Legea offshore, adoptată de Senat

Legea offshore a fost adoptată de Senat. Proiectul va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagră. „Un vot pentru independența energetică a României”, a spus după vot liderul senatorilor PNL.

Decizia a fost luată cu 91 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

„A trebuit să vină PSD din nou la guvernare pentru ca această lege să fie în dezbatere și să fie… împreună cu cei din actuala coaliție de guvernare. Ne uităm la inițiatori și vedem că liderii sunt toți prezenți acolo, împreună cu ministrului Energiei, ceea ce dă o garanție că această lege e bună pentru cetățenii României. E necesar să fie adoptată azi pentru avem un război în preajma României, avem nevoie de gaze. Înseamnă un miliard de metri cubi pe an”, spunea în timpul dezbaterilor Radu Oprea (PSD).

El precizează că banii încasați în urma aplicării Legii offshore vor merge la comunitățile locale.

„Importanța aceste legi vine prin faptul că va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagră. Trăim într-un context geopolitic destul de complicat, iar companiile trebuie să aibă garantată stabilitatera și predictibilitatea. Această lege a încercat să rezolve această problemă. Statul român face un pas important în stabilitatea energetică. Putem deveni, în scurt timp, un jucător important pe piața energetică în Europa”, a spus și Sorin Ioan Bumb (PNL)

Senatorii USR au anunțat că vor vota acest proiect de lege „pentru că este un proiect necesar”.

„Eu sunt un om calm și răbdător, dar de data asta sunt pe punctul de a-mi ieși din fire, pentru că nu am văzut o mai mare ipocrizie, o mai mare ticăloșie poleită cu aparența celor mai bune intenții. Sunteți pe cale să votați o lege a trădării naționale și ne spuneți că e bine pentru noi, crezând că noi suntem niște proști. Nu suntem proști, știm exact ce faceți”, a spus și Claudiu Târziu (AUR).

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, principalele modificări la legea offshore sunt deblocarea investiţiilor din Marea Neagră şi accelerarea investiţiilor în onshore-ul de adâncime, asigurarea securității în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.

Senatul a fost primă cameră sesizată. Forul decizional este Camera Deputaților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

20 de Comentarii

  1. pas spre imbogatirea baietilor destepti.
    Ce erea asa greu sa copiati legea norvegiana? Insa, in Norvegia se imbogateste poporul, aici smecherii.
    Ce folos ca avem si gaze si petrol daca platim mai mult ca aia de nu au nimic?
    Si nu mai aburiti boborul, ca nu toti servesc mici si bere la balta Cacana…

  2. Pai stim, se da dreptul privatilor sa exporte gazul extras unde vor si la ce pret vor si sa plateasca taxe mai mici.
    Asa ca recomand mioriticlor sa nu se bucure, romania nu are nimic, nici praful de pe toba. Este total ticalos sa spui ca ne asiguram gazul cand nu dispui de el.
    „Legea de modificare a actului normativ impus de Liviu Dragnea privind operațiunile petroliere din perimetrul românesc al Mării Negre prevede taxe mai mici și garanția că nu se schimbă, libertate deplină pentru companii să vândă gazele oriunde, la preț de piață. Inițiatorii proiectului sunt Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian și Virgil Popescu.”

    https://www.cotidianul.ro/cum-va-arata-viitoarea-lege-pentru-exploatarea-marii-negre/?unapproved=751463&moderation-hash=40ed096befcb1328c638f8ad1c22a058#comment-751463

  3. Daaa in sfarait o sa fie vandut is petrolul/gazele din Marea Neagra. Uraaa putem incepe faza 3 in cadrul proiectului Valmasar

