Legătura dintre „băieţii deştepţi” din Sănătate și SRI

Calea spre îmbogăţire a ”băieţilor deştepţi” din sănătate începe în anticamera directorului SRI, scrie într-un articol  OPINIE istoricul Marius Oprea.

„Tînărul întreprinzător Andrei Mihai Dracea s-a născut la Moscova înainte de 1989, ceea ce poate da indicii asupra obîrşiei sale şi, potrivit dezvăluirilor deputatului-fugar Cristian Rizea, şi-a făcut studiile tot acolo. Studii care i-au fost de folos – tinde să ajungă un tînăr oligarh în România.

…dar mai întîi drumul spre afacerile din sănătate trece prin gunoi

Dacă nu era deputatul Rizea, el însuşi un fost ”acoperit” al SRI-ulu, care fuge de braţul legii după ce a băgat cam adînc mîna în puşculiţa comună, n-am fi auzit de tînărul Dracea. Cristian Rizea, care şi-a făcut cam fără talent ”temele” predate ”via Chişinău” de cei care-l pilotează acum, l-a legat pe Andrei Mihai Dracea de un scandal izbucnit anul trecut, la firma de salubritate Romprest, care a făcut obiectul unei ”preluări ostile” de către Dracea, de la fostul patron Florian Walter.

Cel din urmă a fost dat pe mîna DNA-ului şi a murit, la scurtă vreme, în acea vîltoare a ”lichidării” sale, mai întîi economice. O moarte mult mai puţin spectaculoasă, decît cea a lui Condrea, de la Hexi Pharma. Walter, regele detronat al gunoiului de la Romprest, pe numele său de naştere Buşcă, a fost bişniţar de butelii înainte de 1989 şi a fost arestat după 1990 în Austria, pentru trafic de persoane. Şi-a schimbat numele în 2007: voia să cîştige un contract de salubritate la Baza americană de la Kogălniceanu, şi americanii n-ar fi fost fericiţi cu CV-ul lui Buşcă.

Florian Walter-Buşcă a fost denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie de către Bogdan Adimi, administratorul firmei patronului Dracea, care pe atunci era acţionar minoritar al Romprest – şi aşa a început totul. Buşcă devenise neserios, incontrolabil, pierduse bani cu fotbalul şi nu mai prezenta garanţii. Nici CV-ul său nu suna strălucit. Aşa că la ”gunoaie” trebuia schimbată ”dinastia”.

Rizea îl descrie în ”cartea” sa astfel pe Dracea: ”un tip discret cu afaceri în zona medicală, al cărui profil nu justifica absolut deloc implicarea sa într-o firmă cu atîtea probleme penale”, cum era Romprest. Administratorul firmei prin care medicul a devenit acţionar la Romprest, denunţătorul Bogdan Adimi se lăuda prin toate părţile, cum a scris presa, că el este nepotul Laurei Codruţa Kovesi, că e prieten cu Florian Coldea şi că are o droaie de relaţii pe la DNA. Că lucrurile au stat aşa sau nu, rezultatul concret e că patronul său Andrei Mihai Dracea, venit de nicăieri, a ajuns curînd ”tătic” la Romprest şi noul ”rege al gunoaielor”. Nimeni nu ştia de unde a apărut Dracea şi de unde are atîta putere. Lucrurile s-au lămurit curînd: firele duceau atît către fostul director al Serviciului Român de Informaţii, cît şi către Florian Coldea, primul său adjunct. Cum a divulgat Rizea, el ”este de fapt veriga de legătură cu generalii SRI Adrian Ciocîrlan şi Florian Coldea”.

Consilierul lui Maior, de la SRI: ”în sănătate, nu există un domeniu în care să nu cunosc…”

Andrei Dracea a intrat în lumea selectă a băieţilor subţiri, cu afaceri aflate sub protecţia Serviciului Român de Informaţii, prin două cadre ale instituţiei: Nicolae Sergiu Ciobanu, finul şi fostul prim-consilier al lui George Maior la SRI şi Victor Matei, profesor la Academia Naţională de Informaţii. Primul, aşa cum se reţine într-un dosar deschis la DNA pe numele lui în septembrie 2017, în legătură cu mai multe matrapazlîcuri de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, se lăuda unui denunţător cam în termenii următori: „Păi, da’ în sănătate nu există un domeniu unde să nu cunosc sau să nu mă mişc, pentru că, de atâţia ani de zile, am avut tot felul de contacte…”.

