Le Meraviglie, câştigător al Grand Prix la Cannes, deschide „ANONIMUL”

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL”, organizată de Fundaţia “Anonimul” cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române – coproducător, va avea loc în perioada 12-17 august, în Bucureşti, la Verde Stop şi Cinema Studio.

Inclus în Competiţia Oficială Cannes 2014 şi distins cu “Grand Prix” de către Juriul prezidat de Jane Campion, filmul “Le meraviglie”/ “The wonders”/ “Minuni” va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent “ANONIMUL, la Bucureşti, pe 12 august.

Le meraviglie” este povestea unei familii multietnice de apicultori din zilele noastre, care încearcă să supravieţuiască în condiţii de criză. Din distribuţie fac parte Alexandra Lungu şi Monica Bellucci. Gelsomina, cea mai mare dintre cele patru surori, este moştenitoarea desemnată a unui “regat” ciudat, construit de tatăl lor pentru a le proteja de “sfârşitul lumii”. O vară extraordinară, în timpul căreia regulile stricte, care până acum au ţinut familia unită, tind să fie încălcate: în parte din cauza sosirii lui Martin, un tânăr infractor pe care îl găzduiesc în cadrul unui program de reabilitare pentru tineri, dar şi de participarea comunităţii locale la filmările unui concurs cu premii mari, “Il paese delle Meraviglie” (“Ţara Minunilor”), prezentat de misterioasa Milly Catena (Monica Bellucci).

Monica Bellucci în Le meraviglie

Rolul principal, cel al Gelsominei, este interpretat de românca Alexandra Lungu, care locuieşte alături de familia sa în Italia încă din 2006. Alexandra a fost descoperită de regizoarea Alice Rohrwacher, în timpul unei ore de religie: “Nu ştiam exact cum doream să fie personajul Gelsomina, însă ştiam că o voi recunoaşte când o voi vedea. Şi exact asta s-a întâmplat. După mai multe luni de căutare, nu am avut niciun dubiu când am văzut-o pe Maria Alexandra Lungu la ora de religie. Avea 11 ani”.

Pentru rolul interpretat în “Le meraviglie”, Alexandra Lungu a câştigat un premiu special din partea “Sindicatului Naţional al Jurnaliştilor de Film” din Italia. Ea va fi prezentă la Bucureşti, la lansarea filmului.

Din distribuţia filmului mai fac parte: Sam Louwyck, Alba Rohrwacher, Sabine Timoteo şi Agnese Graziani.

Alice Rohrwacher s-a născut în 1981 în Fiesole (Italia) şi a studiat în Torino şi Lisabona. “Corpo celeste”, primul ei lungmetraj, a avut premiera la Cannes 2011, în cadrul secţiunii Quinzaine des réalisateurs, şi a câştigat 4 premii la festivaluri de film internaţionale, printre care şi Premiul pentru debut la Göteborg Film Festival 2012. “Le meraviglie” este cel de al doilea lungmetraj al său.

Le meraviglie”/ “Minuni” este distribuit în România de “Transilvania Film”.

A Most Wanted Man”, ultimul film în care a jucat Philip Seymour Hoffman, va închide cea de a 11-a ediţie a Festivalului “Anonimul”.

O vară specială pentru fetiţele din Le meraviglie

Cel mai căutat om este Issa, un imigrant pe jumătate cecen, pe jumătate rus, supectat de terorism. Acesta ajunge la Hamburg pentru a se infiltra în comunitatea islamică şi a recupera averea tatălui său. Prezenţa lui Issa în zonă atrage atenţia lui Gunther Bachmann (Philip Seymour Hoffman), şeful unei agenţii de monitorizare a grupurilor extremiste după 11 septembrie. Filmul este o cursă contra timp pentru a afla dacă Issa este o victimă sau un extremist.

Filmul este o adaptare a romanului omonim al lui John le Carré, autor a 23 de cărţi, din care 8 au fost deja ecranizate (printre care Tinker Tailor Soldier Spy şi The Constant Gardener).

A Most Wanted Man este ultimul film în care Philip Seymour Hoffman a interpretat un rol principal. Câştigător al unui premiu “Oscar” pentru rolul său din Capote (2006) şi nominalizat la “Oscar” de alte trei ori pentru “Cel mai bun actor” pentru rolurile sale din Charlie Wilson’s War, Doubt şi The Master, Hoffman îşi făcuse deja debutul în regia de film cu Jack Goes Boating în 2010. Era, de asemenea, un respectat actor şi regizor de teatru.

Philip Seymour Hoffman în The Most Wanted Man

A fost primul actor care s-a alăturat lui Corbijn în realizarea acestui film şi, deşi la început au existat câteva neînţelegeri pe care însuşi regizorul le recunoaşte, la finalul filmărilor Corbjin afirma că Hoffman este cel mai mare actor cu care a lucrat vreodată, iar Hoffman îi scria lui Corbjin că este absolut necesar să repete experienţa de a lucra împreună.