  4. Resursele Romaniei s-au dat gratiz la straini ? Alta varianta nu exista, ca doar nu suntem norvegieni.

  5. Tradare nationala.Madam Gorghiu nu doreste sa raspunda la intrebarile alegatorilor in legatura cu legea offshore: nu au aprobat suprataxa. Nu au aprobat nici macar 50% din gaz sa ramana in tara ,deci el va fi vandut in afara tarii la ce pret si in ce cantitate , vor ei stapanii gazului..Doar 5% ,ramane in tara.Se vor exploata si cele peste 3000m adancime.Ce face NOrvegia cu petrolul si gazul?
    Nu-si vinde bogatiile altor tari iar profitul se imparte la toti cetatenii[ . Ai nostrii dau strainilor totul pe dea moca. Legea aprobata prevede, ca cheltuielile curente sa intre in categoria investitie si sa se deduca din profit. ,ceea ce duce la modificarea contabilitatii Indolenta poporului ,o vor simti pe pielea lor , incepand de la iarna.Ciolacu,Catu, Kelemen Hunor ,[ care apare ,,interesele ungurilor,,]sunt principalii vinovati.

  6. Bre,sa spui ,,independenta energetica,,pentru maxim 15 ani,asta e ZERO BARAT la scara istorica,e fix o fundatura inca din start.Ghinion.Apai daca Romania mai devine si ,,furnizor de energie zonala,,cantitatea de gaze pentru ,,independenta energetica,,se va reduce spre 8-10 ani in functie de vanzari.Gandeste bre.Pricepe bre.Pe urma ce facem ? De unde luom gaze ? E la mintea cocosului ca pana la urma ajungem iar la mana rusnacilor si ne vor costa scump fitele de ,,independenta,,a mangafalelor leberale de azi.Astia merg pe principiul..Azi sa-mi fie bine,maine..Ghinion.Pas cu Pas.

  7. Politiciieni din Hungaria ce au spus anul trecut:gazul extras o să ajungă la noi,voi nu mai aveti industrie,locuintele le incălziti cu lemne..etc,noi că avem HuDeMeReUl aici și ne rezolvă să ajungă în Hungaria-Austia.

  8. degeaba Diana Sosoaca si Iosefina Pascal isi bat gurile si isi dau energia pentru o Natie surda, oarba si muta la tot ce se intampla. AVEM CE MERITAM. nanel de voie. noul pe-ce-re mamut reloaded. doar cuvantul „coalitie” face deosebirea. in acest fel miLunat, se va distruge Constitutia in integralitate, justitia este gata, ccr este gata, totul in plan. nu veti mai avea nimic si veti fi fericiti.

  9. Las-o balta daca invoci doua tzatzici sa salveze patria, cum sunt:
    „Diana Sosoaca si Iosefina Pascal isi bat gurile si isi dau energia pentru….”.
    Ele stiu sa dea cu gura si noua chiar ne place.
    Aia cu batut gurile e cu influente LGBT?!
    Ca sa-ti vad orientarea.

  10. Rusine,parlamentari si senatori romani! Nesimtirea ,nerusinarea ,josnicia de a acoperii cu vocile voastre , senatori tradatori ,de a face galagie,de a va plimba prin sala ca pe bulevard cat timp Sosoaca combatea legea offshor la pupitru ,este la cote maxime. Daca erati corecti cinstiti, votati pentru binele tarii si al poporului , nu aveati sa va temeti de ceea ce zice Sosoaca,i avea voi ,senatori si parlamentari de 2 bani sa asa ,fatta de un om ca Ceausescu.Cu voi numai asa un om ,va poate pune la punct.,va mai poate oprii din distrugerea poporului. SuntemINCERCUITI DE DECIZIILE VOASTRE ,DE LEGILE VOASTRE ,DE asuprirea VOASTRA.V-ATI PUS TOATE FORTELE PE NOI ,DIN TOATE PARTILE, SA NU MAI RASUFLAM.Cert este ca nici nu va pasa de parerile oamenilor,voi o tineti tot inainte,bani si functii sa castigati

  11. Gazele sunt vandute,Hidroelectrica este partial vanduta, petrolul este vandut, preturile la iarna vor exploda iar noi vom fi iar in look down. Postacii nu mai scriu nimic,nu-i intereseaza,ei nu locuiesc in aceasta tara sau nu au primit directive? Se cearta intre ei ,intre putinisti,antiputinisti,vaccinisti,antivaccinisti,PNL-isti ,PSD-isti. Acum.tacere. V-au lasat sa va faceti haragaie de vile,sa faceti fusereli ,sa va luati masini scumpe,sa va plimbati prin tari exotice ,acum se strange surubul ,si o sa ramaneti cat de curand fara nimic.

