Laurenţiu Ciurel, amicul lui Ponta şi Şova, greu de demis

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, cel care apare în dosarul DNA în care sunt vizaţi fostul premier Victor Ponta şi senatorul Dan Şova, a ameninţat că dacă va fi dat jos de la conducerea companiei va cere despăgubiri imense în instanţă.

,,Voi acționa în judecată și voi sta acasă pe bani mulți în cazul în care voi fi revocat. Acțiunea a fost întreprinsă de Fondul Proprietatea, cu care voi avea un proces pe 21 ianuarie și le voi cere despăgubiri de 100 de milioane de dolari pentru bețele puse în roatele companiei”, a declarat acesta într-un interviu pentru Jurnalul TV Sud.

Ciurel, fost membru al PSD, a condus termocentrala de la Rovinari, înainte să fie înglobată în CEO. Din 2012, este numit director general la Complexul Energetic Oltenia, gigant care a înglobat cele mai mari termocentrale din ţară, Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi minele din Oltenia deţinute de Societatea Lignitului Oltenia.

Mai întâi a fost numit interimar şi apoi, în ianuarie 2013, a fost numit manager privat, proces contestat de un acţionar minoritar, Fondul Porpietatea, care acuza încălcări ale legilaţiei. Conform FP, Ciurel a fost numit de un Consiliu de Supraveghere cu mandat interimat limitat.

În plus, Ciurel era membru PSD, ceea ce contrazicea o ordonanţă de urgenţă care se referă la depolitizarea managementului din companiile de stat. În vremea mandatului său, CEO a ajuns compania cu cele mai mari pierderi raportate de o companie de stat, aproape 700 milioane de lei. Iar Ciurel a preluat-o de la un plus de 118 milioane de lei.

Totodată, a crescut valoarea creanţelor de la 300 milioane de lei, în 2012, la un miliard de lei, în 2014. În plus, plăţile restante au trecut de 50 de milioane de lei în 2014, deşi în 2012 acestea erau la nivelul 0. Ciurel este inculpat, alături de Ponta şi Şova, în dosarul Turceni-Rovinari.

Procurorii DNA îl acuza de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată. Faptele pentru care este acuzat s-au petrecut în perioada 2007-2008 când deţinea funcţia de director de investiţii la Complexul Energetic Rovinari, ulterior de director general al aceleiaşi companii.

Conform Hotnews, Ciurel ar fi într-un conflict de interese în condiţiile în care CEO s-a constituit parte civilă în procesul Turceni-Rovinari. Din acest motiv, Consiliul de Supraveghere al Complexului ar fi urmat să discute în şedinţa de luni demiterea lui Ciurel, dar din lipsă de cvorum aceasta s-a amânat. Doi din cei şapte membri ai Consiliului şi-au dat demisia, iar un al treilea, reprezentantul Fondului Proprietatea, nu se afla în ţară.

Noul ministru al energiei, Victor Grigorescu, a spus că Ciurel este dispus să-şi dea demisia, fiind o decizie benefică pentru companie. Numai că directorul CEO l-a contrazis. „Ministrul nu mi-a reproşat că aş fi greşit ceva sau că aş fi dus compania într-o zonă de risc, ceva profesional.

Reproşul a fost că nu am prieteni şi că am supărat foarte tare anumite persoane. (…) Am fost numit în aceasta funcţie după o selecţie făcută de o firmă germană, selectată de Ministerul Economiei în anul 2011. Singura instituţie care mă poate demite este Consiliul de Supraveghere, nu poate nimeni altcineva. Ce am semnat am semnat cu Consiliul de Supraveghere”, a declarat Ciurel, potrivit Pandurul.

La momentul numirii în funcţia de manager privat, Cotidianul.ro scria că Kienbaum, cea mai mare firmă de executive search din Germania, a fost plătită cu 250.000 euro de guvern pentru a susţine că cel mai bun manager privat pentru Complexul Energetic Oltenia este chiar fostul vicepreşedinte al PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel, care fusese deja numit, politic, la cârma principalului furnizor de energie electrică al României.

Cum instalarea de manageri privaţi în fruntea companiilor de stat este o cerinţă primordială a FMI, încercând să ascundă că s-a cheltuit o sumă colosală pentru confirmarea în funcţie a unui manager politic, atât Kienbaum, cât şi guvernul l-au prezentat pe Ciurel ca fiind “cetăţean australian”, un manager privat de mare anvergură care n-are nicio legătură cu vicepreşedintele PSD Gorj. Pentru această escrocherie, dubla cetăţenie (română şi australiană) a lui Ciurel a fost mană cerească.

Ca director general al Complexului Energetic Rovinari, în perioada 2007 – 2008, Ciurel i-a umplut de bani publici pe Victor Ponta şi Dan Şova, sub pretextul unui contract de asistenţă juridică încheiat de compania de stat cu Casa de Avocatură Şova. Odată cu confirmarea ca manager privat a lui Ciurel, băieţii deştepţi primesc un semnal clar: să stea liniştiţi, fiecare la locurile lor. Nu se schimbă nimic, vor căpuşa pe mai departe Complexul Energetic Oltenia.

Potrivit DNA, în calitate de director la Direcția Investiții din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), Ciurel a semnat la datele de 03.09.2007, 19.12.2007 și 22.12.2008 trei acte adiționale la contractul de asistență juridică denumit „Consultanță juridică pentru încheierea contractelor de finanțare și execuție a instalațiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 și 6 Rovinari” încheiat cu SCA „Șova și Asociații”, prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistență juridică.

Contractele au fost atribuite în mod direct către SCA „Șova și Asociații” fără nici un fel de procedură concurențială, fără ca sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziții Publice al companiei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea atribuțiilor de serviciu.

În executarea actelor adiționale, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Ciurel a semnat și avizat din partea C.E.R. facturile și notele de onorarii în valoare de 1.665.717,41 lei. Valoarea plătită efectiv este cu mult peste sumele estimate prin contractele adiționale, iar banii plătiți au provenit din fondurile de investiții. Această conduită a condus la vătămarea intereselor legale ale CER și a produs o pagubă CER în cuantum de 1.665.717,41 lei, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite către SCA „Șova și Asociații”, susţin procurorii DNA. În calitate de director general și ordonator de credite al C.E.R., Ciurel a încheiat, la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistență cu SCA „Șova și Asociații”, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (C.E.R) și SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA (ICM), cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, într-un litigiu care avea ca obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut o către ICM.

Contractul de asistență juridică a fost încheiat, deși complexul energetic beneficia deja de asistență juridică din partea societății de avocați, în baza contractului menționat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condițiile în care la momentul semnării contractului, părțile din litigiul principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții (înțelegeri).

În urma încheierii acestui contract, C.E.R. a fost prejudiciat, spune DNA, cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”. Contractul respectiv, distinct de cel în legătură cu desulfurarea grupurilor energetice 3 și 6, a fost încheiat la insistențele lui Dan Şova, cel care a și conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”.

Cu referire la același litigiu, la numai câteva zile după încheierea contractului de asistență juridică, respectiv la 19 februarie 2008, Ciurel a încheiat cu ICM tranzacția (înțelegerea) prin care Complexul Energetic Rovinari se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani.

Tranzacția prin care CER se obliga să achite suma de bani menționată a fost încheiată de Ciurel fără ca acesta să aibă mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și cu încălcarea Legii nr. 243/2005 care prevedea stingerea creanței prin majorarea capitalului social al CER și emiterea de noi acțiuni. Prin această conduită infracțională CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, corespunzător cu sumele plătite nelegal lichidatorului judiciar al ICM, mai susţin procurorii DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.