Senatul, undă verde pentru prima lege a justiției

Senatul a adoptat marți, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statului magistraţilor, printre cele mai importante prevederi fiind cele legate de răspunderea magistraților.

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statului magistraţilor a fost adoptat cu unanimitate de voturi, 80 de voturi pentru, în condițiile în care Opoziția părăsise sala de plen.

Mai multe amendamente respinse în Camera Deputaților au fost adoptate la Senat.

Din Camera Deputaților, proiectul a plecat spre plenul Senatului cu următoarele prevederi:

„Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

Plata de către stat a sumelor datorate cu titlu de despăgubire se efectuează în termen de cel mult 6 luni de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.

Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

Nu este îndreptăţită în repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit la săvârşirea erorii judiciare de către judecător sau procuror.

Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se va îndrepta cu acţiune împotriva ministerului Finanţelor Publice. Competenţa soluţionării acţiunii civile survine tribunalului în a cărui circumscripţie domiciliază reclamantul.

În termen de 2 luni de la comunicarea hotărârii definitive pronunţate în activitatea prevăzută de alin 4), ministerul Finanţelor publice va sesiza Inspecţia judiciară în vederea constatării existenţei relei credinţe sau gravei neglijenţe a judecătorului sau procurorului care a săvârşit eroarea judiciară, potrivit procedurii prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 317/2004 privind CSM.

După rămânerea definită a raportului Inspecţiei judiciare prin care s-a constatat reaua credinţă ori grava neglijenţă a judecătorului sau procurorului, statul exercită acţiunea în regres împotriva judecătorului sau a procurorului.

Competenţa de soluţionare a acţiunii în regres revine în primă instanţă Curţii de Apel Bucureşti, Secţia civilă. În cazul în care judecătorul sau procurorul împotriva căruia se exercită acţiunea în regres îşi exercită atribuţiile la Curtea de Apel Bucureşti sau la Parchetul de pe lângă aceasta, acţiunea în regres va fi soluţionată de către o Curte de Apel învecinată, la alegerea reclamantului.

Împotriva hotărârii pronunţate potrivit alin. 9) se poate exercita calea de atac a recursului la Secţia corespunzătoare a ÎCCJ.

CSM poate stabili condiţii, termene şi proceduri pentru asigurarea de răspundere profesională obligatorie a judecătorilor şi procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate să întârzie, diminueze sau să înlăture răspunderea juridică determinată de reaua credinţă sau grava neglijenţă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

3 Comentarii

  1. hotarare la tribunal şi apoi la curtea de apel, si posibil recurs la ICCJ, apoi hotarare a Inspectiei la sesizarea MFin, apoi hot CSM , hotarare la CApel asupra hot CSM, apoi apel la hot CA, apoi actiune la C Apel a magistratului, apoi hotararea la ICCJ , etc…. bravos naţiune , Opera psd alde( monstruoasa coaliţie burghezo-moşierească= „na-ti-o frântă că ţi-am reparat-o”

  2. Textul este foarte bun si foarte clar stabilind toate aspectele.
    „Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă”.-Pe langa raspunderea la plata despagubirilor ,coexista raspunderea penala si diciplinara judec.si proc. pt.malpraxis.
    Aceasta reglementare corecta si exhaustiva. corepsunde principiilor de drept potrivit caruia fiecare raspunde pt.fapta sa si nimeni nu poate ramane nepedepsit de lege.
    Reprezentantii statului paralel din sistemul judiciar vorbesc si provoaca scandal public fara texte, fara partitura !
    Acum avem textul si este extrem de bun !
    NIMENI NU E MAI PRESUS DE LEGE !

  3. Felicitari tuturor parlamentarilor care au facut posibila adoptarea Legii 303/2017 in Camera Deputatilor si in Senatul Romaniei. Succces in schimbarea cat mai curand posibil a tuturor „Legilor Macovei”, in ciuda opozitiei Statului Paralel in frunte cu Johannis. „Libertate! Libertate!” Asa strigau sustinatorii lui Vasile Blaga la congresul PDL in care securistii lui Basescu din PDL o doreau pe Elena Udrea in fruntea partidului? Sper ca Raluca Turcan si altii basisti nu au uitat acest lucru.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.