O altă Catalonie

Absența foștilor lideri separatiști catalani din campania pentru alegerile din 21 decembrie a dus la apariția unor fețe noi în politica de la Barcelona, nu tocmai pe placul naționaliștilor catalani radicali.

Cum liderul celui mai puternic partid separatist, Stânga Republicană Catalană (cotat cu 21% în ultimele sondaje), este arestat la Madrid, acuzat de rebeliune după ce a votat declarația de independență pe 1 octombrie, partidul este condus, de facto, de Marta Rovira, o avocată de 40 de ani. Rovira a anunțat o uriașă schimbare de orientare – independența nu poate fi obținută decât prin negociere și cu acceptul Madridului. Posibilii aliați ai lui Rovira sunt noul partid al lui Carles Puigdemont, fostul președinte regional, formațiune cotată cu șansa a treia (19%). Cum Puigdemont a fugit în Belgia și nu va reveni decât după alegeri, partidul este condus de Elsa Artadi, și ea mai moderată în pozițiile față de Madrid.

Pe primul loc în sondaje se află un partid prounionist de centru, ramura catalană a formațiunii Ciudadanos, cotată cu 24% din voturi. Candidata partidului pentru președinția Cataloniei este Ines Arrimadas. Profilul său pare a fi cel mai confortabil pentru guvernul central de la Madrid. Arrimadas nu este catalană, ci andaluză, nu a învățat decât târziu limba catalană, este feministă, proeuropeană și foarte tânără – 36 de ani. Cel mai important, Arrimadas, deși căsătorită cu un naționalist catalan, este adepta rămânerii în monarhia spaniolă. Cel mai dificil va fi să încropească o coaliție de guvernare, lucru imposibil fără sprijinul ramurii catalane a Partidului Socialist Spaniol (cotat cu 14%), al alianței Catalonia în Comun – Podemos (6,5%), al Partidului Popular din Catalonia (5,5%). Liderul național al Ciudadanos, Albert Rivera, a avertizat că va fi greu de format o coaliție cu socialiștii, atât timp cât acestora le surâde o cooperare cu stânga naționalistă condusă de amintita Marta Rovira, mai cu seamă după trecerea ei în barca constituționaliștilor.

Dincolo de aceste incertitudini, în Catalonia se profilează o guvernare condusă de o femeie și orientată clar către cooperare cu Madridul, în timp ce pe foștii lideri naționaliști îi va aștepta o întreagă odisee în tribunale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Draga nepasator Puigdemont… cum e vremea in Belgia? Ce iti mai face tanara gipsi Topor? Ai vazut ca cine era in spatele ei, e o smintita, o nesabuita, o dementa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.