pe de altă parte acţiunile şefei DNA, potrivit mediafax.ro.

„Liderul puternic al partidului de guvernământ din România – condamnat pentru fraudă electorală, suspectat că a furat milioane de dolari din fonduri ale Uniunii Europene şi care urmează primească un verdict într-un caz care implică abuz de putere – a avut un mesaj pentru cei peste 100.000 de cetăţeni care s-au adunat recent într-una dintre principalele pieţe ale capitalei: el este victima. Demonstranţii proguvernamentali adunaţi la Bucureşti pe 9 iunie protestau faţă de ceea ce ei numesc «statul paralel» din România care, spun ei, denaturează statul de drept cu ajutorul preşedintelui ţării şi al procurorului anticorupţie. Dacă forţele anticorupţie îl pot viza pe el, a avertizat în mod sumbru Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat, pot viza pe oricine altcineva”, comentează editorialiştii Marc Santora şi Kit Gillet.

Iohannis încă citește motivarea

Preşedintele Klaus Iohannis nu semnează încă decretul de revocare a şefei DNA, pentru că încă nu a finalizat analiza motivării deciziei CCR de revocare a șefei DNA.

„Am citit motivarea deciziei Curţii. Ca să mai apară o confuzie, am spus prima oară că voi citi până o înţeleg foarte bine. Mai avem un pic de citit. Însă, citind această motivare, au apărut câteva lucruri pe care pot să vi le comunic, care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină”, a declarat Iohannis.

„PSD încearcă să amputeze puterile președintelui României…”

„Am citit motivarea deciziei Curții. Ca să nu apară asașa o confuzie in spațiul public, am spus ca voi citi această motivare până când o înțeleg foarte bine. Deci, mai am de citit un pic. (…)

M-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o anumiă lumină.  În aceasta etapă, recunosc ca motivarea aduce la suprafață mai multe întrebari decat clarificari. România are nevoie de lupta anticorupție și românii trebuie să aibă încredere că aceasta este o luptă dreptă. Lupta anticorupție merge mai departe. PSD încearcă de o bună vreme încoace, să amputeze puterile presedintelui României”.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai anunţat, marţi, că este dispus să pună, în cadrul unei dezbateri, mai multe întrebări care reies din motivarea CCR, precizând că un referendum „poate să fie la finalul unei astfel de dezbateri”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Am citit articolul din NYT . Sursa lor este „expertul” anicoruptie Laura Stefan. No comment.

  2. Ar fi interesant cit a costat art de PR si cine l-a platit .

  3. De destabilizarea Romaniei nu prea pomeneste acest NYT, nu s-a pomenit de asta nici in cuvintarea lui kovesi la ONU (cine o fi ajutat-o sa ajunga acolo?! eh, cine!) Presa din Romania nu se omoara cu comentariile pe aceasta tema.Kum sa se omoare daca e pe front de unde transmite reportaje i acord cu tabara de unde transmite.Kovesi actioneaza pe teritoriul Romaniei sub pavilion american iar efectele actiunilor ei pot fi comparate cu cele rezultate in urma unei eventuale interventii militare inamice daca luam in calcul destabilizarea tarii.Logistica actiunilor ei este asigurata de Johannis.Tot ce-am scris poate vedea oricine, nu sunt noutati dar ce lupte nevazute se dau, numai scaraoschi stie.La CCR se vorbeste de amenintari.Da’ ce bine am ajuns, domnule!

  4. Oare din ce bani sa platit articolul asta de presa ? SP lucreaza pt. noi ! (…ce frumos)

  5. Bravo, Codruta!
    #REZISTA Codruta!!!!!!!!!!!
    In Tarile Democratice, cum e SUA, hotii stau la puscarie, NU conduc Tara!
    #REZISTA Codruta!!

  6. Ce bvalbaiala… intentionata ! „Presedintele” nostru nu numai ca citeste caN GREOI, DAR SI ANALIZEAZA ademenea. Vai de capul nostru ! Cat i-o fi trterbuit sa… gandeasca pana a pus mana pe cele sase case?

