Licitaţia “România Regală – Centenarul Marii Uniri”

              Astăzi, la ora 19:30, Casa Artmark vă invită la licitaţia România Regală – Centenarul Marii Uniri, ce se desfăşoară, online.

Perioada înfloritoare a României Regale continuă să seducă și azi societatea românească. Licitația redă aproape un secol de monarhie în România printr-o selecție de fotografii de epocă, obiecte de colecție, scrisori și documente, cărți, insigne și medalii, arme și ceasuri, artă plastică, precum și obiecte de artă decorativă.

Un Omagiu României lui Ferdinand cel Mare sau o pudrieră de bal, o monedă din argint Carol I sau o acuarelă a Reginei Maria sunt câteva dintre “urmele” lăsate de o epocă apusă, dar mereu fascinantă. Microistorii în obiecte ce poartă amprenta marii istorii! Fie că este vorba despre o scrisoare de mulțumire scrisă de mâna Reginei Elisabeta sau de o fotografie înfăţişând-o pe Regina Elisabeta alături de George Enescu şi Grigoraş Dinicu, Licitația România Regală vă îndeamnă să revizitați istoria printr-o selecție impresionantă de obiecte de colecție.

Regina Elisabeta alături de George Enescu și Grigoraș Dinicu
Pudrieră de bal
Monedă rară de colecție Carol I

Spicuim câteva piese care ne-au atras în mod special atenţia.

 

O categorie de obiecte poartă marca regalităţii, cum ar fi o Sabie de paradă, de ofițer de infanterie, cu teacă, purtând cifrul Regelui Ferdinand I, lucrată în  atelierul Alexander Coppel din oțel (450 de euro), sau de un Platou din argint cu stema regală a României Mari, 1918-1926, provenind dintr-un atelier românesc (900 – 1.200 de euro), ori de Stema regală a României Mari (300 de euro)

Pudrieră de bal,deja amintită, lucrată din argint aurit și email şi având cutia originală,  a aparținut Irinei Procopiu, doamnă de onoare a Reginei Maria şi inscripționată cu dedicația Reginei Maria pentru Irina („Pur toi, ma chère Irène, avec simpathiè. Marie”), cca. 1920. Valoare estimativă 900-1.200 de euro.

 

Pudriera este un accesoriu nelipsit din gentuța de bal a oricărei doamne. Această excepțională piesă de colecție este realizată la comanda Reginei. În formă de oglinjoară de mână, păstrează înăuntru un loc pentru pudră, unul pentru ruj și chiar un loc pentru depozitat monede.

 

I se alătură o rară broșă din aur Joseph Resch, decorată cu cifrul regal, diamante, safire roz și email, cca. 1900, piesă de colecție, realizată în atelierul Joseph Resch Fii (1.500 – 2.500 de euro).

 

Dar şi o Poșetă-plic din piele de căprioară, decorată cu semnătura Reginei Elisabeta, montată în platină bătută cu diamante (700 – 900 de euro)

 

Un Ceas elvețian Türler, din aur, de buzunar, cu semnăturile Regelui Ferdinand I şi Reginei Maria, din 1926, este evaluat la 1.500 – 2.500 de euro, iar o Cupă din argint Sheffield, surmontată de coroană regală, cca. 1928, porneşte în licitaţie de la 3.000 – 4.000 de euro.

Cupa de argint Sheffield

O altă piesă de colecţie este România. Omagiul României lui Ferdinand cel Mare, carte cu ferecătură din argint, tipărită pe hârtie manuală, cu dedicația Reginei Maria către mareșalul Ferdinand Foch, Paris, 1922, estimate la 1.500 de euro.

Dintre monede, merită amintită în primul rând o piesă rară de colecţie, Moneda Carol I de un leu, din 1870

Este prima monedă românească de 1 leu, din argint, bătută cu portretul Domnitorului Carol I, fără acordul Porţii Otomane, piesă rară, stare necirculată.
Sub panglica ce leagă cele două ramuri se află litera C, iniţiala inginerului C.J. Cândescu, directorul şi organizatorul monetăriei de la Bucureşti.

Preţ de pornire: 1.000 de euro

 

Există, de asemenea, o bogată ofertă de hărţi ale României din diferite perioade istorice.

Semnalăm numai Harta României Mari, cu noile frontiere admise de Congresul de la Paris și numele românești ale tuturor localităților, realizată de General C. Teodorescu și Prof. Dr. Vasile Meruțiu, București, 1919.

Preț de pornire: 170 de euro

 

Delicată, vădind pasiunea Reginei Maria pentru curentul Art Nouveau, acuarela Regina nopţii, semnată Marie, este estimată la 2.000 – 3.500 de euro

MS Maria Regina a României, Regina Nopții

 

Lucrările artiştilor români dedicate Războiului de Independenţă sau celui de Întregire a Tării sun numeroase şi îndeobşte cunoscute. În licitaţie figurează o sculptură de Oscar Han din 1917, Soldat, realizată în bronz şi evaluată la 1.800 – 2.500 de euro.

