Explicaţiile MAE despre arestarea lui Radu Mazăre

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, vine cu precizări legate de arestarea fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre. Asta după ce consulul general onorific al Madagscarului, Serge Rameau, a spus că MAE român știa că Madagascarul este gata să-l extrădeze, dar nu a răspuns solicitării oficiale privind eliberarea unei copii după mandatul internațional de arestare.
Meleşcanu a declarat, la Antena3, că sesizarea consulului onorific al Madagascarului se referea la mandatul de arestare și nu la procedură de extrădare a lui Radu Mazăre, iar discuția pe care o invocă oficialul este anterioară condamnării fostului primar al Constanței.
”În ceea ce privește consulul onorific nu are competențe pentru a menține relații cu țara respectivă, decât în promovarea contactelor umane, a dezvoltării relațiilor comerciale și altele. Într-adevăr el într-o discuție, o audiență la MAE a exprimat o idee, nu știu dacă a fost personală sau a autorităților malgașe în legătură cu ideea că ar fi interesat să coopereze pe această temă. În februarie 2018 a fost. La momentul respectiv am făcut o cerere, am făcut o adresă Inspectoratului General al Poliției în care am rugat să ne dea o copie a mandatului respectiv și în urma, care a transmis foarte rapid copia respectivă, am dat instrucțiuni pe data de 27 februarie 2018 la ambasada … din Italia, în care am informat pe ambasador că îi trimitem în anexă documentul primit de la biroul internațional Interpol cu privire la cetățeanul român Radu Mazăre care fusese dat în urmărire internațională și în legătură cu care se considera că existau informații că ar dori să obțină un permis de ședere pe teritoriul cu pricina, Madagascar. Documentul respectiv a fost înaintat ambasadei noastre de la Roma și transmis apoi către partea malgașă potrivit procedurilor biroului național interpol cu scopul de a bloca obținerea permisului de ședere în Madagascar de către persoana care era urmărită internațional. Acestea sunt lucrurile”, a declarat la Antena 3 Teodor Meleșcanu.
El a mai spus că întârzierea cu care a fost arestat Radu Mazăre este o chestiune care ține exclusiv de funcționarea sistemului judiciar din Madagascar.
”Am cerut și informații suplimentare de la autoritățile malgașe în legătură cu această problemă. A fost și o notă verbală transmisă în acest sens de către ambasada noastră la Roma către ambasada Republicii Madagascar.. (…) Această sesizare pe care a făcut-o consulul onorific se referă la cu totul altceva, la mandatul de arestare și nu la procedură de extrădare a domnului Radu Mazăre. Noi am solicitat și structuri de procedare înainte de condamnare și cu acea ocazie am solicitat părții malgașe prevederi referitoare la cooperarea judiciară penală cu care ocazie s-a menționat în Madagascar nu există noțiunea de azil politic, în timp ce extrădarea se poate realiza prin simplu ordin administrativ. În acest context s-a sugerat părții române să solicite pe cale electronică informațiile concrete care interesează cu privire la cadrul existent, aceasta este de fapt strict preliminar informații despre legislația internă din Madagascar referitoare la cooperarea judiciară.Ultimul demers, nu am toate hârtiile la mine, probabil din martie 2018. Din momentul în care a existat o condamnare și s-au făcut de către Ministerul de Justiție aceste acte de extrădare”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.
Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna aceasta, de către autoritățile din Madagascar, el urmând să execute un mandat de arestare de 6 zile.
Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Gulgute de ministru senil, dacă avea cu 30 de ani mai puțin acest mos_externe măzăriche era la bulău de multa vreme. La așa guvern și malgașii ne da lecții de bună purtare ?

  2. don ministru io va inteleg dar tre sa va spui ca bateti campii ca sa nu folosesc cealalta expresie ..care de obicei este strigata peste gard intre doua vecine ..spurcate la gura …vorbiti ore in sir ca orice amploaiat neputincios ..fara sa spuneti nimic..si vrei sa iesi din …t .oamenii care s de buna credinta v au intrebat …baaa miticilor ce faceti cu lepra asta …si voi incapabili sa va asumati o responsabilitate ati tacut malc ..poate nu rasufla..io te ca malgasii v au dat de gol..sa va fie de cap…golu ..ori ereati partasi la ..orinarele afaceri mazarichene.

  3. Mele,gerontocratul general Seku de la Externe,care inca cauta statul paralel,dar nu se uita in oglinda !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.