La ce se uită lumea și de ce înnebunește?

Poate că nu vă interesează. Poate nu! Și, totuși, povestea filmelor spune ceva! Și despre noi, și despre calitatea vieții noastre, și despre politicieni. Mediocrii de ei se uită la filme ca la scrisorile din Biblie. Mai nou, proverbul ar trebui modificat. Spune ce filme vezi ca să îți spun cine ești!

Lecturile nu mai spun nimic pentru că sunt rare sau, în cazul unora, inexistente. Filmele portretizează mai rău ca datele genetice. Cînd aud de unele filme sau cînd dau peste anumite imagini îmi vine să zic ceva de dulce și ies sau schimb canalul. Mai bine mă uit pe pereți sau la delirul verbal de pe televiziuni. Prefer să urmăresc o vrabie prin iarbă sau să rămîn cu privirile agățate între crengile unui copac.

Cine-oferta este nebună dar și nespus de săracă. S-au dus filmele care erau pe gustul generației mele. Au dispărut, sunt rare și n-au „clienți”. Adică spectatori. Au fost învinse de bombardamentele cu subiecte goale, de o banalitate cumplită. S-au prostit și regizorii. Au murit și marii scenariștii. Nici producătorii nu mai realizează cînd se înhamă la o tîmpenie. Numărul de bilete vîndute (adică încasările) este singurul criteriu. Restul nu mai contează. Și marii actori joacă în filme proaste, așa cum actorii români se înghesuie să apară în clipuri publicitare. Nu contează unde și ce joacă. Să joace și să încaseze! Uneori, dintr-un clip cretin ajung mai mari vedete decît dintr-o capodoperă. Se schimbă lumea și dispare filmul de artă. Locul lui este luat de filme-hamburgher și de pelicule- coca-cola! În criză de subiecte și de parabole, producția cinematografică este dominată de aberații science fiction. Totul se joacă din computer. Adio, actori în carne și oase! Pixeli și iar pixeli, desene în variante moderne ale basmului scris fără talent și cu exces de ură și violență. Ambele trăsături mobilizează fraierii în săli și pe canale de distribuție. Tehnica este să-i păcălești pe spectatori să participe la recuperarea investiției. Un fel de comerț la botul calului, cu imagini pentru fraieri și povești de visat urît. Plac le nebunie tuturor amatorilor de manele.

Am încercat să văd și un film românesc. Miami buci! O oroare veselă de pe care am fugit după cinci minute. Am primit o listă de recomandări de la o rețea. O reproduc cu fidelitate. Ce privesc oamenii în jurul meu? Încercati să o citiți cu atenție! Poate vă regăsiți. Poate, nu. Poate vă ajută să înțelelegeți de ce unii sar la bătaie la primul schimb de replici sau de ce oamenii se ciomăgesc la stop sau pe unde li se pune pata! Iată o listă de filme din care am fost chemat să aleg. Sunt filmele pe care le urmăresc cei din jurul meu, din ce oferă un distribuitor de filme. Personal, nu cred că am în preajma mea oameni care ar putea să digere așa ceva. Mai degrabă, sunt tentat să cred că o asemenea listă a fost întocmită pentru a mobiliza niște telespectatori la niște filme la care nu se uită nici dracul!
Recitind lista recomandărilor, un crîmpei din producția nebună de gunoi cinematografic americano-europeano-sud american, înțeleg de ce lumea în care trăim arată așa cum arată și de ce americanii au luat-o razna!
Nu-mi rămîne decît să-i blestem pe producătorii filmelor de mai jos. Să dea Domnul să aibă parte numai de aceste „capodopere” și numai la acestea să se poată uita împreună cu toți copiii lor!

Călugarița războinică. Trezită la morgă, o adolescentă orfană descoperă că are puteri supranaturale, fiind Purtătoarea Nimbului pentru o sectă secretă de călugărițe vânătoare de demoni.

Desperados! Romantică incorigibilă, Wes trimite un e-mail penibil la beție și pornește spre Mexic însoțită de cele mai bune prietene pentru a șterge mesajul înainte de a fi citit.

