Liderii de la Tiraspol au plecat la Moscova să ceară bani

O delegație din regiunea transnistreană efectuează o vizită la Moscova, pentru a discuta situația creată în regiunea separatistă ca urmare a devalorizării rublei rusești, potrivit site-ului de știri din Republica Moldova unimedia.info. Banca Națională a regiunii transnistrene care este în stare de faliment intenționează să ceară guvernului rus 100 milioane dolari pentru plațile sociale, conform sursei citate.
Faptul că guvernul regiunii separatiste nu are bani ca să plătească pensiile și să asigure financiar alte programe sociale a fost recunoscut de către președintele autoproclamatei Republicii Moldovenești Transnistrene (RMN) Evghenii Șevciuk.

Astfel pe motivul căderii cursului de schimb al rublei rusești, economia regiunii poate acoperi doar 60% din necesitățile de plăți către populație, și doar prin renunțarea la adausul lunar la pensii, precum și anularea altor privilegii sociale poate salva regiunea de la o agravare dramatică a crezei.

Multe întreprinderi care exportă produsele sale în Rusia declară că nu mai este profitabil comerțul cu aceasta, iar unele chiar au renunțat total la comerțul cu Federația Rusă, pe motiv că suportă pierderi colosale.

În ceea ce privește exporturile către Rusia, expertul economic din regiune Dmitri Kalak, declară că poate fi înlocuit cu exportul către Uniunea Europeană, după exemplul Republicii Moldova, iar potrivit analistul politic Andrei Safonov “Transnistria poate să înlocuiască complet exportul spre piața rusă, cu exportul spre UE, salvând regiunea transnistreană, doar că acest proces trebuie susținut și de președintele autoproclamatei republici Evghenii Sevciuk, care depinde de Moscova.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.