La Mulţi Ani, Florin Piersic!

Mă întristează că trec anii prea repede. Nu pot să îmi imaginez că pe 27 ianuarie 2016 împlinesc de 4 ori 20 de ani. O spun pentru că mi-e greu să spun 80. Că atunci când spun 80 îmi vine să mă împuşc, dar nu am gloanţe. Nu îmi vine să cred că au trecut anii aşa de repede”, spunea Florin Piersic, cu umorul bine cunoscut într-un interviu acordat unui post de televiziune.

Azi, ca şi ieri, culorile în care îi este zugrăvit sufletul sunt luminoase.

Actorul Florin Piersic şi-a sărbătorit cei 80 de ani de viaţă alături de cei mai dragi şi apropiaţi prieteni ai săi – spectatorii clujeni – la cinematograful care-i poartă numele. Au fost difuzate trei filme, din vasta sa filmografie care numără aproape 80 de producţii cinematografice: De-aş fi…Harap Alb, Haiducii lui Şaptecai şi Colierul de turcoaze.

Cu Marga Barbu în Colierul de turcoaze

Unul dintre monştrii sacri ai cinematografiei româneşti a împlinit 80 de ani, pe care i-a petrecut pe scenă, aşa cum a făcut toată viaţa. Opera română din Clu j a transmis în direct spectacolul Nu-ntreba câţi ani am!, în care a îmbinat momentele muzicale cu cele actoriceşti. După o interpretare a unui text de Henrik Ibsen, Florin Piersic le-a pregătit o surpriză celor prezenţi, intrând într-un dialog spumos, aşa cum numai el ştie să-l facă, cu publicul.

În pelicula D-aş fi Harap Alb, în regia lui Gopo

Preşedintele României a semnat miercuri ieri decretul de decorare a actorului Florin Piersic, chiar în ziua în care acesta a sărbătorit împlinirea vârstei de 80 de ani.

„În semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, înţelegerea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale şi cinematografice şi a tinerelor talente, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer domnului Florin Piersic”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În Haiducii lui Şaptecai cu Marga Barbu

80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră ai celui mai cunoscut şi carismatic actor român de film şi teatru, dar şi cu o bogată carieră în televiziune şi divertisment, se transformă într-un puzzle de voci, impresii, gânduri şi sentimente: un Florin Piersic privit prin ochii colegilor de generaţie (Florina Cercel, Stela Popescu, Alexandru Arşinel), dar şi ai unora din generaţii mult mai tinere (Medeea Marinescu, Tania Popa, Dan Bordeianu), într-o poveste care pare fără sfârşit!

Florin Piersic s-a născut în 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, din părinţi bucovineni. A trăit în localităţile Corlata, Pojorâta, Cajvana, la Cernăuţi, apoi din nou la Cluj-Napoca, unde a urmat cursurile Liceului de băieţi numărul 3, cunoscut în prezent sub numele de Colegiul Naţional Emil Racoviţă.

În Misterele Bucureştilor alături de Ion Dichiseanu

În anul 1957 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (UNATC, cum este cunoscută în prezent), fiind coleg de generaţie cu mari actori ai scenei româneşti – Leopoldina Bălănuţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Geta Angheluţă, Dumitru Furdui, Liviu Crăciun ş.a. A debutat în acelaşi an în filmul Ciulinii Bărăganului, în regia lui regizat de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis, în care a interpretat rolul lui Tănase. I-a dat replica Clody Bertola.

În Mărgelatu cu Szobi Cseh

La doi ani după absolvire a început colaborarea cu Teatrul Naţional din Bucureşti, debutând în piesa Discipolul Diavolului. Modul său de a juca în piese precum Tragedia Optimistă, Oameni şi şoareci sau Orfeu în infern l-a propulsat imediat în rândul actorilor promiţători şi originali.

Florin Piersic şi-a serbat ziua la cinematograful care îi poartă numele

Activitatea sa a fost prolifică atât în teatru, cât şi în film. A dat viaţă unor personaje puternice pe scenele teatrelor din ţară în Act veneţian, genial în Zbor deasupra unui cuib de cuci, Gaiţele, Logodnicele aterizează la Paris, Dulcea Pasăre a tinereţii. Rolul din Străini în noapte, avându-le ca partenere de scenă pe Emilia Popescu şi apoi pe Medeea Marinescu, s-a bucurat de o apreciere entuziastă.

Străini în noapte, cu Florin Piersic şi Medeea Marinescu, revine la Timişoara pentru o nouă reprezentaţie, joi, 24 martie 2016, în sala Operei Naţionale Române, de la ora 19.00.

