MAI se opune înfiinţări unei structuri de poliţie judiciară la DIICOT

Ministerul Afacerilor Interne se opune înfiinţări unei structuri de poliţie judiciară la nivelul DIICOT, invocând, printre altele, norme constituţionale conform cărora Ministerul Public trebuie să îşi exercite atribuţiile prin procurori, nu prin poliţişti, şi discrepanţa de salarizare, transmite MEDIAFAX.

Poziţia MAI se regăseşte într-un punct de vedere semnat de ministrul Petre Tobă şi trimis către Ministerul Justiţiei, pentru propunerea de completare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciar şi proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, iniţiate de Ministerul Justiţiei.

În cadrul documentului trimis se arată, printre altele, că “potrivit normelor constituţionale, Ministerul Public trebuie să îşi exercite atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete şi nu prin poliţişti de poliţie judiciară”.

Petre Tobă notează că “ în interpretarea prevederilor constituţionale rezultă că, pentru asigurarea unui sistem judiciar imparţial, independent şi eficace, poliţia judiciară trebuie să fie o structură distinctă, în afara Ministerului Public, cu dublă subordonare”, se notează în punctul de vedere al MAI.

Ministerul de Interne consideră, potrivit punctul de vedere transmis, că prin demersurile Ministerului Public şi Ministerului Justiţie “se măreşte şi mai mult discrepanţa de salarizare dintre diferitele categorii de poliţişti, în condiţiile în care cei detaşaţi la unităţile de parchet vor avea o salarizare net superioară colegilor lor”.

Oficialul MAI critică soluţia promovată de DIICOT şi Ministerul Public pentru că ar duce la întărărirea unităţilor de parchet prin preluarea specialiştilor Poliţia Române.

“Fără a intra în detalii privind eficienţa modului de organizare a DIICOT, aspect ce ţine de apanajul exclusiv al Ministerului Public, criticăm soluţia promovată întrucât aceasta constă în întărirea unităţilor de parchet prin preluarea specialiştilor Poliţiei Române şi, implicit, prin acestei din urmă instituţii, fără a ţine seama de rolul şi responsabilitatea în prevenirea şi şi criminalităţii bine definită de liegslaţie şi intens conştientizată de cetăţean”, se arată în document.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.