Legătura lui Dracea cu consilierul lui George Maior a fost una benefică. Prin atot-ştiutorul Nicolae Sergiu Ciobanu, el a intrat în relaţii de afaceri cu Victor Matei, administrator al firmei General Service Grup 98 (unde tatăl său de 89 de ani figura ca patron), dar şi profesor de sociologie la Academia Naţională de Infomaţii a SRI-ului, unde preda ”managementul crizelor”. Andrei Mihai Dracea s-a asociat curînd cu profesorul Matei de la pepiniera de cadre SRI, care i-a fost ”profesor” în obţinerea de contracte cu statul – cel din urmă avea în jur de 50 de asemenea contracte, în valoare de 40 milioane de euro: cu Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, cu Primăria Municipiului Bucureşti, pentru consolidarea şi restaurarea Observatorului Astronomic, cu Metrorex, cu Registrul Auto Român, cu Institutul Parhon, cu Poşta Română, cu RATB, cu Teatrul Metropolis, cu Apa Nova, cu Agenţia Naţionale pentru Locuinţe etc. Şi chiar cu Serviciul Român de Informaţii însuşi, unde Victor Matei preda la Academia Naţională de Informaţii, şcoala de ofiţeri a SRI-ului: în 2016, a ”reabilitat şi modernizat” căminul-garnizoană Maramureş – Olimp al SRI de pe litoral, pentru 20,8 milioane lei.

Cei doi proaspăt asociaţi, Matei şi Dracea, prin firmele lor General Service Grup 98 şi Vavian Trading (cea din urmă ajunsă de curînd în vizorul presei, prin contractele în serie cu statul, în aceste zile ale pandemiei coronavirsului) au obţinut de la Consiliul Judeţean Ilfov al liberalului Marian Petrache contractul de ”reabilitare, modernizare şi echipare” a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov, în valoare de aproape 11 milioane şi jumătate de euro. Ca să fie eticheta atribuirii şi mai clară, celor două firme li s-a adăugat în acest contract şi Medicare Tehnics SA a lui Tudor George Coldea, vărul lui Florian Coldea, firmă deţinătoare şi a contractului de construire şi a spitalului orăşenesc de la Mioveni, în valoare de peste 55 de milioane euro. Consilierul şi finul lui Maior, Nicolae Sergiu Ciobanu, nu se lăudase degeaba: ” în sănătate nu există un domeniu unde să nu cunosc, sau să nu mă mişc”.

De la ”regele gunoaielor”, la ”împăratul spitalelor”

Cei trei ”cavaleri” ai contractelor cu statul, de la umbra Serviciului Român de Informaţii ilustrează cel mai bine această ”reorientare” despre care vorbeam, spre ”piaţa de sănătate”, a medicamentelor şi a aparaturii medicale, ca sursă de venituri pentru ”băieţii deştepţi” ai serviciilor, a doua ca profit după comerţul cu arme la nivel mondial. Dintre cei trei pomeniţi mai sus, a rămas ”în putere” numai Andrei Mihai Dracea. După arestarea şi scoaterea din joc a lui Nicolae Sergiu Ciobanu, fostul prim-consiler al directorului SRI George Maior, la sfîrşitul anului 2017 în dosarul de la DNA deja pomenit, nici despre profesorul Victor Matei de la Academia Naţională de Informaţii nu s-a mai auzit mare lucru, iar despre Medicare Tehnics SA a lui Tudor George Coldea s-a scris deja destul de mult, pentru a fi socotită şi ea compromisă.

N-ar fi exclus ca, după modelul de la Romprest, însuşi Dracea să-i fi înlăturat pe cei de mai sus din competiţie, pentru a rămîne singur ”în fruntea bucatelor” în afacerile cu sănătatea noastră. Aşa s-ar explica ascensiunea din ultimii doi ani a firmei Vavian Trading, deţinută de medicul Dracea, despre care nimeni nu ştie ce specialitate medicală are, în afara contractelor din sănătate. Anul trecut a cîştigat 28 de licitaţi, în valoare de aproape 80 milioane de lei. O mare parte din bani a venit fără licitaţie (doar prin concurs de oferte) de la Spitalul de Urgenţă Sfîntul Ioan, din Capitală, de fapt de la directorul medical Florin Geavlete, aflat în strînse relaţii cu ofiţeri SRI, el însuşi avînd, după cum singur arată în CV-ului său, ”studii de securitate”. Probabil a frecventat inculsiv cursurile profesorului Victor Matei, ”constructorul de spitale” de la Academia Naţională de Informaţii.

