Macron sună adunarea UE împotriva Turciei lui Erdogan

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut UE să adopte o voce unică și clară împotriva acțiunilor recente ale Turciei în Marea Mediterana, care “nu mai este un partener în regiune”. Liderul francez a făcut referire la dislocarile de nave maritime ale Turciei în largul coastelor Greciei, pe fondul disputelor privind perimetrele gazeifere care ar conține resurse uriașe de hidrocarburi.
În prezent, nu există o poziţie unită a blocului comunitar cu privire la problema Turciei, informează AFP. “Europa trebuie să aibă o voce mai unită şi mai clară” faţă de Turcia, a declarat preşedintele Franţei la Porticcio, în Corsica.
Noi, europenii, trebuie să fim mai clari şi mai fermi cu guvernul preşedintelui Erdogan, care are astăzi comportamente inadmisibile” şi trebuie “să-şi clarifice intenţiile”, a afirmat şeful statului francez, subliniind totodată că “dorinţa să profundă” este de a “reangaja un dialog fructuos cu Turcia”. “Au existat practici inacceptabile”. Macron a insistat totodată că UE doreşte să evite orice fel de escaladare a tensiunilor cu Ankara, potrivit Reuters.
“Au existat practici inacceptabile pe coasta libiană cu privire la o fregată franceză ce opera sub comandament NATO”, a amintit preşedintele francez, evocând de asemenea că “Turcia a semnat acorduri inacceptabile cu guvernul de uniune naţională libian (GNA), negând drepturile legitime ale Greciei” în estul Mediteranei. În fine, Turcia “desfăşoară practici de foraj în zona cipriotă, ceea ce este inacceptabil”, a denunţat el.
De luni de zile, tensiunile au crescut în intensitate în Mediterana de Est, unde preşedintele turc duce o politică expansionistă, iar Grecia este cea mai expusă, notează Le Figaro. Franţa a fost până acum unul dintre cei mai puternici susţînători europeni ai Atenei, mergând până la a desfăşura mijloace militare în zona aflată sub tensiune.
Emmanuel Macron este gazdă unui forum informal al ţărilor din sudul UE ce are loc în Corsica. Macron este gazdă a celui de-al şaptelea summit Med7, un forum informal al ţărilor din sudul UE, la Porticcio, lângă Ajaccio, la care vor participa lideri ai ţărilor UE riverane Mării Mediterane – premierul italian Giuseppe Conte, şeful executivului spaniol Pedro Sanchez, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, premierii portughez Antonio Costă, cipriot Nikos Anastasiades şi maltez Robert Abela. Principalul subiect pe agenda discuţiilor vizează tensiunile din Mediterana de Est între Turcia şi Grecia. Ambiţia este de a reface “o Pax Mediterranea, adică un spaţiu pentru circulaţia culturilor, a cunoaşterii (…) şi nu un spaţiu de conflict sau mizerie”, a declarat  preşedintele francez.

„Urecheală” lui Erdogan

Recep Erdogan nu s-a lăsat impresionat de apelul la unitate făcut de Franța pentru țările UE și l-a muștruluit pe Macron, folosind un limbaj neuzual în comunicarea diplomatică de cel mai înalt nivel. „Dle Macron, nu aţi terminat să aveţi probleme cu mine!„, i-a transmis sâmbătă preşedintele turc omologului său francez, într-o amenințare fățișă fără precedent, iar Franța nu are dreptul să dea lecții de umanitate,a completat Erdogan. Acesta l-a mai avertizat sâmbătă pe omologul său francez  „să nu caute ceartă cu Turcia”, în timp ce tensiunea creşte între cele două ţări în legătură cu situaţia din Mediterana orientală, informează AFP.
„Nu căutaţi ceartă cu poporul turc, nu căutaţi ceartă cu Turcia”, a lansat Erdogan într-un discurs televizat la Istanbul, referindu-se la critici severe formulate de Macron la adresa Ankarei în cadrul conflictului între Turcia şi Grecia cu privire la prospectarea petrolului în Mediterana.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1084 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Pe naiba urecheala, vrajeala la vedere! Pute tare a minciuni! Sa fim seriosi, la fel s-au comportat cu rusica, cu chinuta, cu destule tari si in dos, cartile erau aranjate la fix!