Brutele. Șefa unui cartel mexican al drogurilor încearcă să preia afacerile cu canabis din California ale lui Ben și Chon răpind-o pe iubita lor „comună”, însă aceștia ripostează.

365 de zile. O femeie cade victimă unui șef mafiot, care o ține prizonieră și îi cere ca într-un an să se îndrăgostească de el.

Expresul zapezii. Terra a înghețat, iar ultimii supraviețuitori trăiesc într-un tren imens care străbate globul. Ei se străduiesc să coexiste în ciuda echilibrului social precar.

Mistere neelucidate. Terra a înghețat, iar ultimii supraviețuitori trăiesc într-un tren imens care străbate globul. Ei se străduiesc să coexiste în ciuda echilibrului social precar.

Casa conspirativa. Tânărul agent CIA Matt Weston trebuie să asigure transferul unui criminal periculos dintr-o locuință deconspirată a agenției în alta mult mai sigură.

Vechea garda! Patru razboinici nemuritori care protejează omenirea în secret de secole sunt vânați pentru puterile lor misterioase tocmai cînd descopera un nou nemuritor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

39 de Comentarii

  1. In porcaria „Miami Bici” joaca marele actor Codin Maticiuc despre care celebra Eba spunea : “Poponet e un baiat extraordinar!”
    Ce sa mai zicem noi,daca ei intre ei se clasifica..
    Pacat ca s-a compromis pe vecie Florin Piersic jr. cu un rol in acest film,sa manance si gura lui

  2. – Mai adaugati,filmele cu zombii,vampiri,sefeuri cu doi actori,si foarte multe filme „premiate”
    Apocalipsa,a inceput de 20 de ani si noi inca nu realizam.

  3. Ma uit la astia din fotografie si ma gandesc ca, decat sa urmareasca un film tampit, mai bine ar spori natalitatea. Conditii au. Mai pot face si schimb, ca mormonii, ca sa-si calmeze hormonii.

  4. De unde atata talent, dedicare!
    Se epuizeaza si ele la un moment dat!
    Toate acestea sunt ciclice.Trebuie sa ahjungem la decadere ca sa avem de unde sa crestem!
    Prefer oricand sa ma uit la „Asta seara dansam in familie” decat la aiurelile astea moderne facute pe calculator!

    Iar cu cetitul !Ce sa mai vorbim!
    Inainte aveam fisa de lectura obligatoriu la biblioteca scolii, liceului…acum au fisa de lectura pe instagram!!
    Vai de curul lor!

  5. Sper ca lista asta nu e sugerată de CTP, care e doctor în domeniu. Aș include Contagion, care în mod curios, încă din 2011 ne-a avertizat cu un scenariu pe care îl trăim acum. PS: Despre OSCAR-ul american The PARASITE, cred ca a fost inclus politic de California democrată !

  6. Filmele astea par sa facă parte dintr-un complot internațional care promovează aceleași teme sinistre, menite sa deruteze și sa inspaimante prostii cu povesti aiuritoare bazate pe efecte costisitoare, de mare tehnologie. Ma uit cu tristețe la timpul care trece pentru cele trei mari artiste sărbătorite azi. Din toată panoplia de cântărețe „cool”, nu rețin niciun nume, ci doar o defilare de chipuri impopotonate identic, care se pitigaiesc pe lângă câte un june tatuat și golanos. Textele nu conteaza, sunt la fel. Preocupările lor, exponenți ai unei generații, transpuse în cântece goale de orice conținut, îngrijorează.

