MAE de la Chişinău l-a convocat pe ambasadorul Rusiei

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat miercuri la Ministerul de Externe al Republicii Moldova pentru a i se comunica despre ceea ce autorităţile moldovene consideră drept „comportament necorespunzător” din partea a doi angajaţi ai ambasadei ruse, transmit Deschide.md, Radio Chişinău şi Newsmaker.

Unul dintre ei ar putea fi declarat „persona non grata”, conform Deschide.md, dar postul de televiziune TV8 din Chişinău a transmis că ambii ar putea declaraţi „personae non gratae”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului moldovean, Daniel Vodă, decizia intervine ca urmare a acţiunilor întreprinse de funcţionari ai ambasadei ruse faţă de poliţiştii moldoveni de frontieră de pe aeroportul internaţional din Chişinău, care au refuzat intrarea unui politician regional rus în Republica Moldova săptămâna aceasta.

Este vorba de preşedintele Republicii Tatarstan (componentă a Federaţiei Ruse), Rustam Minnihanov, care urma să se deplaseze în Găgăuzia la un eveniment cu caracter electoral.

„Comportamentul necorespunzător din partea unor funcţionari în raport cu autorităţile noastre nu poate fi tolerat”, a declarat Daniel Vodă, fără să ofere detalii.

Potrivit acestuia, premierul Dorin Recean a dispus retragerea cardurile de acces pe teritoriul aeroportului internaţional Chişinău pentru doi funcţionari ai Ambasadei Federaţiei Ruse.

„MAE îl convoacă astăzi pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a-l informa despre decizia autorităţilor noastre despre cazurile prenotate şi a-i aduce la cunoştinţă încă o dată despre inadmisibilitatea unui astfel de comportament la adresa autorităţilor noastre”, a adăugat Daniel Vodă.

În debutul şedinţei de guvern, premierul moldovean Dorin Recean s-a referit miercuri la interdicţia impusă liderului Tatarstanului, Rustam Minnihanov, de a intra pe teritoriul Republicii. Moldova, menţionând că persoanele care susţin războiul, uciderea femeilor, copiilor din Ucraina nu au ce căuta pe teritoriul republicii, transmite Radio Chişinău.

„Luni, patru cetăţeni (ruşi), unii dintre ei pretinzând că sunt religioşi, au încercat să vină la Chişinău să se implice în alegeri şi în politica locală. Cetăţenii care temporar sunt deputaţi şi invită aici pe acei care ajută la uciderea copiilor, femeilor în Ucraina, nu au ce căuta aici. Moldova nu se asociază cu războiul. Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocităţi. Aceste persoane nu trebuie să se pună în poară cu Poliţia de Frontieră şi cu Autorităţile de la aeroport”, a declarat Recean, citat de TV8.md.

Premierul s-a referit la deputaţii socialişti Alexandr Suhodolski şi Vasile Bolea, care l-au invitat pe Minnihanov la Chişinău.

Totodată, el i-a reproşat başcanului (guvernatorul Găgăuziei) Irina Vlah, că în situaţia dată nu şi-a expus opinia aşa cum o face de obicei. În replică, Irina Vlah i-a răspuns că Găgăuzia are stabilite relaţii de prietenie cu Tatarstanul de 25 de ani. A urmat un schimb de replici virulente, Vlah argumentând că Tatarstanul a trimis în repetate rânduri ajutoare Găgăuziei.

„Nu ne asociem cu războiul. Republica Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocităţi”, a insistat premierul moldovean.

După discuţiile aprinse, Dorin Recean i-a cerut ministrului de externe, Nicu Popescu, să examineze situaţia celor doi reprezentaţi ai Federaţiei Ruse care îl însoţeau pe Minnihanov.

„Celor doi reprezentanţi ai Ambasadei Ruse să li se retragă cardul de acces pe aeroport. Şi să vedeţi, domnule vicepremier (Nicu Popescu), dacă unul din cei doi nu merită să fie deportat”, a declarat Recean, conform media citate.

La 17 aprilie, preşedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Acesta urma să participe la un congres organizat de unul dintre candidaţii pro-ruşi la funcţia de başcan al Găgăuziei.

Deranjat de această situaţie, oficialul rus a menţionat la plecarea din Republica Moldova că a fost declarat ‘persona non grata’ de către autorităţile moldovene.

Poliţia de frontieră a respins declaraţiile oficialului rus, precizând că lui Minnihanov i-a fost refuzată intrarea în Republica Moldova, cerându-i-se să nu se implice în treburile interne ale acestei ţări.

