În prag de an electoral Macron vede luminița de la capătul tunelului

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat, în mesajul transmis de Revelion, că urmează „săptămâni dificile” din punct de vedere epidemiologic, dar a exprimat speranţa că anul 2022 ar putea aduce sfârşitul pandemiei, informează cotidianul Le Monde.

„În pofida tuturor încercărilor, Franţa este mai puternică acum decât era în urmă cu doi ani. Sunt optimist pentru anul care urmează, dar nu doar pentru anul 2022, ci şi pentru anii următori”, a afirmat Emmanuel Macron, care urmează să-şi anunţe formal candidatura în scrutinul prezidenţial programat în Franţa în aprilie.

„Vor urma săptămâni dificile, dar există motive reale să sperăm, poate că 2022 va fi anul ieşirii din pandemie. Vaccinarea rămâne cel mai puternic avantaj pe care îl avem”, a adăugat preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron s-a angajat să construiască „o economie mai puternică”, „un nou început” pentru Franţa, pledând pentru continuarea măsurilor de creştere a „puterii de cumpărare”. Preşedintele a amintit că Guvernul de la Paris a adoptat deja proiectul reformării asigurărilor de şomaj şi a oferit indemnizaţia pentru compensarea inflaţiei şi cecuri pentru atenuarea impactului majorării tarifelor la energie.

Franţa a preluat începând de sâmbătă preşedinţia Uniunii Europene pentru următoarele şase luni, transmite AFP. Este pentru a 13-a oară când acest rol revine Parisului, începând din 1958, şi prima oară din 2008.

La miezul nopţii dintre ani, Slovenia a predat ştafeta preşedinţiei prin rotaţie a UE, pe care o preluase la 1 iulie 2021. În semestrul al doilea din 2022, rolul va reveni Cehiei.

Pentru a marca începutul preşedinţiei franceze, turnul Eiffel şi palatul Elysee – reşedinţa din Paris a şefului statului – au fost luminate cu culoarea albastră a Europei. În prima săptămână din ianuarie, zeci de alte monumente din Franţa vor fi scoase în evidenţă în acelaşi mod.

Consiliul Uniunii Europene reprezintă interesele celor 27 de state membre în faţa Comisiei Europene şi a Parlamentului European. Preşedinţia convoacă reuniunile miniştrilor, stabileşte agenda acestora şi conduce negocierile. Aşadar, timp de şase luni, Franţa va dispune de o influenţă considerabilă pentru a promova anumite subiecte şi a găsi compromisuri între cele 27 de ţări, chiar dacă preşedinţia presupune neutralitate şi tact.

Emmanuel Macron a declarat vineri seara, în mesajul de Anul Nou, că „2022 trebuie să fie anul unei cotituri europene”.

Ambiţia Franţei este să facă Europa „puternică în lume, pe deplin suverană, cu libertate de alegere şi stăpână pe destinul său”, arătase şeful statului încă din 9 decembrie.

Macron nu va prezida summiturile şi consiliile europene; acest rol îi revine preşedintelui Consiliului European, belgianul Charles Michel.

AFP reaminteşte că UE se află la o răspântie în privinţa mai multor probleme importante, începând cu securitatea în Europa, în contextul concentrării a mii de militari ruşi la frontiera Ucraine şi cu criza produsă de coronavirus în domeniul sănătăţii, care afectează şi economia.

Agenţia apreciază că preşedintele francez poate conta şi pe sprijinul noului cancelar german, social-democratul Olaf Scholz, care va prezida anul acesta G7, grupul celor mai avansate economic ţări – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite. În primul discurs de Anul Nou, succesorul Angelei Merkel a pledat pentru o Europă „mai suverană şi mai puternică”.

La rândul ei, şefa diplomaţiei de la Berlin, Annalena Baerbock, a promis „prietenilor noştri francezi”, într-o declaraţie făcută AFP, că pot conta pe susţinerea Germaniei.

Macron doreşte mai multe reforme în Europa: a spaţiului Schengen, pentru a proteja mai bine frontierele UE în faţa migraţiei; a regulilor bugetare cunoscute drept criteriile de la Maastricht; a apărării, în ciuda reticenţelor unor parteneri preocupaţi mai mult de protecţia oferită de NATO.

Agenda politică internă a Franţei va reduce însă disponibilitatea de acţiune, apreciază AFP. Vor avea loc alegeri – prezidenţiale în mai şi parlamentare în iunie. Opoziţia îl acuză pe Macron că vrea să folosească preşedinţia UE în scop electoral, chiar dacă acesta nu şi-a anunţat încă oficial intenţia de a candida pentru un nou mandat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. si eu vad pentru macrou luminitza puscariei pentru distrugerea economiei Frantei si genocidul propriului popor.

  2. Dupa pierderea puterii Macron o sa ajunga Nano Micron.Soros e cu noi.
    Sariti vine dl Trump. Ne rupe pe globalisti.

  3. parizieni pentru anul ce vine va urez macrou in soros de rusii la conserva galbena

  4. Oare mai stă cu mumia in casă ?? Sau o fi necrofil,..tradițional ??

  5. Emmanuel draga, ce vezi tu e bumbareata vazuta dinauntru. Ai mirosit-o?

  6. MACRONe deja istorie = se stie ca nu va fi reales !

    Probabil ar trebui sa se renunte la numele lui …discutand de FRANTA ! Desi inteleg ca si-n presa oficiala exista o anumita inertie
    lenevoasa care din comoditatea leaga numele fostului Bancher la Banca Rotschild-zilor de Franta !

    Franta …ca si UE intra intr-o noua epoca acum dupa subtila „unificare” energetica (win-win economica) intre nemti si rusi peste voinat americanilor perdanti-pe-toate-fronturile inclusiv …imposibilitate de-a transforma PETRO-dollarul in ELECTRO-dollar !

    (se stie din antichitate: si imperiile se nasc, traiesc si mor ! … exact ca IDEOLOGIILE …se pare ca si vremea DEMOCRATIEI se duce buuuuuu …. vedem asta in PLANDEMIE …des-i ni se ascunde propagandistic …INFLATIA USA deja a papat cateva sute de miliarde din averea in CASH a proletilor americani …insa … public se vorbeste, cu un scop manipulativ doar de virusii GRIPEI si GUTURAIULUI )

    🙁

  7. intrebarea e …Cine-i tine lumanarea lui Macron ?

    intreb stiind ca lui ii plac mai mult Babele decat …Sfinxul !

    🙁

  8. Luminita, într-adevar: individul a lasat sa se-nteleaga fie ca nu se reprezinta, fie c-ar pierde alegerile : „va doresc de bine, din orice situatie personala m-as afla”. Adica nu din aia de presedinte al tarii. Gura pacatosului, adevar sa graiasca. „Va doresc de bine”: c-o datorie abisala a tarii, motivata, vorba vine, de „covid”, când, si-n realitate, individul n-a fost în stare sa-si gospodareasca tara. Violenta, pe de-o parte, nici o initiativa + ca nu si-a tinut nici o promisiune electorala = în mod aproape categoric individul n-ar fi reales, daca s-ar reprezenta. N-ar avea decât sa se duca, vorba lui, „vis-à-vis de L’Elysee, sa-si gaseasca-un loc de munca”, dupa aprilie 2022.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.