Lichidarea lui al-Baghdadi sau lumea întoarsă pe dos

Duminică, 27 octombrie, președintele Donald Trump a anunțat ca Abu Bakr al-Baghdadi,  ”califul” așa-zisului Stat Islamic din Irak și Siria, a fost lichidat în urma unei operațiuni americane. Până acum, al-Baghdadi a ”murit” de peste zece ori. În ultimii ani, l-au ”ucis” forțele kurde, cele irakiene, cele ruse și cele americane. Acum, președintele Trump declară cu emfază că liderul terorist a fost cu adevărat eliminat. Însă Ministerul rus al Apărării se îndoiește de acest lucru. ”Ministerul rus al Apărării nu are informații concludente despre o operațiune a militarilor SUA pentru ”o altă” eliminare a fostului lider al ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, în partea controlată de Turcia din zona de dezescaladare Idlib”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului rus.

”Rusia a fost minunată”

Declarația cu tentă ironică de la Moscova este oarecum surprinzătoare, având în vedere că președintele Trump a lăudat, cu câteva ore înainte, cooperarea cu forțele ruse din Siria pentru lichidarea lui al-Baghdadi. ”(Rușii) au fost cooperanți, au fost foarte buni… Rusia ne-a tratat minunat. S-au deschis, a trebuit sa zburăm peste unele zone controlate de ruși. Rusia a fost minunată!”.

Pentru presa rusă, anunțul lichidării lui al-Baghdadi nu este decat repetarea înaintea alegerilor a momentului Ossama bin Laden creat de către fostul presedinte Barack Obama, în mai 2011, când a anunțat lichidarea fostului lider al-Qaeda.

Ca și în cazul lichidării lui bin-Laden, guvernul SUA a declasificat imagini de la locul operațiunii, a oferit detalii legate de modul în care a fost realizată identificarea pe baza ADN-ului prelevat din lenjeria intima a lui al-Baghdadi, informații cât mai multe și mai picante.

Ce rămâne însă dupa această operațiune sunt însă multe intrebari.

S-a întâlnit al-Baghdadi cu John McCain?

Una dintre intrebări ține de identitatea lui al-Baghdadi și de presupusa sa întâlnire cu fostul senator John McCain, la doi ani după izbucnirea războiului civil din Siria. Ibrahim Awad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai s-a născut in Irak, în 1971. A crescut în timpul războiului dintre Irak si Iran, apoi a asistat la invazia americană în Irak, la căderea regimului lui Saddam Hussein, la insurgența ce a urmat. Era cleric la momentul invaziei SUA și a fost arestat de forțele americane în 2004, în apropiere de Fallujah. Sursele oficiale arată că a fost deținut mai puțin de un an, însă o serie de publicații susțin că a fost prizonier în centrele americane de detenție nu mai puțin de cinci ani.

În 2010, devine liderul al-Qaeda din Irak, cunoscuta apoi ca Statul Islamic în Irak. În 2013, când organizația ce își avea originile in al-Qaeda, Statul Islamic se extinde în Siria și devine Statul Islamic în Irak și Siria (ISIS/Daesh). Al-Baghdadi se proclamă ”calif” în 2014.

Cu un an înainte, in 2013, senatorul John McCain trece frontiera dintre Turcia și Siria și se întâlnește cu generaul Salim Idris, comandantul așa-zisei Armate Siriene Libere, dușmanii de moarte ai regimului al-Assad. Există o fotografie în care apar cei doi, iar în fundal poate fi văzut un individ ce seamănă mult cu Abu Bakr al-Baghdadi. McCain a infirmat că liderul terorist a participat la întâlnire și a susținut că nu știa nici cine este Salim Idris. Idris a fost îndepărtat de la comanda Armatei Siriene libere în 2014, după care a devenit foarte apropiat de regimul din Turcia. Acum el revine la comanda unei armate sunnite siriene rebotezate și invadează teritoriile din nordul Siriei, cu sprijinul Turciei, dornic să se răzbune pe militiile kurde ce au ocupat nordul Siriei și pe regimul Assad.