„Susţinerea unui candidat în alegerile locale din ţara noastră nu este un motiv întemeiat şi autorităţile au solicitat oficialilor ruşi să se abţină de la imixtiuni în treburile interne ale ţării noastre”, au precizat autorităţile de la Chişinău, citate de TV8.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Ma astept ca dna senator care poarta cu gratie numele zeitei vanatorii sa faca in semn de protest greva foamei in fata ambasadei R Moldova la Bucuresti. S-a pregatit destul timp pt un asemenea gest.

  2. Cine a fost la Chișinău, nu a putut să nu vadă ditamai ambasadă a Farmazoanei Rasiste. Clădirea imensa e pe măsură gabaritului FR. Acolo fierbe cazanul la foc încins. Acolo sunt puse la cale tot soiul de mizerii coșmarești. Acolo, sub poalele Kremlinului, se adăpostesc tot soiul de jivine de o dezolanta josnicie. Liota de Farisei care pune la cale urzeli machiavelice și acte de barbarie. Adunătura de stârpituri războinice, preocupața să teasa intrigi și atacuri insidioase. Le-aș pune fitilistilor Moscali, cuibăriți in ambasadoaica aia tenebroasa, cate un butoiaș de dinamită sub fund. Ambasadorul Kuzmin, de acolo a poposit. Scoateți masca de pe mecla individului. Vom descoperi o canalie atroce, veșnic înrăită și românofoba. Adevărul e că AiURitii, SOSoclanii etc, încă nu pot vedea, pentru a judeca necruțător, ceea ce se ascunde în orice ambasadă moscaleasca – paradisul terorismului. Panda, ura, ranchiuna, diversiune, hidoșenie morala, putreziciune sufletească, obrăznicie, viclenie și minciuna siropoasă.

  3. Stiam ca moldovenii sunt … moldoveni. Nu stiu cine le da comenzi, dar nu e mai destept decat moldovenii.

  4. Potrivit LEGE Nr. 344
    din 23-12-1994
    privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri),a Rep Moldova art.Art. 1. – (1) Găgăuzia (Gagauz-Yeri) este o unitate teritorială autonomă cu un statut special care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor, este parte componentă a Republicii Moldova.

    (2) Găgăuzia soluţionează de sine stătător, în limitele competenţei sale, în interesul întregii populaţii, problemele dezvoltării politice, economice şi culturale.

    (3) Pe teritoriul Găgăuziei sînt garantate toate drepturile şi libertăţile prevăzute de Constituţia şi legislaţia Republicii Moldova.

    (4) În cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare externă.

    Poate ne spune premierul moldovean cum este cu acest ultim aliniat-(4),ce inseamna ,ce au inteles ei prin „autodeterminare externa ?
    Adica gagauzia are dreptul sa nu urmezea acelasi drum cu Rep.Moldova ,ci „extern”?
    Ce au inteles strelcitii juristi moldoveni prin asta ?

    Fata de ac.prevederi,infoiatul premierului moldovean,cam schioapata !
    Daca nu vrea amestec in intern,ceea ce este f.bine ,trebuiua sa beleasca ochiii f.bine cind au scris”autodeterminare externa”!
    La o adica sa zicem unirea cu Romania-fapt ipotetic -asemenea gafe de reglementare, costa.
    Dar ei au facut o gafa si mai mare si aproape insolubila cu Transnistria,asa ca sa fim seriosi!
    Incidentul cu cei doi,mi se pare exagerat.
    Inca stie cineva ce a cautat mironosita Maia Sandu la Bolojan in Maramusres.tam nesam ? Ce vizita a fost aia ?Inteleg ca ea nu are cetatenia romana.

  5. Chiar o cautati cu lumanarea .
    Rusia este vecina noastra si ar trebui sa ne compotam ca atare

  6. O face pe grozava..
    Nu înțelege presedinta, că în mișcarea „lespezilor tectonice” a geopoliticii mondiale, forfoteala ei e o „încurcare între picioarele altora” și poate dăuna țărișoarei sale. Cu așa situație în economie și politică trebuie sa fie mai deșteaptă.

  7. Trebuie abrogată orice lege care prevede autonomie acestei zone găgăuze ! Aici este ,,cuiul lui pepelea” pt rușii ostili și periculosi .Serviciile de informații și cele de ordine publică să fie cu ochii pe găgăuți ! Mulți dintre acești cetățeni sînt trădători si sînt în solda FSB !

  8. Asta ca sa fie clar, numai USA are voie sa se implice in treburile interne ala Republici Moldova. Ma rog si Israelul in sifonarea banilor delapidati, atit. Ce sa mai caute si rusii , ca Moldova e mica , de abia le ajunge la hotii existenti deja.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.