Lagărul de la Mureş: Trei persoane arestate preventiv

UPDATE Cei trei inculpaţi din dosarul instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş referitor la azilul de la Bărdeşti au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în urma unei şedinţe de judecată care a durat aproximativ şapte ore.

Tribunalul Mureş a admis, în Cameră de Consiliu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş privindu-i pe cei trei inculpaţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

„În temeiul art. 223 alin. 2 Cod de procedură penală, dispune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul P. C. I. pentru o perioadă de 30 zile începând cu data de 30.07.2023 până la data de 28.08.2023 inclusiv. În temeiul art. 223 alin. 2 Cod de procedura penală, dispune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii P. J. şi P. F.T. pentru o perioadă de 30 zile începând cu data prinderii acestora. În temeiul art. 230 Cod procedură penală dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă”, se precizează pe portalul Tribunalului Mureş.

Instanţa a respins ca neîntemeiate cererile de luare a măsurii arestului la domiciliu sau a controlului judiciar, formulate de inculpaţi.

Cei trei au drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Trei persoane au fost reţinute de DIICOT în legătură cu modul în care mai mulţi oameni cu dizabilităţi erau ţinuţi în subsolul unui azil din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş, administrat de Asociaţia „Re-Min”.

Potrivit unor surse judiciare, au fost reţinuţi administratorul şi preşedintele asociaţiei, precum şi un angajat al azilului, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

Conform DIICOT, în anul 2020, inculpaţii au constituit un grup infracţional în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători.

Banii destinaţi îngrijirii bătrânilor au fost folosiţi cu preponderenţă în beneficiul membrilor grupării.

„Persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, au fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei. La data de 27.07.2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilităţi, aflate în subsolul unei clădiri aparţinând asociaţiei, cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea. În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ trei metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica. Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Maramureş şi Covasna”, anunţă DIICOT.

Cele trei persoane reţinute vor fi duse sâmbătă la Tribunalul Mureş, cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cazul a fost descoperit de membrii organizaţiei Centrul de Resurse Juridice, organizaţie implicată şi în dezvăluirile privind „azilele groazei” din Voluntari.

În urma mai multor sesizări, CRJ a efectuat joi o vizită de monitorizare neanunţată la Centrul de îngrijire şi asistenţă „Căsuţa Lu’ Min” din localitatea Bărdeşti.

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, patru persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (non-verbale şi incapabile a se deplasa). (…) Imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgenţă ajutor la 112. Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului. După aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident şi pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanţă, pe care era un afiş pe care scria ‘Materiale de construcţii’. Am solicitat deschiderea uşii şi am constatat că dincolo de aceasta mai erau câteva încăperi în care am găsit alte două persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 mp, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spaţiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi”, informa CRJ într-un comunicat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Doar 3 persoane la cate aziluri criminale exista in Romania? E clar, un exercitiu de imagine cu final asteptat, nu strica nimanui.

  2. Cam bate la ochi. Cei de la azilul „groazei” din localitatea Bardesti, județul Mureș, vinovații de serviciu, îi primeau cu brațele deschise, la orice oră, în incintă pe onegistii de la CRJ, aflați într-o vizită de monitorizare neanuntata. Cu alte cuvinte erau mâna în mână.

  3. Mda,. e ca in cazul băieților secui care au comandat pizza și au stat ani de zile nevinovați in pușcărie,. Acu e vorba de capitala Ținutului Secuiesc bre, Târgu Mureș..Deci e de acuzat incriminat și pedepsit bre,.Chiar de sunt românioi venituri de obicei prea patrioți. și prea suspect de lăsat cu lanțul mai lung..Bucureștiul, firea, mizeriile sudiste sunt automat uitate.. Ungurimea bre. Ei sunt cauza tuturor relelor. Ce puii mei..

  4. Lagar era la Auschwitz, nu sariti calul, aici e vorba de Afaceri… Azilele in cauza sunt private, prin externalizarea serviciilor Sociale care sunt treaba Statului….Ele sunt surse de bani pentru intreprinzatori….Am vazut la TV cum ieseau pe poarta unui asemenea Stabiliment vreo 30 de controlori din multiple institutii ale Statului….Pana la acest scandal nu puteau intra in Stabiliment pentruca proprietatea e sacra, nu o poti atinge nici cu o floare…cine e prost sa se lege la cap fara sa il doara?

  5. În cazul podului de la Beclean, județul Bistrița-Nasaud, pe peste Somes, lung de 580 de metri, prăbușit recent, nu s-a comentat nimic. Ce arestări a făcut DIICOT în acest caz?

  6. Dosare penale si la cei care cu o luna-doua in urna au fost in control si nu au consemnat nimic din situatia faptica de acolo.
    Lipsa de profesionalism, neglijenta in serviciu, oarece interese personale, luare de mita…….
    Procurorii sa ancheteze toate pistele.
    Gunoaiele societatii trebuiesc stirpite !

  7. o mafie nationala a azilelor? Cine o coordoneaza aceasta-i intrebarea!
    Exista i mafie a imormantarilor?
    Cati bani da statul pentru o imormantare, stie cineva?..

  8. am si eu o parere, apostata, desigur. in a afara de pandele si de firea nici nu exista alti infractori de interes Romania educata ! a venit ordin de la Imparatie, caci a ei este imparatia si puterea si marirea !

  9. @ Nagy Medvecz- a cui capitala este Maros Osorhely ? hai , las-o jos ca macane urat si pute.

  10. PĂI AȘA ARATĂ ANTICAMERA LUMII DE DINCOLO?!?! (câte ore trebuie lăsate între douăcomentarii-?0)

  11. Totul , dar absolut totul pare premeditat, in legatura cu azilele de batrani si persoane cu dizabilitati ! ar fi demn de luat in seama un studiu de caz incepand cu legile care au permis infiintarea , finantarea si controlarea acestor entitati ; mai pe romaneste inca de la nota de fundamentare, cu propunerea, cu votarea legii, HG-ului, a normelor de aplicare …ce o fi si terminind cu notele de control, cu avizele de infiintare …sa apara numele persoanelor implicate in tot lantul cauzal si relatiile dintre ele…de natura profesionala sau grad de rudenie sau apartenenta la un partid si… poate, poate se intrevede marea excrocherie pusa la cale ” cu acte in regula ” ! ce ziceti , vi se pare interesanta propunerea ? daca nu va place , atunci ce credeti despre marile democratii ..USA SI COREEA DE SUD care nu au abolit pedeapsa cu moartea …sa le urmam exemplul si sa cerem modificarea Constitutiei ? acolo se va ajunge. pentru ca in situatii exceptionale se impun masuri exceptionale /radicale !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.