  7. Întâmplător, „Snowpiercer” – filmul din 2013, nu serialul! – chiar este un film de văzut… Nu-mi dau seama la care dintre titluri se referă „Expresul Zăpezii” din lista dumneavoastră, dar ecranizarea lui Joon-ho Bong se numără printre puținele sclipiri ale cinematografiei din ultimii ani. Nu are nicio legătură cu restul listei. Poate vă faceți timp să-l vedeți…

  8. Ha-ha! Bine ziceti!
    Asta cred ca e lista de noutati de pe Netflix.
    Daca Amazon ofera si in tara subscriptia la „Amazon Prime” , merita sa va abonati. Selectia este vasta si, alaturi de filme noi, e o intreaga cinemateca a productiilor vechi, celebre. Plus, productii din toate colturile lumii, si romanesti, inclusiv seriale tv, documentare. Evident, si bune si rele.
    Dar, pentru o schimbare, macar uneori, poate e mai terapeutic sa urmariti zarva pasarucilor si freamatul desisului… Numa’ zic… ?

  9. Anticamera iadului constiintei…
    Circa o cincime din populatia planetei sufera deja de boli psihice; despre aceasta drama tacuta nu vorbesc niciodata liderii lumii…
    Distractie cinematica de la monotonia, mediocritatea si prostia sociala ceea de toate zilele…
    Se fac bani din alienarea fiintelor alienate…
    Dementa culturala organizata si globala…

  10. mai era si „mortul viu din lada goala de sub scara fara trepte” -Eg.Barbu !

  11. Pai ce mai am nevoie de filme cu prosti cand toata ziua vad la tv transmisiuni live cu pesedisti. Distractie totala.
    Prostia in toata splendoarea ei.

  12. Da, bun subiect si interesant.
    Asa este, arta asta a cinematografiei a fost distrusa, motivele sunt multe si o sa enumar cateva:
    1. Netflix, filme si seriale pe banda rulanta, multe de categoria C si D, toate urmarind noua corectitudine politica.
    2. Corectitudinea politica si porcaria de reprezentare a tuturor in productie: LGBTQ, Negri, Asiatici, Indieni, Non-binari, #rezist, anti-vaccin…toate temele pe care le vedem in societate se regasesc in FILME.
    3. Actori de doi lei, regizori de doi lei, scenarii de doi lei. Practic nu mai gasesti ceva original, mai ales pe SF unde singurele subiecte sunt eroii din benzi desenate si remake-uri dupa filme care au si 3-4 variante.
    Si lista e lunga.
    Dar cel mai scarbos lucru este ca se baga pe gat treburile astea cu LGBTQ si actorii de culoare. Nu exista productie sa nu te lovesti de asta.
    Fulme si seriale bune se mai gasesc, dar trebuie sa mergi putin in spate cu cativa ani.

  13. Toate titlurile sint culese de pe Netflix. Mizerii. Interesant e ca acelasi serviciu de streaming da si altceva acasa, in US of A. De ce la noi, care platim abonamente tot cu bani, nu cu seminte de dovleac, nu poti vedea seriale ca „Medici” sau „The Borgias”, plus multe filme remarcabile? Stiati ca sintem, si la acest capitol, un cos de gunoi pentru occident? Pe internet intilnesti adesea precizarea ca materialele cautate nu se difuzeaza „in zona dvs.”. De ce? Dupa ce ne-am obisnuit sa cumparam cosmetice si alimente cu etichete asemanator/identice celor din vest, dar de calitate dubioasa, acum inghitim si mizeriile cinematografice, la gramada. Pe care le platim! Oh, traim intr-o lume bolnava si nedreapta. Si nimeni la cirma, nimeni sa indrepte lucrurile.