Ar mai trebui să adaugăm că, în 2015, presa americana a publicat informații declasificate ale spionajului militar al SUA care arătau că administrația Obama fusese informată încă din 2012 că în estul Siriei ar putea apărea un ”principat salafist declarat sau nedeclarat, iar asta este exact ceea ce își doresc puterile care sprijină opoziția (adică, cum s-a văzut mai sus Vestul, statele din Golf și Turcia n.red.), pentru a izola regimul sirian, care este considerat o prelungire strategică a expansiunii șiite”. S-a întâlnit McCain cu liderul ”principatului salafist” despre care avertiza armata SUA cu un an înainte, un ”principat salafist” ai cărui luptători urmau să revendice o serie de atentate sângeroase in vestul Europei în anii ce au urmat?

Teroriștii sunt niște ”învățați austeri”, iar creștinii sunt ”cei care sărbătoresc Paștele”

O altă întrebare ține de rolul Turciei în lichidarea lui al-Baghdadi. The New York Times scrie că liderul terorist a fost lichidat ”în ciuda”, nu ”datorită”, recentei decizii lui Donald Trump de a retrage trupele americane din Siria. O serie de jurnaliști americani speculează deja că al-Baghdadi s-a ascuns multă vreme cu ”binecuvântarea” Turciei și ca a fost folosit de Ankara ca moneda de schimb în negocierea cu SUA pentru retragerea trupelor americane din zona ocupată de kurzi în Siria: retragerea trupelor în schimbul oferirii pe tavă a lui al-Baghdadi, într-un moment în care președintele Trump avea nevoie de un succes care să-l ajute în plin proces de impeachment.

O altă întrebare este generată de bâlbele uriașe pe care le-a comis The Washington Post la anunțarea morții lui al-Baghdadi.  Titlul inițial a fost ”Abu Bakr al-Baghdadi, liderul terorist al Statului Islamic, a murit la 48 de ani”. Tot duminică, după câteva ore, titlul este modificat și devine ”Abu Bakr al-Baghdadi, învățatul auster de la conducerea Statului Islamic, moare la 48 de ani”. Luni, după alte câteva ore, în urma criticilor primite de redacție, The Washington Post schimbă din nou titlul: ”Abu Bakr al-Baghdadi, liderul extremist al Statului Islamic, moare la 48 de ani”.

Așadar, din paginile The Washington Post, prestigiosul cotidian ce are drept motto cuvintele ”Democrația moare în întuneric”, aflăm că liderul organizației teroriste care a revendicat cele mai sângeroase atacuri teroriste in Europa, a decapitat cetățeni occidentali în Siria și Irak și a comis atrocități nemaivăzute este un ”învățat auster”.

Poziția The Washington Times este insa explicabilă, dacă ne amintim cum confrații de la The New York Times au prezentat, pe Twitter, anul acesta, atentatele de la 11 septembrie 2011, atentate comise de ”avioane”, nu de teroriști. ”Au trecut 18 ani de când avioanele au luat la țintă și au doborât World Trade Center”, a fost mesajul postat pe contul oficial de Twitter al ziarului. Si mai amintim mesajele lansate de Barack Obama și Hillary Clinton după atacurile din Sri Lanka, comise islamiști împotriva creștinilor, chiar de Paști. Cei doi politicieni democrați au evitat folosirea termenului ”crestin”, așa cum The New York Times nu a folosit sintagma ”terorist islamist”.

Având în vedere cele de mai sus, se pare că terorismul nu mai este inamicul numărul unu al Vestului. Liderul celei mai temute organizații teroriste din ultimii ani este considerat de The Washington Post un ”învățat auster”. Sau poate că ziaristii de la WaPo ar fi vrut să-l asocieze pe al-Baghdadi cu răul suprem numindu-l ”populist”, făcând în acest fel lumina, pentru ca democrația să nu mai moară în întuneric.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

