Legea consumatorului vulnerabil, adoptată de Camera Deputaților

Legea privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil a fost adoptată, a anunțat marți ministrul Energiei, Virgil Popescu. Conform acestuia, legea urmează să se aplice de la 1 noiembrie, iar măsurile vor afecta peste 10 milioane de români.

S-au înregistrat 281 voturi pentru, niciun vot contra şi o abţinere.

Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei.

Măsurile de protecţie socială pot fi financiare şi non-financiare. Ele se finanţează din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene. Măsurile financiare sunt: ajutoare pentru încălzirea locuinţei, pentru consumul de energie, pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, ajutoare pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie, se precizează în raportul comisiilor de specialitate asupra proiectului.

Măsurile nonfinanciare constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, inclusiv interzicerea deconectării de la sursele de energie pentru anumite categorii de consumatori vulnerabili, precum şi consilierea şi informarea transparentă şi accesibilă a populaţiei cu privire la sursele de energie, costuri şi proceduri de acces la acestea, în conformitate cu Legea 123/2012 şi cu OUG 33/2007.

Potrivit proiectului de lege adoptat, ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat, după cum urmează:

a) în proporţie de 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;

b) în proporţie de 90%, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei şi 320 lei;

c) în proporţie de 80%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei şi 440 lei;

d) în proporţie de 70%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei şi 560 lei;

e) în proporţie de 60%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei şi 680 lei;

f) în proporţie de 50%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei şi 920 lei;

g) în proporţie de 40%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei şi 1040 lei;

h) în proporţie de 30%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1040,1 lei şi 1160 lei;

i) în proporţie de 20%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1160,1 lei şi 1280 lei;

j) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei şi 1386 lei;

k) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei şi 2053 lei.

De asemenea, venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2053 lei, în cazul persoanei singure.

Deputaţii au aprobat, în plen, un amendament propus de Adrian Solomon (PSD), respins iniţial în comisii, privind majorarea valorii de referinţă în cazul încălzirii cu lemne, de la 160 lei pe lună la 320 lei pe lună.

Astfel, „valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de: a) 250 lei/lună, pentru gaze naturale; b) 500 lei/lună, pentru energie electrică; c) 320 lei/lună, pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri”, au stabilit deputaţii.

Tot la propunerea PSD, deputaţii au adoptat un amendament care prevede majorarea de la 50 lei pe lună la 70 lei pe lună a suplimentului pentru energie electrică acordat familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse, inclusiv în perioada sezonului rece.

„Familiile şi persoanele singure beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de: a) 30 lei/lună pentru consumul de energie
electrică; b) 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale; c) 10 lei/lună pentru consumul de energie termică; d) 20 lei/lună pentru
consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri. În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună”, au stabilit deputaţii.

Legea aduce o serie de modificări importante faţă ce forma adoptată în Guvern, a afirmat, la dezbateri generale, deputatul PNL Tudor Polak, care a subliniat că legea consumatorului vulnerabil este extrem de importantă în condiţiile în care preţurile la energie a crescut în ultima perioadă.

„Legea aduce o serie de modificări, cele mai importante, fiind că această lege se va putea aplica începând cu data de 1 noiembrie 2021, şi creşte exponenţial numărul de beneficiari – de la 209 000 până la 524 000”, a explicat el.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a arătat că este bine să existe legi care să protejeze consumatorul vulnerabil şi a amintit că susţine insistent, de ani de zile, „abordarea consumului de energie electrică din combustibil nuclear”.

„Această abordare este singura care poate face ca preţul să scadă şi să facă energia electrică accesibilă”, a adăugat deputatul.

Deputatul AUR Lucian – Florin Puşcaşu a arătat că legea nu rezolvă problema de fond, menţionând că erau mai benefice „măsuri care să rezolve cauzele”.

„Am decis cu tristeţe şi amărăciune să votăm această lege. (…) Vom vota aceasta lege pentru că românul are o vorbă: „Pe vreme de secetă, e bună şi o grindină”. Am fi fost mai încântaţi să vedem de la guvern măsuri care să rezolve cauzele”, a spus Puşcaş.

