La Chișinău va fi instalat un guvern de transfugi și colaboraționiști

Dintre cei 13 membri ai Guvernului Filip, 7 vor fi înlocuiți. Anunțul a fost făcut ieri de către președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

În funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană va fi numit Iurie Leancă, fost prim-ministru și ministru de Externe și al Integrării Europene, ex-membru al Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM).

În perioada 30 mai 2013 până în 10 decembrie 2014, Iurie Leancă a îndeplinit funcția de premier al R. Moldova (în exercițiu până în februarie 2015). Fost funcționar la ambasada Uniunii Sovietice din București, România, în 1989, Iurie Leancă va avea misiunea să coordoneze implementarea Acordului de Asociere RM-UE.    

În calitate de vicepremier pentru Reintegrare a fost propusă Cristina Lesnic. Până acum, a condus Departamentul Integrare Europeană de la Ministerul Afacerilor Interne, nefiind o persoană cunoscută opiniei publice. La timona Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene ajunge Tudor Ulianovschi, actualul ambasador al Moldovei în Elveția. 

La Ministerul Economiei și Infrastructurii vine un alt fost premier, și acesta promovat,  pe timpuri, de către PLDM, Chiril Gaburici. Acesta a fost șef al guvernului de la Chișinău din 18 februarie 2015 până pe 12 iunie 2015, când și-a dat demisia. Este de remarcat că, în data de 6 iunie 2015, Chiril Gaburici a cerut demisia întregii conduceri a Procuraturii Generale, a Băncii Naționale și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) printr-o scrisoare adresată președintelui țării, președintelui parlamentului și deputaților moldoveni, făcută publică pe facebook, amenințând că își va da demisia dacă în termen de 100 de zile cerința nu-i este satisfăcută.

În motivația cererii se spune că „[…] Moldova este sugrumată de corupție, sistemul financiar al acesteia sângerează. Iar prețul este plătit de fiecare cetățean, mai puțin de către cei vinovați”. Acest demers a fost interpretat, la acea vreme, drept un atac la persoană lui Vlad Plahotniuc, stăpânul nedeclarat al Partidului Democrat din Moldova, cel care controla (și mai controlează!) procurorul General al RM, conducerea Băncii Naționale, cea a Comisiei Naționale a Pieței Financiare etc. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi condus de Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Rectorul Universității Agrare din Moldova, Liviu Volconovici a fost propus în calitate de ministru al  Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

Ministerul Justiției va fi condus de Alexandru Tănase, fost judecător al Curții Constituționale și fost ministru al Justiției, dar și fost prim-vicepreședinte al PLDM, mâna dreaptă a fostului premier Vlad Filat, astăzi încarcerat pe un termen de 9 ani.

Și-au păstrat funcțiile patru miniștri: Monica Babuc la Educație, Cultură și Cercetare, Alexandru Jizdan la Interne, Octavian Armașu, ministrul Finanțelor și Eugen Sturza, șeful de la Apărare. 

Noua componență a guvernului moldovean urmează să se prezinte în parlament pentru a primi vot de încredere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Iti era mai bine cand Ilan Shor,nascut aiurea, controla Moldova, mai antiunionistule? A dat inapoi miliardul de euro? Vlad Plahotniuc cel putin e nascut acolo ,nu e un venetic venit la furat cu avionul,conf. raportului Kroll!

  2. destept plahotniuc, lucrează cu materialul clientului. când un colaborator este abandonat de URSS el devine cel mai bine pregatit adversar al mamei . să nu uităm de bin care a fost cel mai bun colaborator al viitorului dusman.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.