Lumea ia foc, iar orbii măresc cheltuielile publice

Fostul secretar al Trezoreriei în SUA, Larry Summers, avertizează că lumea se află la începutul unei situaţii foarte serioase. Ca un făcut, breaking-news-urile se succed într-un ritm alert iar panica se aşterne peste toate finanţele din Asia până la cele din SUA, via Europa. Războaiele macină Orientul şi estul Ucrainei şi prind cheag prin Peninsula Coreeană. Europa, aidoma vechiului Imperiu Roman, este străpunsă la hotare de disperaţi, azi sirieni şi africani. Bursele şi petrolul ating minime istorice. Comuniştii chinezi s-au trezit brusc dintr-o poveste mincinoasă legată de subvenţionarea activelor şi încearcă să devalorizeze moneda doar-doar s-ar relansa exporturile. Ruşii sunt în vrie pentru că moneda lor a pierdut jumătate într-un an, economia gâfâie din greu, în condiţiile unei închistări economice în exportul de hidrocarburi, dar şi ale sancţiunilor Occidentului. Grecia unui ameţit a ţinut pe jar FMI,

UE şi Banca Centrală Europeană. A primit din nou bani doar ca să îi toace din greu, fără să îi ramburseze în veci. În concluzie, iluzia unei stabilităţi îi hrăneşte doar pe naivi.

Naivii sunt prin Carpaţi, căci, văzând cum finanţele lumii o iau razna, ei măresc cheltuielile publice cu creşteri de salarii pentru bugetari, deocamdată doar pentru medici. Dar în România, dacă vrei salariu mai mare rezolvi cu o grevă. Aşa vor proceda profesorii pentru că doar se apropie 15 septembrie. Undeva în subconştient ţi se vâră oleacă o imagine din 2008, când pensiile şi salariile creşteau până la cer, în timp ce Lehman Brothers anunţa zorile unei crize cumplite, numai la Bucureşti nevăzută. Şi acum, orbi sunt toţi din partidele politice. Doar BNR şi câţiva critici mai aruncă în spaţiul public avertismente cum că la anul România va fi cuvântată de un deficit de peste 3%, mai mare decât cel pe care UE îl acceptă. Faci 20% la TVA de la 1 ianuarie, cu perspectivă de 19% peste doi ani, pentru a păstra durerile de cap ale economiei autohtone: reducerea credibilităţii, problema cu costul datoriei, presiune pe politica monetară etc…

În lume, vine o criză a banilor publici. Monedele din diverse spaţii cad pe capete. Rialul saudit dă semne de boală, pe fondul minimului din ultimii ani de pe piaţa petrolieră. Manatul turkmen nu stă nici el pe sofa, lira egipteană plânge după investitori dispăruţi, lira turcească a luat-o la vale după yuanul chinez. Şi aşa mai departe… Şi ce mai vezi? Paradigme! Norvegia se gândeşte să se atingă de celebrul Fond Suveran, destinat generaţiilor viitoare care nu se vor mai bucura de petrol. SUA scot de la naftalină o restricţie din 1973, din vremea embargoului OPEC, privind exporturile de ţiţei. Va curge petrol pe mările lumii. Dar va curge şi ţiţei iranian. Se stoarce orice dolar, orice baril. Preţul va fi ţinut jos multă vreme, spre disperarea Venezuelei, Irakului, a lui Vladimir Putin. Un alt orb, căci se împăunează cu doctrina războinică în timp ce foamea începe să dea roade prin coclaurile Moscovei, Siberiei şi diverselor republici caucaziene. ISIS va transmite în direct decapitări, atentatele jihadiştilor născuţi în Europa se înteţesc, coreenii îşi arată muşchii, iar plajele Italiei şi Greciei nu vor mai primi turişti, ci imigranţi care vor da peste cap aşa-zisa ordine europeană.

Nikkei, Hang Seng, S&P 500, Nasdaq, FTSE, Dax, Cac, Ibex, PSI, Dow Jones şi alte ciudăţenii de acest fel sunt praf de câteva zile. Până şi amărâtul Bet al nostru… Tot ce s-a câştigat în ultimii ani, tot profitul investitorilor, s-a topit. China şi fantasmagoriile ei se fac vinovate. Şi încă un amănunt, pentru a întregi tabloul. Fondurile de pensii de pe diferite meridiane s-au hrănit adesea din câştigurile din petrol. Acum, e panică mare, căci nu peste mult timp vom avea pensii tăiate. „E panică”, e vorba cea mai auzită azi în lume. Cu o excepţie, Bucureşti!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.