MAE: Concurs suspendat dintr-un motiv incredibil

 Concursul pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României a fost suspendat, din cauza unui candidat. Acesta a chemat în judecată MAE pentru că solicită cunoașterea a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie engleza sau franceza. Iar Curtea de Apel Cluj i-a dat câștig de cauză!!

„La data de 7 iunie 2021, instanța a pronunțat o hotărâre în acest dosar, în urma căreia este necesar să fie luate, până la pronunțarea instanței de fond, măsuri pentru suspendarea procedurilor de concurs de admitere în Corpul diplomatic și consular al României, care a fost anunțat la 23 martie 2021. Hotărârea nu este definitivă, urmând a fi atacată de către MAE cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, conform legii”, anunță MAE.

La data de 23 martie 2021 Ministerul Afacerilor Externe a lansat concursul pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României, conform anunțului publicat pe site-ul instituției. Cu acel prilej, au fost scoase la concurs 120 de posturi pentru funcții diplomatice și consulare. Până la acest moment concursul a ajuns în etapa desfășurării testului-grilă (27 mai) și anunțării rezultatelor acestuia (4 iunie). În Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul diplomatic și consular al României este menționată cerința de cunoaștere a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză. În acest sens, MAE menționează că în Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României, cu modificările ulterioare, este prevăzută cerința minimă obligatorie de a cunoaște cel puțin o limbă străină, prevăzută în art. 17 alineat 1 lit. e), iar, astfel, cerința din Regulament implementează/transpune textul prevăzut de Statut”, precizează MAE.

Cunoașterea a două sau mai multe limbi străine, dintre care una să fie limba engleză sau limba franceză, reprezintă un criteriu de selecție aplicat de MAE încă din anul 2003 pentru concursurile de admitere în Corpul diplomatic și consular al României, prin Regulamentele de concurs specifice, și se raportează la nevoile instituționale specifice ale MAE.

„Această condiție este fundamentată pe necesitatea deținerii de către persoanele ce urmează să exercite profesia de diplomat a unor competențe de comunicare fluentă în mai multe limbi străine, dintre care, obligatoriu, cel puțin una dintre principalele limbi de lucru folosite în cadrul UE și NATO și al altor foruri internaționale și vorbite în cele mai multe domenii de activitate din lume. Fără cunoașterea avansată a două sau mai multe limbi străine, dintre care una să fie engleza sau franceza, este foarte dificil ca un diplomat să își poată desfășura în mod eficient și profesionist activitățile curente, atât în Centrala MAE, cât și în Serviciul Exterior. Acest criteriu de selecție este folosit de majoritatea serviciilor diplomatice la nivel global”, susține MAE într-un comunicat de presă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Foarte bine: 1 – UNA limba straina e suficient; chineza, hindi, spaniola, engleza, rusa, portugheza, japoneza, turca, …. franceza, germana, italiana sint dincolo de primele 10…. una din primele cele mai vorbite. E diplomatie, nu e show a la Hollywood.
    Statul in care lucrezi are kntotdeauna traducatori…
    Presedintele e primul „Diplomat” – nu este conditionat la depunerea candidaturii de cunoasterea unei limbi straine.

  2. Acest simulacru de concurs a fost organizat pe șest de securiștii din MAE!Anunțul a fost ascuns într-o sub-rubrică a site-ului ministerului, fără a fi publicat pe site-ul posturi.gov.ro , așa cum cer reglementările în vigoare!Nici nu sunt sigur că a fost publicat în termen rezonabil pentru depunerea documentelor de înscriere.Foarte probabil, s-a publcat cu 2-3 zile înainte!Cred că este fără precedent să fie scoase la concurs 120 de posturi dintr-odată!Bininteles, vor reuși doar cei cu susținere de la „băieți”!Probabil, se va umple MAE de ilustri absolventi de SNSPA ori de tot felul de facultati obscure de prin afara…

  3. Obligatoriu trebuie sa existe aceasta cerinta! Sa luam un exemplu: consul in germania sau turcia, unde se vorbeste doar limba tarii respective dar si legislatia sau munca sunt strict in limba tarii, vum poate comunica consulul daca stie sau nu doar engleza sau franceza? Vum credeti voi ca acel consul numit, ii va ajuta pe conationalii care muncesc sau au probleme in tarile in care nu se vorbeste decat limba de origine a tarii in care sunt?! 2. Daca exista consul pregatit in limvistica tarii, nu mai este necesar traducator! O gloata de lachei numiti politic care nu servesc in niciun caz cetatenii romani aflati pe teritoriul acelei tari! Fix cum s-a intamplat si pana acum! Dar intreb si eu:
    – Daca deja exista o gloata consulara, de ce mai trebuie alti numiti?

  4. Pai la MAE sunt aranjati in ordinea ascendentei sau descendentei si pe grupe de rudenie. Daca nu sunt rude se casatoresc si fac aliante de rudenie, se incuscresc, se insoara se marita , fac ei ceva sa nu se abata de la „tabloul lui mendeleev” , se amesteca acolo pana obtin valenta necesara. Auzi tu la ei , „Diplomati ” . A devenit o rusine sa vorbesti in limba tarii tale iar translatorul sa-si faca treaba . Trebuie sa gandesti in limba lor , sa vorbesti in limba lor sa faci pe poporul tau in limba lor ca sa-ti dea sultanul lor girul capatuirii si al stapanirii . Tradatori de neam si tara .

  5. Mai degraba ar fi util sa cunoasca limba tarii in care se duce sa lucreze. Aia chiar i-ar fi de folos, ca degeaba vorbesti intr-o limba straina, cu niste indivizi care si ei vorbesc intr-o limba straina. Fiecare intelege altceva. Daca, insa, stii limba tarii de acreditare, este cu totul altceva.
    Poate ii anunta cineva pe aia din mae ca NU ESTE TOATA LUMEA IN NATO! Ba, aia din NATO sunt o MINORITATE POLITICA SI ULTRA-POLITIZATA.

  6. La selectia dosarelor, ca si exemplu de securism, se cere vechime pe functii „prevazute cu studii superioare” ceea ce , conform COR se intampla doar la angajatii de la stat. Un privat angajat pe o functie cu studii superioare (director de firma) este respins practic pentru ca nu a fost angajat anterior la stat…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.