Pe lîngă Vavian Trading, firmă arhicunoscută deja publicului din ultimele dezvăluiri de presă pentru contractele în serie pe care le-a cîştigat cu spitalele în această perioadă a pandemiei, prin încredinţare directă, Andrei Mihai Dracea mai deţine în portofoliul de mărci înregistrate pe numele său nu mai puţin de alte şapte firme. Una dintre acestea, din Bulgaria, Naturpharma, a realizat în 2018 vînzări de aproape 19 milioane dolari. O alta, Cross City SRL din Oiejdea – judeţul Alba, ”operată” de Raul Ciurtin, acţionarul de la Albalact, a cîştigat anul trecut în asociere un contract de 40 de milioane de euro, pentru construirea complexului Leroy-Merlin de pe Bulevardul Pallady din Bucureşti. Şi aşa mai departe, s-ar spune că nimic din ce poate însemna profit nu scapă, nimic nu e străin de atenţia grijulie a celor care, într-un fel sau altul, au legături, sau sînt ei înşişi ”oameni ai sistemului”. Pare că în România toate afacerile profitabile îşi au originea undeva, prin birourile Serviciului Român de Informaţii, sau chiar în anticamera directorului.

Că medicul Dracea este un asemenea ”om din sistem”, după părerea mea nu mai încape îndoială. Cum am spus deja, Vavian Trading a luat pe bandă contracte cu spitale în timpul pandemiei de coronavirus, despre care a scris presa în ultima perioadă, fără licitaţie publică – nu mai puţin de 80. Probabil i-a luat locul lui Ciobanu, devenind ”unul dintre oamenii de casă ai sistemului din Sănătate”, cum a fost descris de Rizea. Iar dovada cea mai clară a legăturii pe care Andrei Mihai Dracea o face între ”afacerile din sănătate” şi SRI este modul în care a obţinut aceste contracte: unul dintre ele a fost adjudecat de firma lui Dracea la un minut după ce un spital a publicat anunţul, la ora 14: 58; contractul a fost perfectat după încă un minut. Un altul, cîştigat în aceeaşi zi, a fost semnat între spitalul beneficiar şi firma lui Dracea, Vavian Trading (singura firmă ofertantă în ambele cazuri), în mai puţin de un minut. Într-o asemenea situaţie, de bază este accesul privilegiat la informaţii. Acces pe care îl poate avea fie un om al Serviciului Român de Informaţii, cu conexiuni în sistemul de achiziţii al tuturor spitalelor, fie o firmă ”protejată” sau ”acoperită” a SRI-ului.

Despre Andrei Mihai Dracea s-a scris că e un ”personaj înconjurat de mister”. Ei bine, nu mai e. Dacă Direcţia Naţională Anticorupţie va investiga aceste contracte ale lui din ”vremea pandemiei”, vom şti că Vavian Trading nu mai e o ”firmă sub acoperire”, iar doctoral Dracea a fost deconspirat. Culmea e că de ai lui, prin deputatul-fugar Cristian Rizea, dar şi de propria sa lăcomie.

Articol preluat de pe Mediafax.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Author

17 Comentarii

  1. Stim sefu, am vazut ce faceau la hexipharma !

    Asa fac peste tot in tara, in orice domeniu! Sunt doar ei acolo, cu furaciunea si lucru de proasta calitate! Totul pe spinarea romanilor, suntem furati si ni se pune viata in pericol, de catre cei care trebuiesc si au jurat sa ne apere!!! E o tragedie, dar asta e realitatea!

  2. Cum o dovedesc atatea fenomene economice si sociale petrecute in Romania post-comunista, nimic din ce poate însemna profit nu scapă, nu e străin de atenţia ”oamenilor sistemului secret”. In România toate afacerile profitabile îşi primesc vizele prin birourile Serviciului Român de Informaţii. Daca ”piaţa de sănătate”, a medicamentelor şi a aparaturii medicale, ca sursă de venituri pentru ”băieţii deştepţi” ai serviciilor, este a doua ca profit după comerţul cu arme , atunci ce se poate spune despre piata certificatelor verzi, a constructiei de microhidrocentrale, de piata lemnului(defrisarii padurilor), de piata imobiliara, de piata terenurilor agricole, piata aeroporturilor, piata presei ? Toti miliardarii Romaniei sunt intr-un fel colaboratori ai Serviciilor…
    https://www.national.ro/dezvaluiri/tiriac-s-a-lepadat-de-sri-684661.html/
    Serviciile „noastre” de info cred ca nu mai au vreo inclinatie suveranista, dimpotriva au ajuns intr-un stadiu de totala obedienta fata de baietii mai mari de la CIA , Bnd, FSB…
    https://www.youtube.com/watch?v=OqEM2PIvxCc

