Atacul din Gaza aruncă anatema asupra Israelului

Cancelariile occidentale au condamnat operaţiunea de luni a armatei israeliene împotriva unui convoi maritim umanitar cu destinaţia Gaza, soldată cu cel puţin 19 morţi. Oficialii israelieni susţin însă că în spatele organizaţiilor umanitare se află Al-Qaida şi Hamas, iar organizarea convoiului a fost o provocare.

Un convoi maritim umanitar care dorea să ajungă în Fâşia Gaza a fost atacat de comandouri ale armatei israeliene, iar 19 pasageri au fost ucişi şi 26 răniţi, potrivit televiziunii israeliene private Canal 10. Incidentul a avut loc luni dimineaţă, însă informaţiile din Gaza parvin greu din cauza bruiajului armatei israeliene, relatează Reuters. Fâşia Gaza este supusă unui embargo naval de către Israel.

Există două variante privind cauzele carnajului. Potrivit celor de la bordul vaselor, focul a fost deschis de militarii israelieni. Autorităţile susţin însă că militarii au fost întâmpinaţi cu focuri de armă şi au fost nevoiţi să riposteze. „Comandourile au preluat controlul a şase nave care încercau să violeze embargoul naval din Gaza. În timpul operaţiunii, soldaţii s-au confruntat cu violenţe fizice grave şi au fost atacaţi cu focuri de armă”, arată un comunicat al armatei. Daniel Ayalon, adjunctul ministrului de Externe de la Ierusalim, a declarat că organizatorii convoiului sunt cunoscuţi traficanţi de arme şi au legături cu Hamas şi Al-Qaida.

Producerea unor incidente era de aşteptat încă de la plecarea convoiului din Turcia, însă nimeni nu se aştepta la o asemenea tragedie, relatează Al Jazeera. Preşedintele Nicolas Sarkozy a condamnat folosirea disproporţionată a forţei şi a adresat condoleanţe familiilor celor ucişi. Potrivit „Le Parisien”, în convoi se aflau şapte francezi. Miniştrii de Externe suedez si danez i-au convocat pe ambasadorii israelieni pentru a le cere explicaţii. Scriitorul suedez Henning Mankell se afla pe unul dintre vase. Guvernul spaniol a condamnat Israelul şi l-a convocat pe ambasador. Turcia şi Grecia şi-au anulat participarea la exerciţiile militare pe care trebuiau să le organizeze împreună cu Israelul.

La Istanbul, mii de turci au protestat în faţa Consulatului Israelului şi au forţat cordonul organizat de poliţie, pentru a intra în clădire. S-a scandat „Moarte Israelului!” şi „Soldaţi turci, plecaţi spre Gaza!” Preşedintele Autorităţii Palestinene, considerat un trădator în Gaza, a condamnat şi el operaţiunea israeliană. Proteste au izbucnit în oraşele cu populaţie arabă din Israel, în special la Nazaret.

Un convoi cu relaţii sus-puse

Convoiul de şase nave a fost organizat în Turcia de mai multe organizaţii umanitare, printre care Mişcarea Gaza Liberă, cu ramificaţii în Grecia, Germania, Irlanda şi Scoţia şi simpatizanţi printre care se numără şi cumnata fostului premier britanic Tony Blair. Organizaţia a mai iniţiat, cu incidente minore, asemenea transporturi umanitare.

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a susţinut că responsabili pentru incident sunt organizatorii convoiului. „Nu este nici foamete, nici criză umanitară în Gaza. Zona este condusă de organizaţia teroristă Hamas, care deţine rachete care ameninţă Israelul. De aceea, Israelul are dreptul de a controla bunurile care intră în Gaza. Convoiul a fost o provocare. Organizaţia din spatele acestei acţiuni nu este una umanitară”, a spus Barak.

Gaza, victimă a conflictului Hamas-Israel

În Gaza trăiesc 1,5 milioane de palestinieni „rupţi de restul lumii”, după cum arată Amnesty International. Zona este sub controlul Hamas, care a alungat reprezentanţii moderaţi ai Autorităţii Palestiniene. 80% din populaţie depinde de ajutorul din exterior pentru a supravieţui. Israelul permite aprovizionarea Fâşiei Gaza cu doar 81 de produse, relatează Al Jazeera. Lista este mereu modificată arbitrar; este permisă aprovizionarea cu năut, dar nu şi cu coriandru, chimion sau susan. Ciocolata este interzisă. Electricitatea este produsă în special de mici generatoare, pentru cei care îşi permit, însă acestea produc deseori accidente soldate cu morţi. Locuinţele, se arată într-un raport ONU, sunt făcute din pământ, în lipsa altor materiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.