  14. Cred ca am fost mai norocoasa ,aleg dupa actori,daca imi plac sau nu ,tematici indiferent ca sunt noi sau vechi-
    Am vazut serialul Pacatul cu Bill Pullman prilej pentru dectectiv de a-si face propria introspectie interesanta,un joc impecabil ;Lista neagra o panorama a coruptiei Americii si nu numai ,pe tablouri, cu James SPader de acord ca este vechi, actrita Megan Boone este ingrozitoare;un serial finlandez Karppi ,prilej de a afla despre Finlanda ,coruptie si la ei, droguri mai ales legatura cu Estonia s trsficsntilor etc.Tipa e simpatica,o politista degajata,fara mofturi, draguta si o mama buna;Inceputul cu Di Caprio f.interesant psihologic;toate filmele cu Matrix ,imi place Keanu Rives .Un documentar intereseant despre manipularea pe facebook cu voturiel a Cambridge cand cu scandalul,sanctiune data si d eUE etc.Un documentar despre Epstein ,glorie si decadere ,complici si abuzuri,omul n-avea treaba, devenise miliardar dupa ce-si jefuise mentorul probabil „amicul”sau batran dubios…Cred ca depinde si de ce cauti, in rest umplutura,violenta, bazaconii etc.”De necrezut”,dupa un articol premiat cu premiul Pulitzer-f.slab .Dar revenirea la carti este necesara pt.linistirea spiritului bulversat ca la un fel de ancora a normalitatii si sperantei ca „nu este asa”.Ghidajul este in noi si ma gandesc la tinerele generatii daca vor scapa de insinuarea in sufletul si spiritul lor a unui anumit comportament si a unei anumite psihologii.

  15. Când mă gândesc ce filme erau în tinerețea noastră, cu mari actori și actrițe, de exemplu Holmes și Ciociolina, Ciociolina,… Ce capodopere, arta, domne! Ce coloana sonoră, ce cameramani, regizori, cam anonimi,de crapau Felini și Bertolucci de ciuda. Tarkowski, Kuroshava, deasemenea. Mihalkov voia și el un biet rol secundar pe lângă divă, măcar de poștaș! Scuzați scrierea numelor regizorilor! Ce vremuri trecute, bă nea Cornele! Repect! așa se saluta acum onaniștii prin reclame.

  16. Ne place ori ba, cinematografia zilelor noastre reflecta realitatile, mentalul genaratiilor contemporane — interesele, preocuparile si problemele, aspiratiile si ceea ce ii amuza sau intristeaza.
    Cei varstinici pot vedea mai limpede lipsurile fiindca au alti termeni de comparatie. Cei nascuti in matricea culturala contemporana cu aceste modele au crescut, au fost nutriti. E lumea lor.
    Criteriul fundamental pe care se face azi orice, incluzand, cinematografia, este profitul usor, succesul de casa, plus o atare corectitudine politica distructiva. De la rolul de cultivare a gandirii critice, a gustului, de modelare a constiintei si spiritului la cel de conformitate social-politica si de divertisment este o mare distanta. A cazut in dizgratie ca arta are vreun rol educativ, considerat „indoctrinare”, exceptand indoctrinarea insasi, comandata de interesele sicial-politice si, nu in ultimul rand, militare.
    Abundenta de filme si jocuri de razboi, politiste, cu scene scabroase de violenta, tortura sadica si sange vorbesc de la sine. Plus, sex non-stop si fantezii paranormale satanico-vampirice sau imperii galactice.
    De aceea, am si spus, daca cineva vrea sa mai afle, printre randuri, ce se mai pune la cale prin diversele laboratoare, sa vizioneze niste filme contemporane. Oamenii lucreaza cu consultanti stiintifici din domeniu, incluzand militari. De fapt, cinematografia si jocurile video au devenit un fel de avangarda despre ceea ce sistemul vrea sa inoculeze in constiinta publica. Un fel de testare si pregatire a Caii… Cincinalele noastre de odinioara sunt jocuri copilaresti in comparatie cu variantele A, B, C, D … etc ale proiectelor de viitor facute de unii pt 10-20-50 si 100 de ani. Nu scapa nimic controlului…. : )

  17. ….MAISTRULE du-te si la teatru sau e mai greu de inteles ?

  18. Am vazut fimul „Rumors of Wars” – 2014.Un film care anticipa viitorul

  19. Piata bate viața . Tot ce mai putem face noi, ăștia desuetii, este să păstrăm aproape de cei dragi nouă valorile spirituale. Astfel, atunci când se vor trezi, nu vor mai parcurge drumul anevoios pe care l-am parcurs noi că sa ajungem la ele.