  3. „Coruptul” Romaniei, Dragnea avea la un moemnt dat relatii de buna colaborare si cooperare la cel mai inalt nivel la Secu si DNA. Daca Dragnea era „coruptul” national, aia cu care se intelegea el atat de bine, de fapt nu numai el mai erau si altii Ghita, care a prezenta si poze cu Secu prin zone luxoase/exotice, toti „gheneralii” astia din servicii, politie si alte domenii sunt ei atat de curati, nu-s corupti la fel ca politicienii cu care lucreaza.

    Werner cu casele a fost scapat, la vremea lui Basescu cu flota si multe altele. Numai unii de la PSD trebuie sa fie coruptii restul imaculatii cu multe case. Toti astia de fapt au averi pe masura si nu-i va verifica nimeni in veci, sunt mana-n mana politruci, securisti, justitie, politisti etc nu se vor turna niciodata intrei ei, profiturile lor sunt uriase. DNA niciodata n-o se va atinge de multinationale, firmele austriece sunt de neatins, cat de mari trebuie sa fie spagile care le dau strainii slugilor din ROmania sa-i lase in pace sa fure, miliarde anual umfla buzunarele „gheneralilor”, justitiei, politrucilor mai corupti ca aia din Africa sau America de Sud.

  4. Ce firma credeti ca avea Melescanu,seful de cadre al lui Basescu, in 2005,la inceput de drum al guvernarii PDL+PNL?Import de echipamente sanitare:))))
    Baietii cu ochii de sticla albastra s-au bagat cu duiumul dupa 89 in comertul cu sanitare,intuiau ca „Sanatatea e pe primul loc”
    Cititi si Memopriile lui Rizea, va ajuta sa faceti legaturile fratesti,de intrajutorare,dintre poolitic si servicii

  5. Din câte știu Serviciile au voie să dezvolte afaceri care să le rotunjească veniturile (că au cheltuieli mari si neprevăzute si care uneori trebuie făcute fără chitanță, nu?). O activitate economică desfășurată de o astfel de organizație … absconsă… are multe semne de întrebare, de moralitate, de legalitate chiar. Spre ex: garda ANAF dă și peste dânșii? Si dacă statul i-ar amenda pt nereguli contabile, inseamnă că tot statul ar achita? (bine, teoreric pe ei i-ar controla Curtea de conturi…deși eu nu prea am auzit d-astea)… Sau, dacă eu am o farmacie iar alături, să zicem, e farmacia SRI-ului, concurența e loială? Adică dacă la mine intră ANAF-ul și mă sărăcește, intră si la el? Sau, altfel zis, dacă eu dau statului bani ca impozit, e corect ca statul, din banii mei, să finanțeze o firmă care să mă concureze?…Se-nțelege că, referitor la articol, eu cred că firmele sus-numite apartin SRI-ului. Cred că așa s-a intâmplat si cu Sebi Ghiță, doar că el practica alt domeniu. Firmele astea fantomă au, se vede, protecție si de la procurori. Iaca, de afacerile lui Niculae, cu industria lui chimică/îngrașăminte, cu multe mii de salariați, afacere pur românească, s-a ales praful odată ce a intrat DNA-ul in el. O fi drept, o fi bine? Eu stiu? Da’ de afacerile de mai sus în care se câștigă licitațiile direct, pe bandă rulantă, se leagă vreodată viteazul DNA? Eu stiu?…

  6. Astia de dreapta incorubitbili mari aparatori ai protocoalelor secrete justitie-servicii secrete, cei mai anticoruptie. Securistii au voie cu firme la secrete care platesc impozite cum si cand vor ele. Tranzactioneaza cat vor, ce vor nu vor fi verificate vreodata de cineva e la secret. Pestele de la cap se impute. Si anticoruptia cu tentacule peste tot, incepe sa puta.

