(VIDEO). Ultimele minute ale Suveranului Pontif în România! A cerut iertare romilor

Papa Francisc a plecat duminică după-amiază din România de pe aeroportul din Sibiu, dar nu înainte de a împărți zâmbetul său cald oamenilor care îl așteptau la aeroport.

Sosit pe pistă, Suveranul Pontif a mers la gardul de protecție unde se aflau oamenii, a dat mâna cu ei, i-a mângâiat pe copii și a primit flori de la aceștia. La aeroportul din Sibiu, Sanctitatea Sa a fost așteptat de președintele Klaus Ioahnnis și de soția sa, dar și de peste 2.000 de persoane.

De asemenea, Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” a fost prezent la aeroport, dar și 16 perechi de la ansamblul folcloric „Junii Sibiului”.

Papa a plecat din România cu o aeronavă TAROM. Suveranul Pontif s-a înclinat și i-a binecuvântat cu mâna  pe oameni după ce a urcat scara avionului. Un curcubeu a apărut la decolarea avionului papal de pe Aeroportul din Sibiu, asta după ce ploaia s-a oprit cu doar câteva minute înainte de sosirea Suveranului Pontif, deși județul era sub avertizare Cod portocaliu.

Până la plecarea Sanctității Sale, vremea a dat bătăi de cap organizatorilor. Județul Sibiu a fost sub cod portocaliu de vijelii și grindină până la ora 17.30, iar până în ora 17.00 a plouat torențial.

Ultima întâlnire la Blaj, cu romi, emoționantă

Anterior plecării, Papa s-a întâlnit duminică după-amiază, la Blaj, cu membri ai comunităţii de romi din localitate.Suveranul Pontif a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome de la Blaj, pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost „maltrataţi”, „segregaţi” sau priviţi „într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel”.

Papa s-a întâlnit, la finalul vizitei de trei zile în România, cu membri ai comunităţii rome din Cartierul „Barbu Lăutaru”. Întâlnirea a avut loc în biserica sfinţită în urmă cu două săptămâni, ce poartă hramul Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu.

Papa Francisc a evocat, cu acest prilej, personalitatea episcopului martir Ioan Suciu, „care a ştiut să dea expresie, prin gesturi concrete, dorinţei lui Dumnezeu Tatăl de a se întâlni cu fiecare persoană, în prietenie şi împărtăşire”.

„Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră”, a afirmat Sfântul Părinte.

El a vorbit despre opoziţia biblică între Cain şi Abel, adăugând că atunci când „cineva este lăsat în urmă familia umană nu mai merge înainte”.

„Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin şi nici măcar umani dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre. În istoria omenirii, există mereu atât Abel, cât şi Cain. Există mâna întinsă şi mâna care loveşte”, a spus Sanctitatea Sa.

Suveranul Pontif a îndemnat credincioşii către calea lui Isus: „O cale mai istovitoare, dar este calea care conduce la pace. Şi ea trece prin iertare”.

Papa i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu aibă ranchiună „deoarece niciun rău nu îndreaptă un alt rău, nicio răzbunare nu dă satisfacţie nedreptăţii, niciun resentiment nu face bine inimii, nicio închidere în sine nu apropie”.

„Ca popor aveţi un rol de protagonişti pe care să vi-1 asumaţi. Nu trebuie să vă fie frică să împărtăşiţi şi să oferiţi acele caracteristici specifice vouă care vă definesc, care marchează drumul vostru şi de care avem atât de mare nevoie: valoarea vieţii şi a familiei, în sens larg (…); solidaritatea, ospitalitatea, ajutorul, sprijinul şi apărarea celor mai slabi din comunitate; valorizarea şi respectul celor în vârstă; simţul religios al vieţii, spontaneitatea şi bucuria de a trăi. Să nu privaţi societatea în care vă aflaţi de aceste daruri, dar să fiţi disponibili şi să primiţi toate acele lucruri bune pe care ceilalţi vi le pot oferi şi aduce”, le-a transmis Papa Francisc participanţilor la întâlnire.

Suveranul Pontif a spus că pleacă din România „îmbogăţit”: „Am venit în această ţară frumoasă şi primitoare ca pelerin şi frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele şi vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugaţi pentru mine!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8522 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Upssss! De fapt vizita papei Francisco,a fost:
    – vizita de stat? (Baba cloanta cu coate goale si capul dezgolit cot la cot cu papa).
    – invitatie de la familia cotrocenista? (Nu puteai sa privesti pelerinajul fara moțata din prim plan cand in alb-crem cand in azur).
    – vizita sau pelerinaj bisericesc? Parca asa se hotarase: pelerinaj bisericesc,doar preoti de toate confesiunile fara gloabele politice! De fapt,totul s-a transformat intro campanie electorala a cotrocenistului +pnl in frunte cu moțata lui si cu sustinere religioasă! Mare mizerie si posibil esec total la alegerile pentru cotrocenist. Mai mult a provocat greata decat satisfactie sau bucurie.

  2. Bine ca s-a terminat Papavizionul. CIA a organizat perfect festivitatile. Era toata crema platita de ei, si se felicitau unul pe celalalt. Voma totala. Cati lingai laolalta.

  3. Papa, Papa- cool (pe melodia „Daddy-cool” ).Imi place mult felul in care a apropiat biserica de oameni. Si daca nici biserica catolica nu are pacate, atunci nu stiu cine mai are. Idei de stanga, marxism sud-american, bine si credibil exprimate.Doar ca la noi, cei lesinati de emotie si admiratie zic ca sunt de dreapta. Bai trotinetelor, Papa i-a mangaiat prin vorbele lui pe cei amarati,pe saraci, pe bolnavi, pe cei ignorati, pe cei marginalizati.Doar ca exaltatii nostri din presa, mai ales, au facut din aceasta vizita un alt spectacol de circ. Iarta-ne, Parinte!

  4. M-a impresionat extraordinara organizare romaneasca a acestei vizite. Am dovedit intregii lumi ca suntem frumos educati si inzestrati. Nu m-am putut opri sa fac o camparatie intre formidabila atmosfera de doua tipuri complet diferite pe care a oferit-o capitala istorica a Romaniei, Iasi, la cele doua mitinguri foarte apropiate in timp, respectiv primirea Papei si a PSD-ului. As remarca decenta si modestia iesita din comun a BOR, care s-a detasat ca fiind cea mai apropiata biserica ortodoxa din lume fata de cea catolica, probabil legata si de originea comuna latina a limbilor oficiale ale celor doua state. Felicitari organizatorilor si tuturor participantilor directi! Romania avea mult de recuperat din spiritul umanist pierdut in ultimii doi ani si jumatate si a dovedit prin primirea europenilor la Sibiu si a Papei in toate provinciile istorice, ca e pe drumul cel bun!

  5. A cere iertare semenilor este ceva crestinesc dar la acest papa controversat totul este fals si ipocrit!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.