  20. Sa produci arta de calitate presupune cultura, talent și muuuulta munca. Pentru muritorii de rând întoarcerea la natura, lectura și muzica de buna calitate este “salvarea” de agresivitatea filmelor, programelor televiziunilor comerciale, “tatismelor” unde așa zise Vipuri cu fetele deformate de Botox și machiaj demn de casele de toleranta trăncănesc fără sa spuna nimic și influentează negativ tinerii. Este plină țara de Vipuri și vedete de doi lei, din păcate fenomenul continua și cu efect negativ pe termen lung….., se salvează cine are in spate o familie sănătoasă și normala, restul umplu trotuarele in străinătate și cluburile din țara.

  21. Doar nu vă imaginați că puteți găsi pe GUNOAIELE TV artă și cultură, civilizație și decență! Deja s-a spus ce veți găsi dacă porniți tv-ul. Dacă șefi de stat sunt toți comuniștii, maneliștii și roboții… De unde cultură?!!

  22. Cei din poză sunt la lucru în Germania? Capeți un pat dublu cu veioză într-un hangar dezafectat și modernizat. Sunt mai multe perechi de fete decât baiat cu fată. Între atâtea fete în pijamale băieții sunt bizar de sceptici. Probabil ceaiul de seară la cantina locului de muncă e cu bromură.

  23. Excelent articol. Impecabila si radiografia si diagnoza. Bine punctate concluziile. Felicitari, d-le Nistorescu!

  24. ISTORIA FILMULUI DE LA 1900-2020

    1 CEA MAI BUNA SCOALA DE FILM= RUSA.

    2.APOI VIN…..POLONEZII,CEHOSLOVACII,JAPONEZII,RUMANII,BULGARII, SI….RESTUL//italienii,francezii,spaniolii,suedezii.

    3.ULTIMII, REPETENTII..ingliejii-cu bolnavul de crime si incesturi, sanchispeare,azmericanii-analfabetii si bolnavii secolului,indienii,
    turcii.olandejii,coreenii,chinejii.

    IN CONCLUZIE..VEDETI NUMAI FILME ROMANESTI,MAI ALES, DE COMEDIE SI ISTORICE…!!!!!!

  25. Lumea nu innebuneste de la filme, indiferent de cat de cretine sunt, ci mai degraba de la stresul cotidian si consumul de etnobotanice (stimulat prin masuri active pe vremurile aliantei DA daca ne mai amintim – cei cu copiii distrusi isi amintesc sigur).

    Canalele de filme tip hashbeou si altele asemenea difuzeaza de ani buni numai dejectii cu vampiri, hanibali si zombi.Comediile actuale sunt alea in care variati idioti trag pe nari prafuri si injura copios.

    Cand mai dai de cate un film cu Piedone sau Clint Eastwood, ori vreun film istoric/clasic zici ca ai apucat pe D-zeu de un picior.
    Subcultura a invins.

  26. Educatia programata de catre stat se face astfel incat elevii nu sunt pregatiti sa-si construiasca propriul sistem de evaluare a informatiilor cu care sunt bombardati de pe toate sursele media. Cand ajung la maturitate ,acestia, nu sunt pregatiti deloc sa-nteleaga ceea ce se intampla in jurul lor – de aceea – in functie de temperament si nivelul de educatie, manipularea executata de maestrii si specialistii sociologi si psihologi scoliti in sensul acesta ii modeleaza dupa interese.
    Cine stie, in vremurile de dinainte de anii ’80 Sociologia nu se invata in universitatile civile ci numai la cele militare.

  27. S-ar putea ca după asemenea spectacol să mai apară nişte caricaturi gen ” Je suis Charlie”…..

  28. @Csalas. „…in vremurile de dinainte de anii ’80 Sociologia nu se invata in universitatile civile ci numai la cele militare.” Ati gresit partial ! Se invata tot acolo unde se invata si azi, adica la fosta Academie de stiinte social-politice „Stefan Gheorghiu” cu precizarea ca stiintele sociale au fost scoase din alma mater a universitatilor in 1976, la cativa ani dupa moartea lui Miron Constantinescu (sociolog de profesie, de tip marxist). Orientandu-ne dupa ce „productii” dau „institutele ” de sondare si dupa cvasiinexistenta psihologilor pentru problemele existente la atatia semeni ai nostri, inclin sa cred ca…e la fel ca inainte de decembrie 1989 !