  2. La sfarsitul sec XIX Imperiulotoman era prabusit; doar neintelegerile dintre puterile europene si Rusia tarista l-au salvat. In secXX turcaletii au faptuit genocidul contra poporului armean sub privirile tolerante ale Puterilor europene si Rusiei crestine…A trecut WWI , Turcia nu a avut mult de suferit; s-a petrecut si WWII turcaletii n-au fost victime.
    Apoi a reintrat in scena BRD, urmasa Reichurilor(I,II,III) care sustinusera Turcia in luptele ei geopolitice si militare. Parteneriatul postbelic Germania-Turcia a fost unul pragmatic(economic), dar perfid -politic si cultural- la adresa Europei crestine. Germanii sunt crestini numai formal, ca sa nu deranjeze lumea episcopilor si Vaticanul; dar ei de doua secole sunt adeptii unor culte si confesiuni non-crestine; sunt mai ales atrasi de filosofia Yoga si Buddhism, esoterism new-age…Erdoganul stie ca in culise Germania saboteaza si Franta si Grecia si Crestinatatea. Asa a fost posibil ca Turcia sa declanseze in ultimul deceniu si sa finanteze genocidul kurzilor si sirienilor. Asa isi permite sa-l persifleze pe Macron, care nu are decat statura lui Bonaparte, nu si caracterul de militar al corsicanului.

  3. Razboiul din Siria este bataie in curtea scolii pe langa ce va iesi in Turcia. Sa ne rugam sa nu ne atinga si pe noi balamucul ce sta sa inceapa.
    Inca din anii ’80 am auzit-o pe bunica zicand: „o sa fie un razboi intre rus si turc de o sa fie sangele pana la pieptul junicului”.

  4. Pare-se ca Erdogan doreste sa aleaga calea lui Sadam Husseim…Are mari sanse sa-i calce pe urme !

  5. @marcus: Strategu nlui placinta,Turcia va fi atacata concomitent de NATO,Rusia,Siria,Israel si Iran!Erdogan va sfarsi ca Hitle,Allende,Pol Pot si alti dictatori dementi…

  6. Otomanul Erdogan delireaza urat.
    La momentul potrivit va fi pus in banca lui.
    Aveti putintica rabdare…

  7. D-aia Romania trebuie sa aibe presedinte etnic ROMAN.
    In caz de conflict mondial putem fi atrasi in lupta de partea unora care nu ne place.
    Nu se va intampla nimic…cainele care latra nu musca.
    Dar adevarat ca turcii pot fi un pericol …au avut imperiul otoman ca si rusii ca si francezii ca si englezii ca si autrohotzii…etc toti cu imperii si sclavie fara mila.

  8. …Si cum Romania este, pe hartie cel putin, aliata amandurora, oficialii din capu’ la stat nu mai stiu ce dos sa pupe, e dilema vietii lor: intre Macaron, viteazul de sub fustele Brigittei, si grandomanul Erdogan I-ul, pe cine sa alegi? Amandoi sunt aliati: asa ca, cel mai bine, organizam un chiolhan si-i chemam pe amandoi.
    Sau mai e o varianta, cea mai simpla cand esti in dilema, ca functionar: suni la ambasada.
    Cum care…

  9. Erdogan , inca un dictator in Europa , este suparat ca Turcia nu este primita in UE ! In mod normal , ar trebui sa apeleze la instantele internationale , pentru a-si rezolva problewmele teritoriale cu Grecia , asa cum Romania si Ucraina si-au rezolvat ,cu eleganta si-n buna pace , problema apelor lor teritoriale ! Nici ca membru al NATO , Turcia nu mai este un membru de incredere , loial ! Face ce crede ca este bine pentru ea , netinand cont de cei din jur ! Nu putem sti ce va urma , dar se pare , ca situatia continua sa degenereze ! Culmea ar fi sa inchida Bosforul si Dardanelele ! Ce mare lucru pentru turci , in tara lor !

  10. Jardane,nu jigni pe Bonaparte comparandu-l cu acest fatalau.Nu vezi ce a ajuns Franta sub el?

  11. @Gogu Geopoliticu. Biet naiv, unde ai citit sau vazut ca Allende a fost dictator, nu aveau si trotinete de vanzare…?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.