În Străini în noapte, cu Medeea Marinescu

Faimosul actor Florin Piersic deţine un adevărat record: a jucat în această comedie romantică de aproape 300 de ori, atât în România, cât şi în străinătate. De aproape 10 ani spectacolul se clasează pe primele poziţii în topul preferinţelor iubitorilor de teatru, o adevarată operă de artă regizată de marele maestru Radu Beligan.

În domeniul cinema-ului cariera sa se întinde pe mai bine de patru decenii, jucând în aproximativ 60 de filme. De peste 50 de ani, Florin Piersic întruchipeaza eroi de legenda: haiduci, personaje istorice, aventurieri cu inima mare sau oameni simpli. Caractere cărora le-a dat o interpretare psihologică profundă şi un şarm irezistibil, din pelicule ca Aproape de soare (1960); S-a furat o bombă (1962); Neamul şiomăreştilor (1965); şapte băieţi şi o ştrengăriţă (1967, coproducţie româno-franceză, cu Jean Marais); Mihai Viteazul (1971); seria din 1971 – Haiducii lui şaptecai, Zestrea Domniţei Ralu, Săptămâna Nebunilor, în care îi dă viaţă haiducului Anghel şaptecai ; Fraţii Jderi (1974); Comoara din Carpaţi (1975); Pintea (1976); Eu, tu şi… Ovidiu (1978); o altă serie cinematografică cu personajul emblematic numit MărgelatuDrumul Oaselor (1980), Trandafirul Galben (1982), Misterele Bucureştilor (1983), Masca de Argint (1985), Colierul de Turcoaze (1986), Totul se plăteşte (1987); În fiecare zi mi-e dor de tine (1988), Eminescu versus Eminem (2005).

În Pintea

Să mai adăugăm: Celebrul 702 (1961), Drum nou / Lada cu zestre (1961), Paşi spre lună (1963), Frumoasele vacanţe (1967), Columna (1968), Aventuri la Marea Neagră (1972), Paraşutiştii (1972), Elixirul tinereţii (1975), Cuibul salamandrelor (1976), Roşcovanul (1976), Tufă de Veneţia (1976), O lebădă iarna (1983)…

S-a implicat şi în proiecte în domeniul televiziunii – Visul unei nopţi de iarnă (piesă înregistrată în 1980 în studiourile TVR, difuzată şi azi în perioada Crăciunului, având mare succes la public), Ultima haltă în Paradis, Jocul de-a vacanţa. În ultimii ani a jucat şi într-o telenovelă, Lacrimi de iubire, şi a dublat şi un personaj în filmul Cars II.

Potrivit opiniei criticilor de film, Florin Piersic a avut de la început capacitatea de a da naştere unor personaje istorice puternice, a căror legendă a trecut dincolo de ecran, încă de la filmul istoric Neamul Şoimăreştilor, din 1965, în regia lui Mircea Drăgan, până la haiducul Anghel Şaptecai, haiducul Grigore Pintea sau Mărgelatu, în care spiritul de aventură şi cascadoriile au cucerit inima publicului. Frumuseţea şi farmecul său au lăsat amprenta asupra unor filme romantice sau inspirate din basme – De-aş fi Harap Alb, Rămăşagul, Eu, tu şi… Ovidiu sau În fiecare zi mi-e dor de tine.

În Haiducii lui Şaptecai

În 1967 actorul a jucat în Şapte băieţi şi o ştrengăriţă (Sept hommes et une garce), coproducţie româno-franceză în regia lui Bernard Borderie şi Petre Pitt Popescu.

Rolurile Anghel Şaptecai, haiducul din epoca fanariotă, sau Mărgelatu, personaj care sprijină mişcările revoluţionare din 1848, îl propulseză în rândul marilor actori de filme de aventuri. Colaborarea cu actriţa Marga Barbu şi cu cascadorul Szobi Cseh reprezintă o pagină importantă a istoriei cinematografiei româneşti.

Florin Piersic, un James Bond

Alături de Rodica Mandache este şi azi protagonistul unei piese care atrage şi publicul tânăr – Visul unei nopţi de iarnă, iar cu piesa Străini în Noapte, comedia romantică a lui Eric Assous (rolul său a fost cândva interpretat de Alain Delon pe scenele franceze) alături de Medeea Marinescu umple scenele teatrelor din ţară. De altfel, de la jumătatea lunii noiembrie a anului 2015 până la 1 februarie 2016 piesa a ajuns în 30 de oraşe din România, în cadrul Turneului aniversar Piersic 80.

