La ce să se aștepte românii

Calendarul liberalizării accelerate a pieței de energie

Reliberalizarea pieței de energie electrică, de după OUG 114, se va face pe repede înainte, în iunie 2021, prețurile urmând să fie stabilite exclusiv de piață. ANRE, după cum spunea prin vocea reprezentanților, nu a mai aștepta să se pronunțe în acest sens Parlamentul și a publicat calendarul de liberalizare. Autoritatea a motivat graba prin pericolul de infringement din partea UE, de care ar suferi toată România.

Astfel, de la 1 ianuarie 2020 şi până la 1 iulie 2021, vor scădea treptat cantităţile de energie livrate la preţ reglementat de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica Furnizorilor de Ultimă Instanţă (FUI), pentru a asigura consumul populaţiei. Cele două companii trebuie să pună de-o parte până la 40% din producţie pentru piaţa reglementată. Practic, cei doi cei mai ieftini producători de energie controlați de stat sunt ultima pârghie a autorităților în vederea stopării unor creșteri incalculabile ale prețurilor. Dar doar pentru un an și jumătate, ulterior, și ei urmând să activeze strict în condiții de piață, cu scopul maximizării profitului.

“Schimbările preconizate/ măsurile propuse prin proiectul de reglementare – introducerea unui calendar de eliminare a preţurilor reglementate, pentru perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021;

– reducerea succesivă, semestrial, a cantităţilor de energie electrică alocate pe contracte reglementate;

– stabilirea obligaţiilor de vânzare a energiei electrice pe bază de contracte reglementate numai pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri nuclearelectrice și/sau hidroelectrice dispecerizabile;

– stabilirea cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate funcţie de cantităţile previzionate de fiecare producător;

– determinarea cantităţilor/preţurilor reglementate pe perioade contractuale de 6 luni,

– determinarea, în două etape, a costurilor/veniturilor suplimentar înregistrate, respectiv funcţie de costurile estimate/realizate, cu respectarea, pentru perioada 1 martie 2019-31 decembrie 2019, a regulilor prevăzute în Metodologia aprobată prin Ordinul preşedintelui ANRE nr.10/2019”, arată ANRE.

Perioadele de aplicare a tarifelor reglementate, ultimele pe care le va mai vedea România, sunt: – prima perioadă de aplicare 1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2020(60% din necesarul de consum, reglementat); – a doua perioadă de aplicare 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020(40% din necesarul de consum, reglementat); – a treia perioadă de aplicare 1 ianuarie 2021 – 30 iunie 2021(205 din necesarul de consum, reglementat).

Din 1 iulie, 2021, toțí românii vor plăti curentul în funcție de evoluțiile prețului acestuia de pe bursele de energie, locală și regionale.

„Barosul” ANRE

În 2019, Nuclearelectrica a fost obligată să furnizeze la preț reglementat 1,37 TWh, reprezentând 13,4% din cantitatea totală produsă, iar Hidroelectrica 1,63 TWh de energie, echivalentul a aproape 10% din producția de anul trecut.

 După două luni de iarnă, din acest an, cele două companii vor fi nevoite să acopere 60% din consumul clienților casnici din regim reglementat până pe 1 iunlie 2020, 40% până pe 1 ianuarie 2021 și 20% până pe 1 iulie 2020. Este posibil ca decizia ANRE va fi atacată în instanță de producători, cum s-a întâmplat și anul trecut cu Hidroelectrica, mai ales că deja cel puțin o parte din energia pentru ianuarie și februarie a fost deja contractată.

Cele două companii ar putea fi nevoite să achiziționeze de pe piețele centralizate operate de OPCOM energie la preț de piață, de peste 3-400 lei/MWh, pentru a o vinde furnizorilor la un preț de 188,3 lei/MWh (Nuclearelectrica), respectiv 111,6 lei/MWh (Hidroelectrica). Iar cum cerererea pe aceste piețe va fi majorată prin apariția celor doi „cumpărători” neașteptați, prețurile ar putea să explodeze. Invocând faptul că România riscă sancțiuni de la Comisia Europeană pe tema OUG 114/2018, și a ordonanței soră, 19/2019, ANRE pare decisă să adopte, contrar oricărei norme legislative, legislația secundară înainte celei primare. Potrivit legislației primare aflată încă în vigoare, perioada la care ar înceta aplicarea reglementării prețurilor ar urma să expire de-abia în 2022.

