Marele Zid din China este lipit cu orez

Muncitorii au construit secţiuni ale Marelui Zid datând din dinastia Ming, cu aproximativ 600 de ani în urmă, amestecând o pastă din făină de orez şi var, un ingredient standard, a declarat dr. Zhang Bingjian.

Mortarul făcut cu orez lipicios a legat cărămizile atât de strâns încât nici în ziua de azi nu cresc buruieni în multe locuri. Cu toate acestea există de mult un resentiment larg răspândit faţă de Marele Zid în partea de sud a Chinei, deoarece împăraţii Ming au luat recolta de orez atât pentru a da hrană muncitorilor, dar şi pentru a face mortar.

„Mortarul vechi este un amestec special de substanţe organice şi anorganice”, a declarat dr. Zhang, un profesor de chimie la Universitatea Zhejiang în oraşul Hangzhou din estul Chinei. „Componenta ecologică este amilopectină, care provine din terciul de orez lipicios adăugat în mortar”, a spus el.

„Amilopectina a contribuit la crearea unei microstructuri compacte care a dat Marelui Zid proprietăţi fizice şi mecanice mai stabile şi o rezistenţă mai mare”, a spus el în ,,Jurnalul Oficial al Societăţii Americane de Chimie”.

Dr. Zhang a declarat că utilizarea orezului lipicios, o materie primă în produsele alimentare din Asia de Est, a fost una dintre cele mai mari inovaţii tehnice din epoca respectivă şi a ajutat dinastia Ming să construiască morminte, pagode care rezistă la cutremure şi la alte dezastre.

Cercetătorii au concluzionat, de asemenea, că pasta folosită pentru a lega şi a umple golurile dintre cărămizi, blocuri de piatră şi alte materiale de construcţie rămâne cel mai bun material disponibil pentru restaurarea clădirilor vechi. Cercetarea a fost publicată în ,,Jurnalul Oficial al Societăţii Americane de Chimie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.