Florin Piersic a fost căsătorit în anii ’60 cu actriţa Tatiana Iekel, cu care are un fiu, Florin Piersic Junior, un talentat actor al tinerei generaţii.

Iubeşte cu pasiune caii

A urmat o a doua căsătorie tot cu o actriţă, o frumuseţe a anilor ’70 – Anna Szeles, care i-a dăruit al doilea fiu, pe Daniel, iar apoi aceasta a ales o carieră în Ungaria.

Acum este căsătorit cu Ana Török, originară din Cluj.

Este bunic. Are o nepoată, Sonia, din partea lui Florin Piersic Junior, şi un nepot, Mark Cristian, fiul lui Daniel, care trăieşte la Viena.

Un personaj veşnic tânăr, Florin Piersic

Este cetăţean de onoare al mai multor oraşe, a primit mai multe distincţii, printre care Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru prestigioasa carieră artistică. Are o stea pe Bulevardul Celebrităţilor din Bucureşti.

„Eu am nevoie de spectatori, nu pot singur să stau în baie şi să vorbesc cu mine în oglindă? Ce să-mi spun? Că sunt frumos? Nu mai sunt de mult. Că sunt tânăr? Nu mai sunt de mult. În rest, luaţi-mă aşa cum sunt, bucuraţi-vă că mai ciripesc, că mai zic şi eu câte ceva”, afirma în interviul acordat RTV.

Afişul spectacolului de la Opera Naţională din Cluj

Maestrul şi-a adus aminte de cei care au plecat dintre noi: „Asta e durerea mea mare, că toţi martorii mei, profesional vorbind, toţi cei care au fost cu mine, care au râs cu mine, au lăcrimat cu mine, am împărţit cu ei extraordinar de multe momente pe care eu le ştiu. Am atâtea poveşti despre fiecare. Nu mai sunt mulţi cu care am fost alături. Gândiţi-vă: Marga Barbu, Colea Răutu, Sobi Cseh… a fost pentru mine o lovitură, m-a înjunghiat cineva ştiind că a plecat sau că pleacă, pentru că ştiam că nu se simte bine. Am colegi de teatru, de film, din liceu, din facultate pe care n-am să-i mai văd niciodată. Nu mai e Leopoldina Bălănuţă, nu mai e Dem Furdui, nu mai sunt mulţi, cei cu care am fost alături, Amza Pelea, Cozorici, Rauţchi, Emanoil Petruţ. Mi-au lăsat o pată pe inimă. I-am iubit pe toţi oamenii ăştia”, spunea Florin Piersic cu durere în voce şi cu lacrimi în ochi.

Aplauze pentru Florin Piersic

Îmi aduc aminte de un alt interviu al său din Formula AS, în care mărturisea: ”Zilele mele curg printre repetiţii, spectacole, filmări, întâlniri cu prietenii buni, drumurile prin ţară şi reîntoarcerea acasă, bucuria serilor petrecute cu cei dragi în micul meu univers, unde sunt împărat, unde sunt iubit pentru că am puterea – şi acasă, şi pe scenă, şi în faţa camerelor de filmat – să fac oamenii să zâmbească şi să se simtă iubiţi. Spre deosebire de oamenii politici, de oamenii zilei, de stelele căzătoare ale modelor efemere, «băile» mele de mulţime, fie că sunt pe o scenă de teatru sau într-un show de divertisment, sunt în apele curate ale sincerităţii şi ale afecţiunii reciproce. Da, eu nu pot trăi singur, chiar şi într-un tren dacă mă urc şi nu e nimeni în compartiment, merg până găsesc pe cineva cu care pot vorbi, chit că acela, singurul om din tren, e mecanicul de locomotivă.

Împreună cu fiul său cel mare, Florin Piersic Jr.

Avem fiecare din noi o nevoie uriaşă şi permanentă de dovezi de iubire. Dar ce vorbesc eu, nu numai noi, oamenii, dar şi restul fiinţelor lăsate de Dumnezeu, fie că e un fir de floare, un copac, un animal necuvântător. Ele chiar ştiu mai bine să deosebească sentimentele sincere de cele prefăcute. Pe când noi, oamenii, uneori suntem atât de disperaţi, încât avem nevoie şi să fim minţiţi că suntem iubiţi. Dragilor, suntem făcuţi din iubire, trăim pentru a primi şi a dărui iubire. Dacă n-am avea-o, măcar un strop din când în când, ne-am usca precum un copac în arşiţă, cu rădăcinile crescute pe-o stâncă golaşa. De altfel, cred că în întreg Universul e o sete mereu nepotolită de iubire, cred că şi stelele, sorii şi luceferii au nevoie de ea, ca să nu se stingă.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.