 

Să amintim şi un bust al lui Spiru Haret semnat de Frederic Storck în 1904 (300 – 500 de euro)

Nu putem omite Portretul Regelui Mihai I, realizat în 1933 de Nicolae Petrescu Mogoş (800 – 1.500 de euro)

Dintre numeroasele volume ce ritmează omagial sau istoric epoca, reţinem o carte de colecţie: „Albumul Armatei Române 1873”, ce cuprinde 28 de cromolitografii realizate de Moritz Benedict Baer (800 de euro)

Interesante pentru posteritate sunt şi Cuvântările M. S. Regelui Carol I către Academia Română 1867 – 1913, adunate şi tipărite de Dimitrie A. Sturdza, volum legat în piele, cu cifrul aurit al Regelui Carol I. București, 1913 (100 de euro)

Cuvântările Regelui Carol I către Academia Română

Pentru cei care ştiu că Muzeul Naţional de Artă de la Bucureşti a avut ca nucleu colecţia regală, catalogul Picturi vechi ale Galeriei Carol I Regele României, carte în limba franceză scrisă de Leon Bachelin şi tipărită la Paris în 1898 are, dincolo de intresul documentar şi un indiscutabil parfum de epocă (400 de euro)

În afară de pictură, Regina Maria avea, după cum se ştie, şi o pană deloc oarecare. O dovedeşte şi  Kildine, povestea unei prințese năzdrăvane, scrisă de ea şi , ilustrată de Jacques Marie Gaston Onfroy de Breville (450 de euro)

Cărţile poştale având ca subiect membrii sau acţiuni ale Familiei Regale abundau în magazinele bucureştene şi nu numai.

Să o amintim pe cea reprezentând-o pe Regina Maria în costum de soră de caritate, cu o însemnare olografă a acesteia, din perioada Războiului pentru reîntregirea neamului, 1918, evaluate la 100 de euro.

Regina Maria, în costum de soră de caritate

Dintre nenumăratele fotografii, atrage atenţia o piesă de colecţie, înfăţişând-o pe Regina Elisabeta alături de George Enescu şi Grigoraş Dinicu, doamnele de onoare, la o serată muzicală, la Palatul Regal, cca. 1898. Semnată de Franz Mandy, fotografia este evaluată la 250 de euro.

O altă fotografie ilustrându-i pe Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, soțul său, Arhiducele Anton de Austria, Prinț de Toscana și primii doi copii, Ștefan și Maria, semnată olograf „Anton” și „Ileana”, 1934, porneşte de la 200 de euro.

Fotografie ilustrându-i pe Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, soțul său, Arhiducele Anton de Austria, Prinț de Toscana și primii doi copii, Ștefan și Maria, semnată olograf Anton și Ileana, 1934

Evocatoare şi pitorească este fotografia cu Piaţa Teatrului Naţional decorată cu prilejul vizitei împăratului Austriei şi rege al Ungariei Franz Ioseph I, Bucureşti, septembrie 1896 (150 de euro)

Dar şi un Lot format din două cărți poștaleVaporul Regele Carol I„, litografii editate de Carol Gobl, Bucureşti, cca. 1900  (200 de euro)

Un Sigiliu cu stema regală a României, înainte de Marea Unire, din alamă, lemn de nuc şi chihlimbar este evaluat la 250 de euro

 

Medaliile şi decoraţiile formează un alt capitol al licitaţiei.

O Medalie Botezul Principelui Nicolae, fiul Principelui Ferdinand şi al Principesei Maria, datorată gravorului Carniol Menachem fiul, 1903, are preţul de pornire de 500 de euro.

 

Iar Decoraţia Ordinul Coroana României, în grad de comandor, model 1916, din metal emailat, este propusă la 200 de euro.

Afișul  „Expozițiunea Generală Română București, 1906” (România binecuvântându-i pe Împăratul Traian și pe Regele Carol I al României) de Alexandru Ghyka este estimat la 1.500 – 2.500 de euro.

Expoziția Generală Română București, 1906, afiș

În sfârşit, o Cromolitografie ilustrând defilarea carului alegoric al cofetarilor pe Bulevardul Elisabeta, cu ocazia festivității de încoronare a lui Carol I ca Rege, 11 mai 1881 porneşte în licitaţie de la 150 de euro

Să nu uităm un Lot format din două discuri din ebonită „Regele Carol al II-lea către români – Proclamația adresată țărei la 8 iunie 1930”, „Imnul regal român” și „Regele Carol II al României către parlamentul român – cuvântare rostită în ședința adunărei naționale dela 8 iunie 1930”, estimate la 800 de euro.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Perioada de glorie … ???, care ?, asasinarea marelui poet national Mihai Eminescu ?, tara cu cea mai mare mortalitate infantila din Europa INTERBELICA ??? …

  2. Domnule, matematica probabil a fost un domeniu care a lipsit accidental, ori la pregatirea ta scolara sau a fostei familii regale, Romania a fost „regat timp de 66 de ani” – de la 1881 la 1947, intre 66 de ani de monarhisi … 100 de ani, toti stiu ca este o diferenta enorma sau … nu conteaza, minciuna poate functiona chiar si „negru pe alb” doar , doar vor exista prosti multi care sa creada !!!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.