MAI: Numărul infracțiunilor sesizate, în scădere

Trendul descrescător al infracționalității se menține după primele două luni ale anului în curs, numărul de infracțiuni sesizate fiind în scădere cu 8,5% față de perioada similară a anului trecut, potrivit unei analize realizate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit unui comunicat al MAI, citat de Agerpres, faptele de natură judiciară, care reprezintă 65,2% din totalul celor sesizate, au scăzut cu mai mult de 7%, iar infracțiunile stradale au scăzut cu peste 13%.

Sursa menţionată arată că, la ordinul ministrului de Interne, Petre Tobă, numărul patrulelor care au acționat în stradă în luna februarie a ajuns la o medie zilnică de 4.850, în creștere cu 8 %, față de luna ianuarie, și, de asemenea, au fost utilizate mai multe patrule mixte, formate din polițiști și jandarmi, media zilnică a acestora în luna februarie fiind de 965 pe zi.
MAI informează că trendul de diminuare a infracționalității se înregistrează și în mediul rural, unde numărul infracțiunilor a scăzut la începutul acestui an cu 3,5%. Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în cazul infracțiunilor de furt din curți, anexe și gospodării, unde s-a înregistrat o scădere cu 26,5% față de perioada similară a anului trecut.

În domeniul combaterii evaziunii fiscale, Poliția Română a desfășurat, în luna ianuarie, peste 20 de acțiuni cu efective mărite, fiind dispusă începerea urmăririi penale în peste 500 de dosare penale și s-au instituit măsuri preventive împotriva a peste 100 de persoane, precizează sursa citată. Măsurile asiguratorii în aceste cazuri au fost dispuse, sub coordonarea procurorilor, asupra unor bunuri a căror valoare depășește 150 milioane de lei.

MAI subliniază, totodată, că și în anul 2016 protejarea fondului forestier rămâne o prioritate pentru structurile MAI, fiind continuate acțiunile comune organizate în cadrul operațiunii „Scutul Pădurii”.

„În luna ianuarie a acestui an au fost organizate peste 3.000 de controale în urma cărora s-a ridicat aproximativ 4.000 metri cubi de material lemnos, în vederea stabilirii provenienței, iar 404 persoane sunt cercetate în legătură cu infracțiuni silvice”, se arată în comunicat.

Un alt obiectiv analizat a vizat asigurarea resurselor financiare din fonduri externe nerambursabile, în acest moment la nivelul MAI fiind în implementare opt proiecte în cadrul Fondului pentru Securitate internă, șase granturi în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian și 47 de granturi finanțate de Comisia Europeană și alte surse de finanțare nerambursabilă.
Analiza de etapă realizată la nivelul conducerii MAI menționează și stadiul măsurilor privind organizarea în bune condiții a alegerilor locale.

„În luna februarie a.c. a debutat procesul de planificare a misiunilor și activităților din competența MAI asociate alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, în contextul în care, începând cu 22 martie a.c. sunt planificate primele activități din Calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, adoptat prin Hotărâre de Guvern”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.