Dinu Săraru, la aniversare

Director de teatru, dramaturg, eseist, publicist, romancier și scriitor român. Iubit, apreciat dar și controversat. Toate aceste cuvinte îl pot descrie pe sărbătoritul zilei: Dinu Săraru.

Constantin Grigore (Dinu) Săraru s-a născut pe 30 ianuarie 1932, în comuna Slătioara, județul Vâlcea. 

A fost directorul Teatrului Mic și Teatrului foarte Mic din București între anii 1977 și 1990. A făcut parte din C.C. al P.C.R. Mult timp este marginalizat de noile autorități rezultate după 1989. Însă președintele Ion Iliescu, ca urmare a sprijinului deschis acordat de Dinu Săraru în timpul campaniei electorale, în anul 2001 îl numește directorul Teatrului Național din București, scrie wikipedia.

Și-a dat demisia din aceasta funcție în anul 2004, odată cu Ministrul Culturii și Cultelor Răzvan Theodorescu, iar presa a speculat că a făcut acest gest înainte să fie demis de noul președinte, Traian Băsescu.

Romanele sale pe teme țărănești Niște țărani, Dragostea și revoluția și Clipa, care i-au adus faima înainte de 1989, au fost puternic contestate de criticii literari după 1990, pentru adeziunea implicită la stilul romanului socialist, pe tema colectivizării.

Astăzi, la aniversare, Nicu Alifantis a ținut să scrie câteva cuvinte speciale pentru „dragul meu Om Mare de la Teatrul Mic“.

Marele câștig al trecerii mele prin viață, cel puțin până în prezent, a fost acela de a întâlni oameni, care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puțin, mai discret sau mai intens, mi-au marcat existența. Niciodată, dar niciodată, aceste întâlniri nu pot fi date uitării.
Prin valoarea și personalitatea lor atât de bine conturate mi-au lăsat moștenire, fie o vorbă, fie o faptă, fie un gest, înfipte adânc în minte, dar mai ales în inimă.
Te întrebi uneori și, pe bună dreptate, cum poți mulțumi acestor oameni care cândva, într-un anume moment al existenței tale, ți-au întins o mână, ți-au dat putere, te-au motivat, te-au făcut să te simți „important”… Simplu.
Nu-i uita și, mai ales, poartă-i în suflet.
La mulți ani, dragul meu Om Mare de la Teatrul Mic, la mulți ani, domnule Dinu Săraru!
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

14 Comentarii

  1. A fost contestat de toți imbecilii care nu au scris în viata lor nici măcar o carte postala și se lăudau cu romane ascunse în sertare

  2. fost contestat de catre lumea neandoctrinata. l-au aplaudat aia cu secera si ciocanul.

  3. Stergeti mesajul lui Nicu Alifantis. Sun infiorator de putini cei care citesc asa ceva si mai si inteleg. Bagati aia cu JOS KOMUNIZMU si sa vedeti ce audienta maxima veti avea.Plus aia cu SLAVA UKRAINA!

  4. Ma întreb câți trotinetisti care înfulecă burgeri au citit Niște Țărani 🤣🤣🤣🤣

  5. un mare scriitor, un mare director de teatru inegalabil in functia de director a 3 teatre, teatrul mic, foarte mic si national. Niste scursori l-au scos din teatru. O mare porcarie.
    LA MULTI ANI MAESTRE.

  6. Ce sa vezi? ficasa a fost angajata pe post de activist cultural ca Stelica (pe care il shtiu foarte bine) la o casa de cultura. Despre ce vorbim noi aici? kamunizm .01. 02???
    Regards, Con

  7. Ce sa vezi? ficas a a fost angajata pe post de activist cultural ca Stelica (pe care il shtiu foarte bine) la o casa de cultura. Despre ce vorbim noi aici? kamunizm .01. 02???
    Regards, Con

  8. Ca sa-l intelegeti pe ” Marele Om Mare de la Teatrul Mic” , trebuie sa fiti , ” Niste tarani” .Si Sadoveanu a facut parte din nomenclatura si nu mai este mare scriitor ?, Hai sa aruncam la gunoi totul . Labis , Preda , Jebeleanu , Barbillian ,Micu , chiar si pe ala care-si publica foiletoanele la Cotidianul, etc……Probabil ca pentru detractori este mai interesanta ” Mein Kampf” sau ” Monstrul din Loch Ness” decit opera lui Dinu Sararu.Si @ singur 10 cu felicitari.

  9. DE CE SĂ MAI CITIM? CITEȘTE CIOLACU,CIUCĂ,WERNER ȘI ALȚIIIII-BILEȚELELE BIDENO-URSULICE! ȘI-I DESTUL !-„DUPĂ CE FEL DE COCONI SUNTEM” !

  10. Păcat că aruncăm cu noroi în nişte personalităţi autentice ! A mai fost o campanie, prin 1990, a „lupilor tineri” care-l voiau scos din literatură chiar şi pe EMINESCU ! De ce ? Păi atunci scoateţi şi cronicarii, şi pe boierul Neacşu cu celebra sa scrisoare (vezi, pt. mai puţin informaţii, măcar Wikipedia !!!), şi pe Rebreanu, chiar Slavici, Duiliu Zamfirescu, şi, de ce nu, pe Badea Cârţan cât şi pe cei care au schimbat alfabetul slavon în „limba română” – recte Alex. Ioan Cuza !. Scoateţi TOT şi veţi rămâne goi (fără, neapărat, conotaţia din ebraică!) şi vă veţi zvârcoli în mocirla mizeriei căreia îi daţi un nume: SUTEM NIMENI ! Cum veţi deveni un CIORAN, un ELIADE, un GHERASIM LUCA, un BRÂNCUŞI, un COANDĂ, un PAULESCU, un BACOVIA, UN… şi UN… – ce listă lungă poate urma !!! Fiţi liniştiţi şi orbecăiţi prin mlaştina voastră, domnilor Rică Venturiano ! Am scris aceste rânduri ca o reacţie furibundă împotriva atâtor detractori. REŢINEŢI, voi, detractori ai neamului românesc !: Fala, aurul, arginţii voştri vor păli la JUDECATA ISTORIEI !

  11. Și ce vezi extraordinar in asta ? Toți politicienii își angajează rudele, prietenii, partenerii. Important este că aceste personaje angajate pe relații să-și facă treabă corect la locul de muncă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.