  29. Ar fi trebuit mentionate filmele recente (dupa ’90) romanesti; pline de injuraturi(ca la usa cortului), cu nuditati inutile si limbaj suburban. Unele sunt premiate si promovate afara; doar acesta este trendul: pedofili, lesbiene, trans. etc
    Singurul film complet romanesc este, dupa parerea mea, ‘Filantropica’ lui Caranfil.

  30. Csalas şi Hadrian
    Eu am terminat laB.B. Cluj , înainte de 1980, Facultatea de Istorie- Filosofie, secţia Sociologie şi l-am avut profesor pe reputatul Ioan Aluaş ! Mi s-a propus chiar să rămân asistent al lui, dar din varii motive pe care nu are rost să le discut… nu s-a putut !

  31. La marea majoritate a filmelor romanesti (dar nici cu cele „straineze” nu „mi-e rusine” !) se duce omu’ ca la o tragicomedie : dupa 10 minute de vizionare plinge dupa banii dati pe bilet dar dupa aia, cind priveste in sala si vede ca mai sint si alti fraieri (fraiere) ca el (ea) incepe sa rida in hohote ! (ps : cred ca e deja arhicunoscut ceea ce voi spune, dar, pentru cei care n-au facut-o inca si poate doresc si o confirmare a lumii in care traim, duceti-va si vedeti „Joker” !)

  32. Neamule, vere, da’ nu mai baga astia la Multiplex Sex in Plex nici un Kurosawa, nici un Tarkovski, nici macar un amarit de Fellini ! Ca de abia astept sa-mi iau un cos cu floricele si doua stacane de cola, sa merg cu baietii din Pantelimon ca sa „filozofam” !

  33. Mediocrii formeaza majoritatea. Majoritatea poate fi absoluta ca atunci cand 80% l-au votat pe Ioha sau poate fi majoritatea dintr-un grup, grupul abonatilor la NETFLIX. Ce spune majoritatea dintr-un grup despre majoritatea absoluta? Poate ca tinerii isi cauta propria lor majoritate. Cine poate coagula majoritatile din grupuri? Un Iohannis?

  34. Generatia 65+, a avut care a avut profesori buni, o anumita disciplina in scoala si viata, multa lectura, o educatie dirijata prin posibilitatile oferite de stat si mai putin din relatiile personale cu occidentul. Generatia pampersilor, a scapat de scutecele in care erau infasati primele luni de la nastere…

  35. Doctrina emanată de la centrala SS(Societăți Secrete, respectiv loje), este filtrată tematic, chiar scenografic, la ss(serviciile secrete arondate obligatoriu), și este dictată ca politică de producție la… Hollywood! Cine a zis că mass-media nu stâlcește mentalul public, sufletul tânăr, cel puțin, acela este deja agent conspiraționist! „Arta” p(r)ost-modernistă „s-a prostituat”, de la avangardă încă, iar acum își trăiește „epoca de aur”! Oare cine vrea în mod EXPRES să stâlcească, să mutileze ireversibil CHIPUL omenesc în asemenea hal?! Robotizare-robotizare, dar nici chiar așa! Luați labele murdare și ghearele de pe Ființa umană!Ajunge!

  36. Daca vreti sa va lamuriti cine ne-a adus une-am ajuns, vizionati ” Crucea de piatra „. Activistii aia sunt bunicii #hashtagilor si uesristilor de azi.

  37. Asa cum MTV a distrus muzica, HBO si netflix sunt pe cale sa distruga cinematografia. Totusi, atat muzica dar si filme de calitate se mai pot gasi, atat in trecut cat si in prezent, dar cu ceva efort. Va recomand filmele lui Inarritusau ale fratilor Cohen.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.