Lege anti-chiul pentru paralamentari

Deputatul PNL, Sebastian Burduja, a depus vineri, un proiect de lege ce prevede creșterea substanțială a sancțiunilor pentru absențele nemotivate ale parlamentarilor. Dacă proiectul va fi aprobat, chiulangii vor pierde până la 10% din indemnizația brută.

„Prezența parlamentarilor la locul de muncă este fundamentală pentru (re)câștigarea încrederii cetățenilor în cea mai importantă instituție a democrației. Din păcate, în prezent cota de încredere în Parlament este mult prea mică – mai puțin de 1 român din 10 are încredere în Parlament. Proiectul își are originile într-o inițiativă cetățenească din 2015 (i74), pe care am lansat-o împreună cu mai mulți colegi din Fundația CAESAR. În fapt, a fost prima inițiativa de acest gen pentru consolidarea democraţiei româneşti. Atunci nu am reușit să strângem cele 100.000 de semnături. Astăzi, ca membru al Parlamentului României, sunt onorat și recunoscător să inițiez această propunere legislativă. Am promis în campanie că voi propune acest lucru și m-am ținut de cuvânt”, a declarat Sebastian Burduja, inițiatorul legii anti-chiul.

În expunerea de motive, inițiatorul legii a scris că fenomenul absenteismului deputaților și al senatorilor de la locul de muncă reprezintă o problemă pentru forul legislativ al României.

„Acest fenomen afectează încrederea cetățenilor în cea mai importantă instituție a democrației, dar poate periclita și funcționarea parlamentului, afectând nivelul de responsabilizare al deputaților și senatorilor. Prin prezenta propunere legislativă se are în vedere modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, mai precis modificarea procentului reținut din salariul brut lunar în cazul absentării nemotivate, modificare efectuată la Art. 29, alin. (1). O creștere a penalizării absențelor nemotivate va responsabiliza parlamentarii și va reduce acest fenomen”, a precizat deputatul Burduja.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Asta-i buna ! Dar, cum va permiteti ,domnule Burduja, sa initiati o asemenea lege ? Cine va credeti ? Parlamentarii sunt alesii nostrii , sunt „cei mai iubiti dintre pamanteni”, sunt firavi , sunt gingasi, ei muncesc pentru tara si popor pe ruptelea , ei nu dorm noptile de „grija” neamului, ei nu chiulesc , ei au „probleme” mari si grave in teritoriu; acolo pot fi gasiti , zi si noapte , la cabinetele parlamentare , pe baricade (sic!). Din aceasta cauza , au si infinite vacante parlamentare , ies din una , intra-n alta , mai ceva ca prescolarii , d’aia mai si dorm in parlament ! Ca nu-i cvorum in parlament? Nu conteaza , se amana sedinta , ce mare lucru , zeci si zeci de proiecte de legi carora nu le mai vine randul !? Dupa ce ca au niste salarii si sporuri de nimic (saracii !) pe care si le-au dat singuri , vii d-ta sa limitezi chiulul ! Nuuuu, dar sa stii , n-o sa-ti mearga ! Punem pariu ?

  2. Parlamentul locul unde cineva care reprezinta niste alegatori vine si vorbeste, discuta, palarageste…si propune si voteaza legi.
    Adevarat ca daca nu esti la munca sau in delegatie de serviciu nu poti fi platit si nici nu poti avea vechime in munca. Dar cred ca de asta trebuie sa se ocupe serviciul personal al parlamentului condus de un consiliu din cate un membru din fiecare partid pentru a nu fi influentat de majoritate.

  3. Nu vin la serviciu, să NU FIE PLĂTIȚI!Cum adică 10%????Dacă eu nu merg la serviciu câteva zile sunt dată afară!La ei nu funcționează????

  4. O banda de hoti care isi bat joc de romani si toaca banii in parlament si senat de pomana.Ori ce roman daca nu vine la serviciu este dat afara,sobolanii astia de politicieni nu li se intimpla nimic.Ei au legile lor,constitutia lor,imunitate,salarii si pensii cu mult diferite comparativ cu restul cetatenilor romani,iar noi stam si ne uitam linistiti la astia fara sa luam macar o pozitie adevarata .

  5. Văd că au căzut deja câțiva fraieri in plasa lui Burduja (vedeți pe internet cine este el, cine-i tatăl său și cum a ajuns el în parlament). Este un truc ordinar, care manipulează aversiune poporului față de parlamentari. Și Burduja vrea să câștige capital politic cu această propunere aiuritoare. Să pară el Burduja poporului drept singurul parlamentar care muncește. Iar când propunerea lui Burduja va fi respinsa, cum este și normal să fie, Burduja va poza ipocrit in victima.

    Parlamentarii pot lipsi de la „muncă” adică din plen, eventual că acțiune politică, de a împiedica cvorumul, sau ca protest. Și de multe ori legile făcute de parlamentarii „harnici”sunt tembele că ar fi fost mai bine să nu-i fi apucat hărnicia. Adică faptul că un parlamentar vine la serviciu și votează legi contra poporului este bun? Nu prezenta face valoarea în parlament De ce îi pasă lui Burduja că nu vin ceilalți parlamentari la vot? Ar trebui să se bucure, pentru că astfel votul lui va deveni mai valoros. Este clar că este ceva necurat cu propunerea lui Burduja.

    Dar de ce nu propune Burduja o lege pentru vot preferențial pe liste ? Cetățenii să voteze partidul dorit, dar cu menționarea candidatului preferat de pe lista partidului respectiv.

    Șefii de partide fug că de tămâie de o astfel de prevedere!
    S-ar termina cu aranjarea locurilor pe listele de candidați, activitatea cea mai profitabila pentru acești șefi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.