  7. Numai unii prostiți bine, cred în lupta împotriva corupției susținută de presa corectă politic, care în același timp susține necondiționat orice tâmpenie își pune în cap actuala putere de „dreapta”. Iohannis cum a ajuns „președinte” altfel decât prin învârteli la de vot.
    A ieșit monstruozitatea asta care se întâmplă acum „de dreapta”, fură mai bine decât stânga.
    La furat PNL-iștii nu stângaci ca PSD-iștii, ei fură în stil MARE. Mandilină și Cîțu la butoanele puterii. Ei oameni serioși de dreapta. Și Werner de altfel.

  8. Pe mine m-ar interesa mai mult ramasitele STASI(Das Ministerium für Staatssicherheit) de prin Romania.
    Adicatela ce mai fac ei si urmasii lor dupa ’89 ?
    Cati erau prin RO dupa ’89 si cati au mai ramas pe langa institutii sau prin, etc..

  9. Greu vă dați seama.. Mafia cu epoleți conduce romania și dispune de tot și toate..Este prea vizibil ca un om normal să nu observe.. Unu român cu ochelari de cal și mansarda slab mobilată, plus indoctrinat de o presă debilă șovină,.. evident nu-și dă seama, sau greu și târziu/.

  10. Astia instruiti sua premiati de ambasade, CIA sau FBI, UE pentru combaterea coruptiei sunt de fapt cei mai corupti i 66,6% din electorat cred minciuna cu lupta impotriva coruptiei. Isi merita soarta sa-i tina arestati la domiciliu si sa-i amendeze. Si tot 66,6% zic ca e nasol CCR. Ce mai felicit ambasada SUA pe marii luptatori anticoruptie se dovedesc niste hoti si corupti.

    Alte tari din est si-au deschis grantiele sau se poate face turism. Romania e in deja prin west condusa de anticorupti, guwener si PNL. Academia Naţională de Informaţii de furat.

  11. „papagal vopsit” care mormaie ca „Marele Urs”, „mafia cu epoleti”, oratanie care vorba prietenului meu moldovean „umbla cu
    cioara vopsita”, este SECURITATEA!!! Vad ca-ti tremura ciotul de coada bagata in balta la prins peste cand vine vorba de Securitate si fugi ca de…Draknea cand auzi acest cuvant! Pai daca este asa, oratanie croncanitoare, de ce tii cu dintii
    de oamenii Securitatii legendati in fruntea tarii?
    Titlul ii discrimineaza pe ofiterii acoperiti prin intitularea drept „baieti destepti” de latraii Secu tocmai pentru a ne indeparta de la acesti ofiteri acoperiti!!! Deci titlui corect este: „Legatura dintre ofiterii destepti legendati in Sanatate si Securitatea Interna”

  12. Si daca e un sfert adevarat e grav. Dar cum e in Romania nu e o surpriza sa fie 100% adevarat. Si mai bine e doar ce se stie, restul furaciunilor e secret de stat.

  13. Distributia de medicamente a fost prima afacere acaparata de noii oameni de afaceri cu sau fara epoleti care apoi a devenit uriasa. Intrusii care au ramas mititei pe ici pe colo cu cate o farmacie de cartier nu au deranjat dar in momentul cand au luat viteza amenintand monopolul i-a cautat imdiat deneaul.

  14. Politicul este vinovat.
    Trebuie data lege cjiar trecut in constitutie conform principiului separarii puterilor in stat securitatea nu trebuie sa faca politica pentru ca trebuie sa slujeasca toate partidele ca le convine ca nu le convine.
    Al doilea ei au juramant pe viata si la pensie…solda speciala.
    De aici pleaca mizeria.

  15. Dupa pandemie vor aparea noii imbogatiti! Dragnea, „coruptul” condamnat, este copil de gradinita fata de astia!

  16. Este abureala. Despre care politic vorbim cand 90% din ei au fost si sunt oamenii securitatii. Sa-si dea legi impotriva lor? Chiar tu zici ca republica este securista.

  17. Zilele trecute citisem un articol in care era mentionat ca hArafat numise un secu la sanatate in organizarea structurii! Nu or fi ei sange instelat dar sugative la afaceri prin interpusi, sunt destui, vezi traficul de persoane in si din strainatate pe timp de pandemie a crizatilor si mai ales jafurile de soferi care aduc cetatenii romani in tara! Problema e alta ingrozitoare, omul plateste suma ceruta pana la domiciliu si este abandonat in ungaria la minim 25 km de granita Romaniei desi a platit pretul corect! Nimeni nu ia nicio masura, ii doare pe toti marii capi la aleea madularului. Hotie clara si excricherii cu acceptul tacit al complicilor! In Romania nu pare sa exista procurori, anchete si justitie reala, exista doar politic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.