Manda: Verificăm colaborarea SRI cu acuzați de tentativă de omor

Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control SRI a declarat, joi, că membrii comisiei verifică un caz sesizat privind un dosar în care sunt acuzați doi avocați, iar mărturiile au fost obținute prin colaborarea cu persoane acuzate de ultraj și tentativă de omor și care au obținut apoi reducerea pedepsei.

„Săptămâna aceasta am trecut în revistă o parte dintre petiţiile venite la comisie este un aspect – în atenţie – este vorba despre un caz în care cred că în anul 2014 SRI persone din conducerea SRI – o direcţie judeţeană – au colaborat cu persoane care sunt certate cu legea şi cu DNA pentru a deferi justiţiei două persoane, în speţă doi avocaţi. Până aici n-ar fi neapart ceva foarte complicat rămâne să vedem care era atribuţia rolul şi baza legală numai ca ne-au fost adresate în memoriu depoziţia martorului care a fost la proces.

Ce este interesant este că martorii folosiţi sunt persoane acuzate pentru fapte de tenativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Parte dintre aceste au obţinut o reducere a pedepsei de la 10 la 5 ani”, a declarat Claudiu Manda.

Șeful Comisiei de Control SRI spune că se va stabili care a fost implicarea SRI și cum au ajuns persoane cu probleme legale să fie martori.

„A reieșit din declarații că s-au întâlnit cu persoane care au indicat ca vor să construiască probe impotriva avocaților pentru că așa își dorește un procuror de la DNA. A primit breloc de înregistrare…vedem care e implicarea SRI și dacă persoane acuzate de tentativă de omor pot sa fie martori”, a mai spus Manda.

 Iliescu a spus că 300 de ofițeri au fost monitorizați când Coldea și Maior conduceau SRI

Manda a mai declarat  că generalul Dumitru Iliescu a dezvăluit, la audieri, că în perioada în care Florian Coldea și George Maior conduceau SRI, 300 de ofițeri din alte structuri au fost monitorizați.

„Din cunoștințele domniei sale (ale lui Dumitru Iliescu – n.r), sunt 300 de ofițeri monitorizați pe Legea siguranței naționale, ofițeri de informații și de decizie din alte structuri ale statului român”, a precizat Manda.

Totodată, acesta a susținut că Dumitru Iliescu a mai spus că printre ofițerii monitorizați se află și persoane importante din conducerea structurilor de forță din România.

„Pun întrebarea dacă au fost monitorizați pe posibile infracțiuni la Legea siguranței naționale, ce s-a întâmplat cu aceste dosare, ce s-a întâmplat cu aceste informații obținute, pentru că, din ce știe domnia sa, nu există în acest moment niciun dosar construit împotriva vreunuia dintre acestea, dar spune că sunt ofițerii sau persoanele importante din conducere în structurile de forță din România. Se referea, repet, în perioada în care domnul Coldea și domnul Maior conduceau SRI”, a adăugat președintele comisiei de control al SRI.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Si care-i „baiul” ca ofiteri au fost monitorizati? puteau sa fie tradatori, sa furnizeze informatii unoe straiuni, etc. …..asta dovedeste ‘calitatea” ofiterilor din epoca noastra.

  2. in momentul in care esti implicat în institutii de forţă şi cu secrete este obligatoriu să fi permanent supravegheat contrainformativ. deci care-i baiul. că dacă în 1989 nu au fost supravegheaţi CI cei din instituţiile de forţă a ieşit cu „loviluţie”şi cu morţi. analiza comisiei este deviată intenţionat spre o zonă falsă( dar tabu- CI ) ca să scape cei implicaţi pe bune în falsificarea alegerilor.

  3. fiecare serviciu de informaţii are agenţi 00 ( proprii şi/sau colaboratori). Depinde în slujba cărui stat îi foloseşte: al tuturor sau „al nostru”. Nu cred că hellvig o să poată/să vrea să răspundă la întrebarea asta, pentru că ar putea exploda „accidentul Colectiv”, de exemplu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.