Legea manualului a trecut de Camera Deputaţilor

Preşedintele Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, Camelia Gavrilă, a declarat, miercuri, că legea manualului a trecut de acest for, care a eliminat manualul unic, introducând maximum trei variante de manuscrise pentru fiecare disciplină în parte.

„S-a lucrat cu foarte multă aplicație și cu foarte multă seriozitate și cu încercarea de a definitiva ceea ce a venit spre noi. De comun acord cu domnul ministru (al Educației -n.r.) am stabilit că vor fi între minimum două și trei variante. Vreau să risipim această temere a manualului unic, care ar fi fost un risc îngrozitor de a avea o singură variantă, având în vedere cât de diverse sunt comunitățile și colectivele de elevi. S-a mers pe păstrarea posibilității de a alege, de a respecta și personalitatea profesorului”, a explicat Camelia Gavrilă, în cadrul evenimentului de lansare a programului educațional CRED.

Ținând cont că a trecut de Camera Deputaților, legea manualului va ajunge în Comisia de Învățământ din Senat, care este for decizional, acolo unde este posibil să sufere alte modificări, dar care trebuie să ofere varianta finală până luna viitoare.

„Ce va adăuga Comisia din Senat și care vor ideile, în așa fel încât, să nu intrăm într-un disconfort legat de bicameralism și dificultate de realizare, cu siguranță, se va îmbunătăți varianta pe care noi o propunem, mergând pe principiul de a asigura și o unitate în tot acest haos, pe care l-am tot trăit al manualelor, dar și cu respect față de clasă și față de profesor”, a explicat Gavrilă.

Ministrul Educației, Valentin Popa, a precizat că nu la toate materiile vor exista trei variante și că este posibil să avem discipline doar cu un singur manual propus.

„Vom accepta spre editare până la trei manuale, astfel, profesorul să poate alege o variantă din cele trei. Sigur că nu la toate disciplinele vom avea cele mai bune trei manuale. Acolo unde vor exista două variante, vor exista două variante, acolo unde va fi o variantă, va fi doar o variantă. În anii din urmă, au fost situații când nici măcar acea singură variantă nu a existat, situații, în special la manualele pentru minorități”, a spus Valentin Popa.

Întrebat dacă această lege va fi gata, astfel încât elevii să aibă pe bănci toate manualele la începutul anului școlar, ministrul Educației a răspuns: „Asta este sarcina oricărui ministru să aducă manualele pe băncile elevilor la timp”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Lasa ca au invatat dupa manuale unice sute,milioane de copii,si au iesit doctori,ingineri,oameni in general,ce-i aia cu o suta de mii de edituri,o mie de carti care scot tampiti pana la urma.

    • N-are cum să rămână doar 3 variante la ce mafie este și în acest domeniu!

  2. N-are cum să rămână doar 3 variante la ce mafie este și în acest domeniu!

  3. Asadar trei variante „…având în vedere cât de diverse sunt comunitățile și colectivele de elevi”, si, in consecinta negocierile cu UDMR vor reconfirma situatia manualelor unice in lb.maghiara in judetele HR si CV- manuale varianta unica tiparite la Budapesta ! De ce sa invete elevi dupa aceleasi manuale unice ? Cui prodest d-le ministru ? Asa e si in Ungaria ?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.