Deputatul USR PLUS Cristina Prună a susţinut că această lege ar fi trebuit să intre în vigoare de multă vreme. „Legea va intra în vigoare de la 1 noiembrie 2021. Era de bun simţ ca această lege să fie adoptată. (…) Este important ca Guvernul să stabilească acele valori de referinţă, astfel încât ele să ţină pasul cu evoluţia pieţei. Noi astăzi tratăm o problemă, dar pentru a trata cauza trebuie să facem investiţii în sectorul energetic”, a spus Cristina Prună.

Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a spus că partidul pe care îl reprezintă a impus „de urgenţă” această lege în Parlament.

„E o lege importantă care oferă protecţia cetăţenilor în faţa acestei creşteri explozive a preţurilor la gazele naturale şi la energie. Am arătat că în timp ce partidele din coaliţie se ciomăgesc între ele, pe mize mărunte, PSD este singurul partid responsabil. (…) În comisie aţi făcut-o praf şi pulbere”, a adăugat Simonis.

Deputatul UDMR Bende Sandor a spus că legea consumatorului vulnerabil era necesară: „Nu contează cine a fost primul, esenţial este că vom avea astăzi o lege. UDMR salută încheierea dezbaterilor din comisie şi contribuţia tuturor formaţiunilor politice care prin amendamente au adus îmbunătăţiri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Si care este grila de venituri conforme pentru compensare? Nu cumva tot lenesii si cei care au averi si masini pe numele altora, cei care fac traseu cantat diaspora si nunti fara sa declare incasarile, cei din alte localitati sa primeasca din obisnuinta si din judetul unde stau si dintrun alt judet pe motiv ca nu au domiciliu sau casa, vor primi?! Asta se intampla de ani si ani, aceleasi categorii primesc si ajutoare de la ue, isi umplu portbagajele si, pa badie!, rad de toata lumea! Tot aceste categorii primesc ajutoare financiar de la primarii desi sunt apte de munca! Aceste categorii fiind exact cele turistate la alegeri pentru vot folosite de orice partid politic!

  2. Rahat pe băț!
    Prețurile mari rămân.
    Sîntem la mila stăpînului ce ne dă, dacă ne dă, ceea ce este al nostru.
    Parlamentarii o adunătură de dobitoci sau vînduți.
    Ăștia știu numai de frică.

  3. Astia chiar fac misto de cetateni? Asta era si pana la ora actuala! Totul e de la primarii si in cazul persoanei singure(cazuri reale), iti cauta chichite si nu aproba! Dau exemplu din articol:
    „j) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei şi 1386 lei;
    k) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei şi 2053 lei.” La primarie te mai si umilesc cu fraza:”10% nu e nimic, nu avem fonduri”, dupa ce depui ditamai dosarul cu acte care costa! Desi legea e lege si trebuie respectata! Nu e nimic nou in aceasta lege, se va pune in practica pe alese si interes politic. La fel si cu tichetele auto reducere 50%, bugetarii primariei, politistii si alte entitati au dreptul la stocul de tichete/bilete fara numar si cetatenii care au maximum 800-900 lei! Sa fim seriosi, interesul poarta fesul cat cuprinde.

  4. Rapanosilor! Unul care lucreaza la negru si mai trece la asociatie 2 bunici care de fapt stau la tara, sta cu geamurile deschise si cu 26 de grade in casa, ca ii subventioneaza statul (adica ceilalti) factura toata. Prosti de alaturi care lucreaza cu un salariu de mizerie, dar real, sta in frig si face economie. De ce dracu nu asigurati la un pret redus o anumita cantitate de gaz sau lemne? Le subventionati putorilor facturile nelimitat?

  5. Nu mai mult decat consumul facturat inseamna ca fiecare consumator vulnerabil sa aiba incalzire sau instalatie electrica proprie cu contorizare , ori multi locuiesc in cladiri cu instalatii comune. Pe de alta parte, daca suma compensata depinde de consum, vor consuma toti pana la valoarea intreaga de referinta, chiar daca nu au nevoie, ca sa beneficieze de toata compensarea. Desigur, sunt si alte situatii care presupun controverse.

