Lukoil a început să vândă din România

Compania energetică Lukoil România, deținută de rușii de la Lukoil, au vândut un parc eolian din Dobrogea grecilor de la PPC. Mișcarea este interesantă pentru că nu departe de o lună de zile s-a vorbit că rușii ar vinde active din România, precum rafinăria Petrotel și/sau stațiile de distribuție carburanți.

Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care se află în curs de preluare a principalelor operațiuni din România ale italienilor de la Enel, s-a înțeles cu grupul rus Lukoil pentru achiziția parcului eolian deținut de acesta în România.

Divizia de energie regenerabilă a grecilor, PPC Renewables SA, a semnat un acord cu subsidiarele europene ale Lukoil pentru cumpărarea a 100% din capitalul firmei românești Land Power SRL, care operează centrala electrică eoliană Dorobanțu-Topolog din județul Tulcea, cu putere instalată totală de 84 MW. Tranzacția a fost realizată în urma unei proceduri competitive, la care au participat companii internaționale, iar PPC Renewables a fost selectată drept candidat preferat. Finalizarea tranzacției este așteptată în trimestrul IV al anului. Parcul este amplasat în regiunea cu cele mai bune condiții de vânt din România și produce peste 200 GWh de curent electric pe an. Centrala ocupă în total o suprafață de 470 de hectare de teren.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Carati-va nici numele sa nu mai auzim de voi,bestii rusesti
    Ieri si azi langa Bahmut au murit sute,poate mii de rusi,literalmente tocati de bombardamentele ucrainiene

  2. Rusii s-au prins de teapa, nu asculta la ecologizda fara scoala Grete.

  3. Și totuși, cum interpretezi mișcarea ?? Nu te teme că nu vine rusul cu boamba cu dispersie,. Nu bre,. Are pe românu care e mai tare ca o nucleară..și nu poate fi doborât nici de rachetele patrioate.. Eficiență garantată bre, patriotică..Piatră pe piatră nu rămâne,..

  4. Clona a tras pe nas iar, apoi s-a uitat la Radu Tudor și l-a creZut pe cuvânt.
    PăZea !?

  5. Deocamdata dunt 470 hectare teren, dar pana acum, cate hectare de teren s-au instrainat fara a cere consintamantul cetatenilor romani?

  6. @ parere 16:02
    Tataie, fă un consult oftalmologic, ai nevoie de alți ochelari. Cu ăia noi n-ai să mai vezi pe YouTube nici avioanele Urcace prăjind „live” tancurile Rusești…?

  7. Foarte mare suprafata de teren (470 hectare) ocupata pentru o putere instalata de numai 84 MW care produc numai 200 GWh pe an. O termocentrala sau atomocentrala ocupa mult mai putin teren. Cu cat s-a vandut?

  8. Rusii nu-s cretini sa-si bombardeze proprietatile lor dintr-o tara neprietena ! Nu v-ati prins ce urmeaza dupa Reni. Ce strategie de o singura circumvolutiune, si aia de la chipiu, este sa-ti plasezi toate sursele de energie (nuclearo-foto-vantoase) intr-o singura zona (regiune). Cap de Ciuca, viitor presedinte !

  9. Am uitat, gazul vine tot din zona aia ! Ocupa unii Dobrogea, nu conteaza cine, si Romania este paralizata. Wow, Midia si Kogalniceanu sunt tot acolo. Ce e in capul viitorului presedinte, toate astea se apara cu 4.500 de soldati mercenari ?

  10. Bine, bine , dar pamantul oe care sunt amplasate eolienele al cui este ? Este posibil sa fie dat in concesiune, pe nimic, pentru zeci si zeci de ani ! Da’, romanii nu pot construi eoliene pentru parcuri in tara lor ? Nuuu! Nu se poate! Nu avem specialisti , nu avem tehnologie ! (oare?) Da’ altii cum au, cum fac niste „amarate” de dinamuri ! Pai , altii este „destept”, noi romanii, cucu! M-am lamurit!

  11. Si de ce nu cumpara statul roman ? De ce ? Am ajuns sa ne fie grecii proprietari in Romania ? Rusine !

  12. Bună!
    E de observat că multe active s-au vândut din Romania către firme unde actionarul majoritar e un stat străin. Deci asta e privatizare?
    Deci statul român da pe mana altor state cam tot ce are. Nu se implică?
    De ce? Pentru ca e un stat corupt,tare, tare leneș si…si trădător.
    Dar nu e ceva abstract. Statul e reprezentat in aceste acte de corupție și trădare de niște persoane
    concrete cu nume, prenume si CNP.
    DE-A lungul câtorva decenii acești decidenti corupți și trădători de țară au adus România la condiția de Colonie Devalizata!
    Acum Colonia este in fapt sub ocupatie militară străină. Ne păzesc de ruși! Dar daca le ceri sa se retragă, să plece nu o fac.
    Americanii au treaba aici in est-Europa. S-au instalat bine.
    Așa se extind imperiile!
    PS. Nu uitați! Votați PSD +PNL pt că această alianță știe bine cum sa administreze COLONIA Americană!

  13. „de ce nu cumpara statul roman ?”

    De ce sa cumperi ceva fara viitor, energia trebuie furnizata cand o cere clientul, nu cand bate vantul. Primii care au construit (CEZ) in Dobrogea au fost si primii care au vandut, desi n-au plecat din RO, exact ca rusii !!! Energia eoliana este foarte scumpa si aleatorie. Concluzia o trageti singuri, sunteti bajeti mari.

  14. 470 hectare ca sa produca mai putin decat o unitate de la Cernavoda… foarte bine ca fac rusii vand, in maxim 3-4 ani o sa-i ingroape pe greci reparatiile

  15. Romanii unde erau? Deci toti strainii care vind in Romania, vind tot la straini! Colonie, colonie, ce sa-ti mai zic tie…

  16. 470 ha reprezintă suprafața pe care sunt dispuse turbinele eoliene, nu suprafața construită a acestora. Adică, din cele 470 ha „ocupate” de parcul eolian, pe 469 ha se cultiva cereale. Comparația cu o centrala nucleară sau o termocentrală, nu-și are rostul.
    Cat privește producția aleatorie a energiei (când bate vântul, nu când este nevoie), este într-adevăr ce mai mare problemă. Doar cu fotovoltaice și eoliene nu poți dezvolta industria. Industria are nevoie de surse energetice de încredere. Dar „ecologiștii” de la Bruxelles și din parlamentul României nu pot înțelege lucrurile astea că…atunci când îți iei diplomele pe pile, nu prea înveți.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.