Marii câştigători: „12 ani de sclavie”, „American Hustle” şi „Gravity”

Cea de a 19-a ceremonie a “Critics’ Choice Awards” s-a desfăşurat vineri noapte la Santa Monica. Decernate de Asociaţia Criticilor de Televiziune, Radio şi Internet din America de Nord, ele au fost dominate de “12 ani de sclavie”, “American Hustle” şi “Gravity”, care au obţinut, de altfel, partea leului, cumulând 14 statuete.

Gala a avut loc în aceeaşi zi cu anunţarea nominalizărilor la “Oscar”. De cele mai multe ori, “Critics’ Choice Awards” servesc uneori de trambulină pentru Oscaruri, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când Ben Affleck a urcat pe scenă primind o ploaie de recompense pentru “Argo”.

Având o mare varietate de categorii, cum ar fi “cel mai bun actor de fiilm de acţiune”, “de comedie”, şi “de dramă”, “cel mai bun tânăr actor”, “Critics Choice Awards” şi-au răsplătit cu generozitate favoriţii.

Din cele 13 nominalizări, “12 ani de sclavie”, de Steve McQueen, a reuşit să concretizeze trei premii: “cel mai bun film”, “cea mai bună actriţă în rol secundar”, pentru Lupita Nyong’o, şi “cel mai bun scenariu adaptat”, conferit lui John Ridley. “12 ani de sclavie” a fost nominalizat de şase ori la Premiile Oscar, în primul rând pentru “cel mai bun film”.

Leonardo DiCaprio

Interpretarea lui Leonardo DiCaprio în “Lupul de pe Wall Street”, de Martin Scorsese, a fost recompensată din nou, el fiind desemnat “cel mai bun actor de comedie”, pentru rolul brokerului Jordan Belfort. DiCaprio a mai primit un “Glob de Aur” la aceeaşi categorie şi este, de asemenea, nominalizat la Oscar.

Lupita Nyong’o

Sandra Bullock a primit Premiul pentru “cea mai bună actriţă într-un film de acţiune” pentru “Gravity”, pelicula obţinând şi Premiul pentru “cel mai bun film science-fiction”, iar autorul ei, Alfonso Cuarón, fiind declarat “cel mai bun regizor”. S-au adăugat mai multe premii tehnice, printre care şi cel pentru efecte speciale. Mulţumind, Sandra Bullock a lăudat acest film care “nu părea să fie realizabil, dar care funcţionează contrar oricăror aşteptări”.

Mark Wahlberg

Premiul pentru “cel mai bun actor într-un film de acţiune” i-a fost decernat lui Mark Wahlberg, pentru rolul unui membru Navy SEAL, care participă la o misiune în Afganistan, din filmul de război „Supravieţuitorul” (“Lone Survivor”), de Peter Berg.

Pelicula “Dallas Buyers Club”, de Jean-Marc Vallée, care are şi ea şase nominalizări la Oscar, a adus două premii interpreţilor: “cel mai bun actor”, pentru Matthew McConaughey, şi “cel mai bun actor în rol secundar” pentru Jared Leto, care fusese premiat şi duminica trecută cu un “Glob de Aur” pentru interpretarea transsexualului seropozitiv.

Cate Blanchett

Criticaţi după Gala “Globurilor de Aur” că n-au avut niciun cuvânt de spus despre victimele SIDA, ei s-au referit de această dată la “amintirea bolnavilor care au inspirat această povese aevărată”: “Dedic aceste premii tuturor celor care trăiesc cu SIDA şi tuturor celor care au murit din cauza aceste boli cumplite”, a spus Jared Leto.

Amy Adams

Tragi-comedia lui David O’Russell, “Ţeapă în stil european” (“American Hustle”), marele favorit la Oscar, şi-a adjudecat Premiile pentru “cea mai bună comedie”, “cea mai bună distribuţie” (de altfel, cei patru actori ai filmului, Jennifer Lawrence, Amy Adams, Christian Bale şi Bradley Cooper, au fost nominalizaţi la “Oscar” pentru performanţele lor) şi cel mai bun machiaj. În plus, Amy Adams a primit Premiul pentru “cea mai bună actriţă de comedie” pentru rolul Maxinei Gardiner, partenera escrocului Irving Rosenfeld (Christian Bale). În momentul acesta, ea pare să fie o rivală redutabilă la “Oscar” pentru Cate Blanchett, care a fost şi ea distinsă vineri noapte cu Premiul pentru “cea mai bună actriţă de dramă” pentru rolul cvadragenarei nervoase din pelicula lui Woody Allen, “Blue Jasmine”.

Julie Delpy şi Ethan Hawke

Producţia Disney „Frozen: Regatul de gheaţă” a fost desemnată “cel mai bun film de animaţie”, câştigând şi premiul pentru “cel mai bun cântec” („Let It Go”).

Filmul „20 Feet From Stardom”, despre muzicienii ce asigură backing vocals pentru cântăreţi celebri, a câştigat premiul pentru “cel mai bun documentar”.

Jared Leto

Premiul pentru “scenariu original” a revenit filmului SF „Her”, regizat de Spike Jonze, care a scris şi scenariul peliculei.

N-a lipsit din palmares nici “Marele Gatsby”, recompensat cu “cea mai bună direcţie artistică” (Catherine Martin şi Beverley Dunn) şi “cele mai frumoase costume” (Emmanuel Lubezki).

Actorul şi regizorul Forest Whitaker a primit premiul “Joel Siegel”, pentru implicarea sa în acţiuni umanitare.

Adele Exarchopoulos

Marele uitat al nominalizărilor la “Oscar”, “La Vie d’Adèle”, de Abdellatif Kechiche, a obţinut Premiul pentru “cel mai bun film străin”, iar actriţa Adèle Exarchopoulos a fost declarată revelaţia anului.

Trofeul i-a fost înmânat de Benedict Cumberbatch, interpretul lui Sherlock. Adèle Exarchopoulos s-a amuzat că nu va putea bea în cinstea premierii ei pentru că nu are vârsta necesară pentru a i se permite alcoolul în Statele Unite.

Francezii au avut satisfacţia de a o vedea pe podiun şi pe Julie Delpy, care a primit Premiul special “Louis XIII Genius”, împărţit cu Ethan Hawke şi Richard Linklater, pentru trilogia “Before Sunrise”, “Before Sunset” şi “Before Midnight”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.