 ANRE susține, în nota de fundamentare că “instituțiile statului” au elaborat deja programul de liberalizare, fără să amintească faptul că încă nu l-au adoptat: “Precizăm faptul că, în aplicarea prevederilor art. 10 (5) din Regulament, instituțiile statului (Guvern, Parlament) au elaborat un calendar de eliminare a prețurilor reglementate pentru perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021, prin reducerea succesivă a cantităților de energie electrică alocate pe contractele reglementate. Acest calendar este cuprins atât în scrisoarea nr. 121565/27.09.2019 transmisă de Guvernul Romaniei către Comisia Europeană, cât și în Raportul nr. XXI/100/02.10.2019 al Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Parcă le-a luat Dumnezeu mințile la cei care ne conduc. Această obligație trebuia contracarată cu odertă mare adică terminarea grupurilor 3 și 4 Cernavodă, și o centrală nucleară de care s-a tot vorbit pe Olt zona Fagăraș. Chiar suntem proștii satului Europa. Și în Franța și în Germania și în Suedia și în Italia au surplus de energie și atunci oferta fiind mare poți face competiție. Ungaria de ce își face o nouă centrală nucleară pe bani luați de la Federația Rusă? Își face ca să contracareze ideea tâmpită că energia electrică e marfă precum cartofii sau ceapa și să aibă ofertă mare. Și-i mai face fiindcă sțiu că la români conduc excroci tradători de țară care nepreocupați de ce va fi la o adică vor ajunge să cumpăre energie din Ungaria. Și fuga atunci ungurii cu pâra la Bruxelles, uite cum românii nu pot asigura energie electrică în Ardeal, deci dați-l nouă să salvăm populația.

  2. Preturile sunt deja mari pentru veniturile a 90% din populatie!

  3. INCEPE GENOCIDUL ! MAFIA SECURISTA DIN ENERGIE VA MARI MASIV FACTURILE CARE SI ASA AU DEVENIT INSUPORTABILE ! TOTUL PENTRU MAXIMIZAREA PROFITURILOR SI ASASINAREA COPIILOR NOSTRI – ORI IN FRIG , ORI IN FUNDUL GOL ,ORI CU BURTA GOALA ! ALEGETI !

  4. Partidul „National?” Liberal & U.E. = calaii poporului roman!

  5. „ANRE: Teodorovici a ştiut că Suprataxele impuse prin OUG 114 vor SCUMPI Gazele.
    Un document trimis fostului ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, de către Agenţia de Reglementare în domeniul energiei(ANRE), arată că oficialul a fost AVERTIZAT că măsurile impuse de guvernul PSD privind suprataxarea companiilor din domeniul energiei vor duce la SCUMPIREA gazelor naturale, scrie economica.net.
    “Semnalăm că există riscul ca prin aplicarea art. 61, CE să aprecieze că sunt încălcate Prevederile celor 2 Directive în materie, respectiv Directivele CE nr. 72 şi 73 privind piaţa de energie electrică şi gaze naturale şi de acest aspect e Responsabil Statul român”, se arată în scrisoarea intrată în posesia economica.net.
    Articolul 61 din OUG 114 e cel referitor la reintroducerea preţurilor reglementate la energie electrică şi gaze. “În ceea ce priveşte contribuţia bănească, percepută de la operatorii licenţiaţi de către ANRE, în procent de 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia, vă comunicăm că fondurile rezultate din aplicarea acesteia vor depăşi cu mult necesităţile ANRE privind cheltuielile curente şi de capital. Aceste contribuţii vor trebui recunoscute intergral de către ANRE în preţurile şi tarifele reglementate”, mai arăta instituţia. Ulterior, în OUG 114, contribuţia a rămas la 2%”
    Uite documentul ANRE catre Teodorovici, de pe economica.net.

    https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/anre-teodorovici-stiut-suprataxele-impuse-oug-114-vor-scumpi-gazele-1_5dc96c8f5163ec4271e6e862/index.html

  6. O repet de ani de zile.Pensiile in 20 de ani dispar Romanii vor ajunge la lumanare si lompas.Vor murii pe scariile spitalelor.Vor da averi pe o coaja de paine obtinuta din graul romanesc cultivat de straini…..O sa ajungem ca inainte de 47.Pt ca idiotul de roman in majoritate nu invata din istorie si ciclic isi repeta istoria.

  7. ASa-i cand vinzi resursele si reteaua de producere si transport a energiei gazelor.Cei care au fost in politica si au votat pt aceste lucruri ar trebuii executati fara judecata si averiile confiscate.

  8. Lili PSD a facut bine ca a taxat dar trebuia sa pregateasca si alte masuri.Ai scumpit te nationalizez punct.

  9. @Cata: corect, si in plus trebuie si pentru intreprinderile vandute pe un euro, ca si pentru cele la care cumparatorul nu a respectat contractul de privatizare. Am ajuns la un capitalism salbatic in care hienele si sacalii sfasaie dupa bunul plac economia romaneasca. Stop devalizarii tarii!

  10. situatia va fi si mai dramatica daca acest guvern antistatal nu cade la prima motiune de cenzura (sper sa se trezeasca constiinta neosecuristilor pana atunci!) deoarece vor pune pe butuci , prin listarea HE, si ultima reduta economica a Romaniei ,hidroenergetica…daca estimatele falimente energetice (incepute cu RADET) si continuate cu CEO si CEH se produc costul energiei va creste rapid spre 300% si atunci sa vezi specula pe spinarea romanilor si ce „elan” va avea piata de energie…nici macar capacitate de import nu avem daca sucomba CEO!!…vedeti ce simplu se pune pe butuci o tara daca nu ai nici un patriot in CSAT!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.