  6. De fapt, prin aceste moduri de a compensa cresterile de preturi, o parte insemnata de alegatori devin dependenti de politicienii care decid compensarile. Treburile stau cam asa: indivizii contribuabili platesc facturile marite si in acelasi timp devin recunoscatori politicienilor pentru faptul ca le dau inapoi o parte din bani. Birocratia(sistemul stufos de calcul) si celelalte dezavantaje nici nu sunt luate in considerare.

  7. Ca sa castige acolitii lui Citu, trebuie sa sufere o tara intreaga, ce ticalosie

  8. Nu este corect ,nici logic.Persoanele cu venituri la negru,romii care au palate si nu figureaza cu venituri ,isi vor lumina toate camerele , cei care nu vor sa munceasca toti vor beneficia de reduceri.Prostii care au muncit,vor platii cu varf si indesat ,pentru acesti consumatori,,vulnerabili.Un pensionar ,cu 2000 roni,singur daca plateste si curentul si gazele,o va duce mai rau decat cel vulnerabil,va saracii,si va sta la opait,fata de cel vulnerabil care se va lafai in conditii mult mai bune ca-i plateste statul,de fapt tot noi prostii.+De fapt ii intereseaza pe politicieni aceasta masa de manevra care ,nu munceste,nu plateste taxe,dar care sunt buni votanti.Cei care nu muncesc sunt scutiti de la taxe si impozite,de la curent etc.

  9. Daca ai o familie 2 adulti si un plod, si parinti au amandoi vreo 2000 de ron… stau la o casa si anul trecut au platit 500ron/gaz iarna, anul asta o sa fie vreo 1000ron. Noua lege, ii incadreaza la consumatori vulnerabili si vor beneficia de 10% din „valoarea de referinta”, care valoarea de referinta e 250 ron la gaz. La o factura de 1000ron (25% din venitul familiei) o sa beneficieze de o reducere de 10% din 250 ron, deci 25 ron. Ti-au scumpit pretul la energie cu 100% si beneficiezi de o reducere a facturii cu 2.5% (adica nu s-au scumpit decat cu 95%). PS: daca plodul e mic si are ceva ajutoare de la stat s-ar putea sa depasiti pragul, daca plodul e la scoala parca vad ca depasiti pragul ca are alocatie). Va mai amintiti ce scandal au facut liberalii cand a scazut PSD-ul TVA-ul la alimente de la 19 la 9%? Liberalii si probabil toti politicienii nu o sa reduca TVA-ul la energie, ca aia sunt parte mare din incasarile la buget.

  10. …atat de complicat incat ma intreb, dpdv logistic, cum vor rezolva?…ei nu stiu cati romani mai sunt in tara, cate paturi ati au in spitalele pe care le patroneaza…vraja marii…cine va rezista urmatorii 4/5 ani va deveni nemuritor!…

  11. Mda, tipic românesc,..Ca olteanu juvete, care se dezbracă și păzește hainele,.Păi bre ciumaților deșșșștepți,. cine nu-i vulnerabil in acest caz, devreme ce distrugeți tot ?? Păi cum nu realizați că e afectată toată țara, că de fapt toți sunt vulnerabili, sau a voi contează doar cei patrioți care fură din buget sumele de mii de euro ?? După ei vă ghidați. Păi nicilor cu siguranță nu le convine ca ceea ce fură și riscă s-o dea inapoi la alții mafioți ai energiei..gazului,.Care locuri de muncă mai rămân ?? Care export românesc mai e competitiv ?? Care investitor mai bagă un ban in romania ?? Nu vă puneți bre niște intrebări simple ci umblați cu populisme gen ”consumator vulnerabil”..Zice un bou la radio,.care se ocupă de ”sănătatea financiară” a poporului,.. Te invață să economisești 5% din venituri. Păi de ai gazul 1400 lei, iar pensia 1400 lei, cum puii mei mai ai sănătate financiară..?/ Te bagă guvernul automat in groapă..fără virus..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.