Alături de Philip Seymour Hoffman, din distribuţia filmului mai fac parte Rachel McAdams (Sherlock Homes: A Game of Shadows, Midnight In Paris, The Notebook), Willem Defoe (The Grand Budapest Hotel, Nymphomaniac), Robin Wright (The Private Lives of Pippa Lee, Forrest Gump, câştigătoare a unui “Glob de Aur” pentru rolul său într-un serial de televiziune – House of Cards), Daniel Bruhl (Good Bye Lenin, Inglourious Basterds, Rush).

Secvenţă din pelicula Incompresa

Anton Corbijn este un regizor de origine olandeză, a cărui carieră în artele vizuale este deja foarte apreciată, făcându-se documentare ce îl au ca subiect, precum Shadow Play. În 2011 a fost invitat să facă parte din juriul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Este un cunoscut fotograf, dar şi regizor de videoclipuri, printre artiştii cu care a lucrat numărându-se David Bowie, Mick Jagger, Don van Vliet (Captain Beefheart), Frank Sinatra, Roxette, Tom Waits şi “U2”. Anton Corbijn a fost timp de mai bine de 20 de ani directorul artistic al trupei Depeche Mode, realizând videoclipurile, fotografiile şi conceptele grafice pentru turneele trupei. Primul său lungmetraj este cunoscutul film Control (2007) despre viaţa lui Ian Curtis, solistul trupei Joy Division, inspirat din întâlnirea pe care Corbijn a avut-o în noiembrie 1979 cu trupa, înainte de moartea lui Ian. În 2010 a urmat filmul de acţiune The American, cu George Clooney în rol principal.

A Most Wanted Man/ Vânătoarea de spioni este prezentat în avanpremieră în România, prin amabilitatea “Forum Film România”.

Bucureşti, te iubesc

Prezentat în cadrul selecţiei competitive “Un Certain Regard” de la Cannes 2014, lungmetrajul regizat de Asia Argento, Incompresa, va fi proiectat în cadrul secţiunii Actorii în spatele camerei. Filmul spune povestea Ariei, o fetiţă de 9 ani, prinsă în conflictul dintre părinţii ei care se despart (Charlotte Gainsbourg şi Gabriel Garko). Aria este mereu pe drumuri, alături de prietenul ei cel mai bun, motanul Dac. Genericul de început şi cel de final sunt semnate de Brian, celebrul solist al formaţiei de rock alternativ Placebo.

Proiecţie specială pe râul Dâmboviţa: Omnibuzul ANONIMUL 10

Omnibus ANONIMUL 10

Festivalul Internaţional de Film Independent “ANONIMUL” vă invită miercuri, 13 august, începând cu ora 20.30, la “Centrul de Ecoturism Rowmania”, pe Dâmboviţa, la un eveniment special, realizat alături de “Asociaţia Ivan Patzaichin – MILA 23”.

În cadrul acestui eveniment va fi proiectat pe un ecran uriaş, aflat de o parte a râului Dâmboviţa, “Omnibusul ANONIMUL 10”, un film colectiv compus din trei scurtmetraje regizate de actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu. Spectatorii vor putea vedea filmul într-un spaţiu neconvenţional: fie din lotci sau padele amplasate în apă, fie de pe iarbă, într-un cadru special amenajat.

Omnibusul produs în 2013, cu ocazia aniversării a 10 ani de existenţă a festivalului, a fost prezentat în cadrul programului “Actori în spatele camerei” la cea de-a zecea ediţie.

Centrul de Ecoturism Rowmânia

Actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu au scris scenariile şi au regizat poveştile a căror acţiune este legată de locul în care s-a desfăşurat festivalul timp de 10 ani, Delta Dunării. Filmările celor trei scurtmetraje au fost realizate la Sfântu Gheorghe.

Centrul de Ecoturism Rowmania”, de pe Dâmboviţa (segmentul de râu dintre Biblioteca Naţională şi Pod Unirea), este un proiect care îşi propune să atragă atenţia asupra unui concept care nu este încă deplin înţeles şi aplicat: ecoturismul.

Cei care trăiesc în mediul urban au pierdut în mare măsură legătura directă cu natura. Scopul ecoturismului este de a-i reconecta la acesta şi de a-i face să îl aprecieze altfel. Încercarea noastră de a recupera Dâmboviţa – un spaţiu public care, pe nedrept, şi-a pierdut identitatea şi frumuseţea – şi de a o reda bucureştenilor se înscrie tocmai în această direcţie. Vă invit, aşadar, să încercaţi în premieră o experienţă cinematografică de la luciul apei: o vizionare de film din barcă. Puteţi veni cu ea de acasă, noi punem la bătaie canotcile, stand up paddling-urile şi lotca solară”, spune Ivan Patzaichin.