  7. NYT si voi, Santora si Gillet, despre Protocoalele Secrete si Criminale semnate de Kiovesi, nimic. Dar despre faradelegile si nelegiuirile savarsite de militienii si procurorii lui Kiovesi, de suferintele inimaginabile indurate de oamenii nevinovati din cauza acestora, tot nimic ! De batranica din Dorohoi ati auzit,canaliilor nenorocite, pentru care eram in stare sa fac moarte de om atat de mult imi aducea aminte de propria mama in anii suferintelor indurate ca mic copil in anii 50. Dar de sutele de dosare si probe contrafacute, sfidarea si aroganta fata de refuzul de punere in acord a legislatiei penale si de procedura penala interna la deciziile Curtii Constitutionale sau la deciziile in materia prezumtiei de nevinovatie ale UE, tot nimic. Dar despre aroganta cu care a sfidat si sfideaza, Kiovesi Parlamentul Romaniei, Curtea Constitutionala, Inspectia Judiciara, si pe toti si toate din Romania, cu exceptia ambasadorilor, tot nimic, canaliilor. Si cate si ami cate, tradatorilor de am ajuns sa regretam regimul comunist si rigorile sale care reusise sa puna cu botul pe labe procuratura, militia si securitatea comunista prin subordonarea ei la temuta Sectie de Cadre a Partidului Comunist. Vreti sa va reintoarceti la Procuratura Comunista Independenta, ca a patra putere in stat, da !. Am ajuns sa va urasc din toata inima si sufletul precumm odinioara militia, securitatea si procuratura bolsevico-comunista si mai apoi cultul personalitatii exacerbat al Ceausescului cu activistii sai analfabeti, rudimentari si primitivi. O sa vina in curand si randul vostru, sunt convins de asta, astfel cum sunt convins ca intodeauna dupa noaptea intunericului vine lumina zilei.

  8. The New York Times avertizeaza ca Lupta anti-coruptie din Romania este in pericol dupa ordinul de demitere al dnei Kovesi.

    Cotidianul apreciaza ca PSD foloseste tactici comune in Europa de Est precum promovarea teoriilor conspiratiei, atacuri la adresa omului de afaceri G. Soros si portretizarea criticilor sistemului drept simple „marionete” ale unui stat paralel.

    In ANALIZA publicata pe site-ul ziarului, Marc Santora si Kit Gillet sustin ca discursul liderilor PSD de la mitingul din Bucuresti este asemanator cu cel al lui Trump atunci cand ataca investigatorii FBI. De altfel, este notata si declaratia lui Liviu Plesoianu, cel care a precizat, in engleza: „Il salutam pe Donald Trump si lupta sa impotriva statului paralel!”

    Mitingul de la Bucuresti este numit „remarcabil” pentru o tara care este „printre cele mai corupte” din Europa.

    De asemenea, in Articol este notat faptul ca prin inlaturarea Laurei Codruta Kovesi, „practic au fost eliminate procedurile care asigurau independenta procurorilor si judecatorilor fata de presiunea politica”.

    Facand referire la experti in drept, New York Times noteaza ca puterea limitata a procurorilor este o consecinta a Constitutiei adoptate in 1991, atunci cand amintirile din perioada comunista, in care Securitatea si procurorii luau la tinta oponentii politici, erau inca proaspete.

    Drept urmare, noteaza autorii, „spaga, la fel ca taxele si moartea, era un aspect normal al vietii” in anii ’90.
    Situatia s-a schimbat la inceputul anilor 2000 atunci cand Romania a dorit intrarea in NATO si UE si a trebuit sa ia masuri contra coruptiei, oferind astfel mai multa putere investigatorilor si infiintand DNA.
    Articolul noteaza si ca multi dintre oamenii prezenti la miting au fost adusi la Bucuresti la cererea sefilor de la locul de munca sau a liderilor locali de partid.”
    Uite articolul:
    https://www.nytimes.com/2018/06/17/world/europe/romania-corruption-prosecutors.html

    #REZISTA, Codruta!!

  9. La fel, Radioul public german, ARD a transmis duminică în emisiunea EuropaMagazin un reportaj despre tentativele coaliției de guvernare de a stopa lupta anticorupție din România.
    Reportajul, centrat pe marile dosare de corupție instrumentate de DNA, arată că politicienii aflați la putere vor să scape de Kovesi, căreia i-au cerut revocarea din funcție.

    „România esta a 2-a țară din UE în privința sărăciei, dar corupția este în floare și împreuna cu ea prosperă câțiva politicieni pe cât de puternici, pe atât de lipsiți de conștiință. Din acest motiv, politicienii în cauza aflați la putere vor să scape de ea. Dar susținătorii ei nu au pierdut speranța și protestează în zilele de duminică în București”, spun ziariștii germani.
    “Principalul adversar al lui Kovesi în jocul de poker al corupției este L. Dragnea. Președintele PSD a fost condamnat pentru falsificarea votului la un referendum și din această cauză nu poate ocupa nici o funcție guvernamentală. El a împins conflictul pe tema revocării lui Kovesi până la Curtea Constituțională, iar judecătorii constituționali au decis că șefa procurorilor anticorupție trebuie revocată”.
    https://www.daserste.de/information/politik-weltgeschehen/europamagazin/sendung/rumaenien-korruptionsjaeger-100.html

    #REZISTA, Codruta!!!

    • Mai taci, mai, nu mai debita atatea securisme. Doar tu ce
      mai stai pe baricade, ca restul au obosit cu atatea
      minciuni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.