7 Comentarii

  1. SUA (Tump) vrea sa para ca mai reprezinta o forta in Orient!Dupa un sir de razboaie inutile si pierdute,incepand cu Vietnam,Cuba,Somalia,Afganistan,Irak.etc eu as fi curios cui ii mai este frica de America?Turciei nu,Rusiei nu,Chinei nu,Rusiei nu…
    Bineinteles ca al-Baghdadi e vioi,Rusia a declarat ca nu are informatii,si e mai implicata…

  2. Felicitari, @Marchievici. ps. Trump AVEA NEVOIE de moartea lui al Baghdadi, la fel cum Hitlery avea nevoie de moartea lui Gaddafi si Obama, de-a lui ben Laden. Care tot nu i-au ajutat. Moartea, însa, a lui al Baghdadi, agrementata de Giuliani (jurist remarcabil) si Mike Pompeo (Ulysse al administratiei, mai ales ca-i prinde bine la slabit), moartea lui Baghdadi = una din mizele majore ale pariului câstigarii viitoarelor prezidentiale de catre Trump. Ceea ce-i doresc. Cu Trump, cel putin, din câine parasit si batut al Washington-ului, Europa redevine Europa. ps. Nu mai citesc nici NY Times, nici Washington Post. Desi la ultimul, c-un an-doi în urma, Woodward înca mai lucra …

  3. @Gollum : adevarul e c-anuntul lui Trump, foarte necesar pentru alegerea lui la Casa Alba, a fost în asa fel facut, ca nu se poate verifica. Scenariul fiind, intr-adevar, incredibil : fugarit, cu armele dupa el (???), al Baghdadi se … refugiaza, totusi, ba chiar si cu 3 copii ostateci, într-un tunel, în care se gasea un robot transmitând informatii infailibile-n exterior (???), si care tunel e … bombardat. Science-fiction. Trump îsi difera, însa, anuntul de câteva ore. Cât sa-si verifice scenariul privind moartea lui al Baghdadi. Nu ala pe care sa-l transmita (identic „asasinarii”lui Ben Laden în Afganistan…, cu toatele televiziunele prezente, si, la Casa Alba, Obama si Hitlery-n fata ecranelor TV), nu ala pe care sa-l transmita, altul, si diferit. Sau cumpararea tipului, care de-acuma-nainte nu mai apare la TV, nu mai tine predici si despre moartea caruia statul islamic sa nu dezminta informatia. Fiindca al Baghdadi a fost, într-adevar, anihilat. În privinta asta, nu-i nici un dubiu. C-ar fi fost ori omorât mai devreme si-n alte conditii decât ale scenariului lui Trump, ori, pur si simplu „extras” în cine stie ce compound american, unde sa fie „protejat” à la Guantanamo, n-are importanta. Fapt e ca individu-i oficialmente, „mort” si-ngropat. La fel lui ben Laden. Agent CIA, ca tot veni vorba.

  4. Mie-mi place ca amerlocii (si inclusiv Trump) au pastrat acelasi gust ales si talent gen Hollywood pentru scenarii ! Trump declara ca „Baghdadi a murit ca un ciine, plingea !” (de parca ar fi fost la citiva metri de el), dupa aia aflam ca respectivul s-ar fi aruncat in aer (oare ?) si vedem resturile adapostului unde se ascundea, un crater cam cit ala de la Hiroshima !

  5. domnul marchievici incepe sa para la ceea ce se referee jfk cind vorbea de rolul presei in democratie …se referee la presa sua dinainte de asasinarea lui….lupta cu terirsmul este de fapt noua fata a imperialismului care foloseste lipsa democratiei sprijinind terorismul deghizat in luptatori pentru libertate cazul siriei si irakului…israelul si arabia saudita sint berbecul complexului military industrial si al tradatorilor americani vinduti israelului ….nato o parte din acest mechanism….asazisa presa libera si democratica e doar un instrument de propaganda a israelului….minciuna este mijlocul de a manipula si specula naivitatea opiniei publice…

  6. Indifrent de scenariu, sa credem ca-ti pare rau ca un terorist periculos a fost lichidat?

  7. Nu nebunia lumii fabricate de SUA ma deranjeaza, ci integrarea volens nolens a Romaniei in ea, intr-o pozitie umilitoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.