Fine it’s Pink

Cele trei filme din cadrul “Omnibusul ANONIMUL 10” sunt:

Un Duet”, regizat de Andi Vasluianu, urmăreşte povestea unui scenarist şi a unui actor care vorbesc despre proiectele lor profesionale, dar ajung să-şi împărtăşească sentimente intime şi să-şi facă reproşuri. Cu ajutorul berii şi al vinului îşi regândesc şi derulează înapoi discuţia.

Cu: Ionuţ Vişan şi Mihai Calotă.

Kazimir, din filmul omonim semnat de Dorian Boguţă, locuieşte într-un sat lipovenesc retras, din Delta Dunării, şi este un diacon care posedă puteri tămăduitoare. Forţele binelui şi ale răului îşi fac simţită prezenţa în preajma unor turişti care au venit într-un moment total nepotrivit.

Trupa URMA în concert

Cu: Ion Rusu, Elias Ferkin, Alexandru Papadopol, Iulia Verdeş, Vitalie Todiraşcu, Ion Alici, Nicoleta Rusu, Ion Paliu.

Retur, de Emanuel Pârvu, este o poveste din Delta Dunării, unde oamenii sunt ghidaţi de credinţe arhaice, însă nici măcar pământul nu mai este în armonie cu obiceiurile lor învechite. Dezgroparea morţilor după 10 ani pentru a le spăla oasele se poate transforma într-o adevărată aventură. Deşi preotul le-a interzis sătenilor să mai sape la mormintele din cimitir, membrii unei familii din Sfântu Gheorghe decid să-l ignore.

Concerte la “Verde Stop Arena”

În cadrul Festivalului “ANONIMUL” vor avea loc concerte care vor preceda proiecţiile de la “Verde Stop Arena” în fiecare seară, începând cu ora 20.00. Accesul se face zilnic de la ora 17.30, iar intrarea este liberă.

Miercuri, 13 august, sunteţi aştepataţi la Concertul Old Stories. Proiectul Old Stories a luat naştere la ediţia din 2011 a Festivalului de Film “ANONIMUL”, şi este compus din Jul Baldovin, promotor al genului „fingerstyle”, la chitară acustică şi voce, Gelu Ionescu, care face parte din trupa Vama, la pian electric şi voce, şi Elena Pavel la voce şi percuţie. Toţi trei colaborează cu Mircea Vintilă, în cadrul trupei Brambura.

Joi este programat Concertul GuerriLIVE Radio Session: Theory of Mind. Trupa Theory of Mind a fost înfiinţată în luna februarie 2013 la Cluj-Napoca şi este formată din Vladimir Bosînceanu (voce, chitară, compoziţii), Andrei Bosînceanu (bass), Alex Cos (chitară) şi Tudor Bilt (tobe). Despre ToM, Bogdan Şerban, realizator GuerriLIVE , spune: „Se poate mai hipnotic şi mai intens ca Radiohead? Eu zic că se poate, chiar în România. Da, chiar la începutul de drum al trupei Theory of Mind pe numele ei”.

Vineri: Fine, it’s Pink. Trupa şi-a început călătoria muzicală la începutul anului 2013, în Iaşi. Soundul lor îmbină în mod natural genurile indie, post-rock, trip hop, electronic. În ciuda faptului că sunt o trupă nouă, FiP au devenit vizibili într-un timp scurt, remarcându-se la Cozla Music Fest, Street Delivery Iaşi, Electric Castle, Control Day Out şi Anti-Mall.

Formaţia Old Stories

Sâmbătă puteţi audia Concertul muzică electronică DJ Gojira.

Pe numele său real George Andreescu, Gojira activează încă din 2005 pe scena muzicală electro-techno-pop autohtonă, fiind renumit pentru mixurile sale de bass îmbinate cu ritmuri techno, breakbeat şi dubstep. A studiat pianul şi a făcut canto la şcoala de muzică din Slobozia, făcând naveta între acest oraş şi Ţăndărei – localitatea natală. Predispus către combinaţii îndrăzneţe şi nemaipracticate, prestaţiile sale oferă ascultătorilor un plus de adrenalină.

În sfârşit, duminică sunteţi aştetaţi la Concertul URMA. Grupul s-a înfiinţat la Cluj-Napoca în 2003 şi a semnat patru albume, Nomad Rhymes (2004), Anger as a Gift (2005), Trend Off (2007) şi Lost End Found (2013), despre care muzicienii spun că au o poveste comună: „Dacă stai la o ceaşcă de cafea şi asculţi albumele, vei vedea că se leagă, au punţi şi mesaje valabile pentru mult timp. Timbrul URMA se recunoaşte din orice melodie”. Prezentă de un deceniu pe piaţa muzicală, trupa URMA a susţinut sute de concerte, atât în ţară, cât şi dincolo de graniţele României, în Ungaria, Germania, Franţa, Anglia şi Elveţia.

Selecţia competiţiei de scurtmetraj ficţiune şi animaţie a fost realizată de criticul de film Irina Margareta Nistor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.