Liga Arabă cere anchetă privind atacurile cu arme chimice din Siria

Liderii țărilor arabe, reuniți în Liga Arabă, au cerut inițierea unei anchete internaționale privind utilizarea „în mod criminal” a armelor chimice în Siria și au condamnat presupusele imixtiuni iraniene în treburile interne ale altor state, informează site-ul agenției de știri Reuters.

„Subliniem faptul că condamnăm în mod absolut folosirea armelor chimice împotriva poporului sirian și solicităm o investigație internațională independentă care să garanteze aplicarea dreptului internațional împotriva oricărei părți care s-a dovedit că a folosit arme chimice”, se afirmă într-un comunicat al organizației pan-arabe.

Liga Arabă a subliniat și că este necesară găsirea unei soluții politice care să ducă la încetarea războiului din Siria.

Arabia Saudită și aliații săi din regiune și-au exprimat sprijinul pentru atacurile aeriene și cu rachete efectuate de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva unor obiective militare ale regimului sirian, în timp ce Irakul și Libanul au condamnat acțiunea statelor occidentale.

Regimul de la Damasc neagă că ar deține sau ar fi folosit arme chimice și a catalogat atacurile drept un act de agresiune.

Liga Arabă a cerut impunerea de sancțiuni internaționale suplimentare împotriva Iranului și au îndemnat Teheranul să-și retragă „milițiile” din Siria, Irak și Yemen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Sunniti (Arabia Saudita si acolitii) contra shiitzi (Siria-Iran). Numai ca Arabia Saudita detine si Vestul. Sheicii au cumparat masiv: de la cluburi de fotbal, la cladiri de patrimoniu si domenii în regiunile cele mai de invidiat ale Marii Britanii si Frantei. Plus ca s-au vârât si-n tot felul de alte „economii”. Militara, mai ales. Plus voalurile de pe strada, în Vest, care tot în Arabia Saudita-si au obârsia. Europa a devenit un continent saudit (citeste, „neo-con”, „corect politic”, adica fascist). La fel SUA, dependente si ele, nu numai de protestantismul religios, pudibond, ci si de petrol. Asa ca „SUA, Marea Britanie si Franta” sa mai ma lase si-n pace. Mi-e pâna peste cap de murdarie. De Vichy-ul genetic al lui Macron-Theresa May.

  2. „Subliniem faptul că condamnăm în mod absolut folosirea armelor chimice împotriva poporului sirian și solicităm o investigație internațională independentă care să garanteze aplicarea dreptului internațional împotriva oricărei părți care s-a dovedit că a folosit arme chimice”, Javrelor care sinteti . In anii `80 , cind America a dat gaze de lupta Irakului si el le-a folosit impotriva Iranului de au murit zeci de mi de iranieni , nu v-am vazut iesind cu un asemenea comunicat . Asta nu inseamna ca sint de acord cu folosirea gazarii , dar nu s-a dovedit cu probe cine-i vinovatul . Irakul si-a primit pedeapsa , va venii si rindul celorlalti .

  3. Desigur ca Arabia Saudita poate cere o investigatie impotriva Siriei, numai ca intre timp dovezile au fost sterse de atacul democratic ale unor rachete care tocmai au cazut in locul contaminat cu gaze de fasole.De ce nu cere investigarea celor care bombardeaza Yemenul?

    • DAr Anglia, SUA si franta cand au de gand sa-si distruga arsenalele de arme chimice cu care alimenteaza terorismul mondial? Lor pentru ce le trebuiesc arme chimice? Sau ei au voie, pe considerente de democratie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.