  12. HARABÁIE, hărăbăi, s.f. Casă, încăpere, curte etc. de dimensiuni mari. ♦ Vehicul mare. [Pr.: -ba-ie. – Var.: (reg.) hărăbáie s.f.] – Din tc. harabe.
    (Dicţionarul explicativ al limbii române)

  13. Stie ministrul ce inseamna ‘onshore’ de care i se umple gura? Singurii romani de calibru credibili au ramas Calin si Diana.

  14. Pentru,,viki ciorba de ridichi,, – fost [ pedagog] deputat frustat .Sti ceva,da nu prea. Haragai[mare ] este un regionalism.In context ,poate fi doar pleonasm.Nu te intereseaza subiectul articolului,nu te intereseaza ca nu mai avem nimic,ca nici o tara din lume nu si-a vandut bogatiile,, pana la blana,,cum au facut guvernantii nostri ,ca am ramas in ,,fundul gpl,,,pe tine te intereseaza ce si cum scriu eu.Inseamna, ca ai de toate,ai bani,ai harabaie,ai robinutul cu bani asigurat,scaun caldut,te bati pe burta ,ce bine iti este si nu-ti pasa ce este in jurul tau.Mentalitate de roman. Din cauza asta,am ajuns unde suntem!

  15. Toate gazele din Marea Neagra vor pleca aiurea, statul nu va incasa niciun TVA, iar partea care se cuvine Romgaz va fi vinduta tot in Vest, unde sunt preturi mai „bune”. Smecheria cu dreptul la „preemtiune” al statului, va fi anulat de oferte din Vest, iar noi, daca vrem, culmea, gazul nostru, vom plati mai mult ca orice european! Tradare peste tot!Suntem teritoriu sub administarea companiilor straine, care comanda totul ! Credeti ca demonstratiile anti PSD din anii 2017-2019, au fost asa, din cauza conditiilor economice dezastruoase pentru populatie? Nu. Totul a fost orchestrat afara, pus in practica prin intermediul grofului sas, a serviciilor, cu investitie a multinationalelor! Acum si-au primit „taimul”, prin aceasta lege!

  16. Eu cred că nimeni nu a citit legea pentru că România nu câștigă absolut nimic, iar gazul se va vinde la prețul stabilit de cei care îl extrag unde vor, dreptul de preempțiune al româniei nu exista. Vor fi gaze mai scumpe pentru că nu romanii extrag hgazul și îl vând, îl cumpărăm de piata libera chiar daca e al nostru, in timp ce exon extrag cu turcii același gaz după ce au primit de la mafioții de la noi 1.6 de euro

  17. Ce bine ca ati iesit in strada, dragi trotinetisti, sa-l bagati pe `dragnea la puscarie, ca sa poata ungurii si nemtii sa cumpere gaz gratis de la Romania pe care o urati voi cu spume. Dragnea voia ca 50% din gas sa ramana in Romania. Acum totul il iau puternicii europei moca.

  18. O zi neagra pentru Romania. Noi nu vom incasa 60% din pretul gazelor extrase asa cum ne mint guvernantii, ci 60% din limita de 86 lei/MWh de gaz, tot ce e peste acest pret va merge in buzunarele strainilor. Lege tradatoare votata de un parlament tradator.

  19. Trebuia stabilita acciza de 50-60% din pretul gazelor indiferent care era pretul lor, fara limite, fara invarteli, fara abureli. Ar fi fost mult mai simplu de calculat si de inteles, si atunci am fi ramas cu acei bani, nu cu 60% din aproape nimic ca in cazul legii votate de tradatori.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.